Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

nutné zatížení ATX zdroje?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Razmir



Založen: Feb 05, 2019
Příspěvky: 5
Bydliště: Trutnov

PříspěvekZaslal: út únor 05 2019, 23:14    Předmět: nutné zatížení ATX zdroje? Citovat

Ahoj, jako domácího bastlíře začátečníka mě láká použít počítačový ATX zdroj jako zdroj napájení pro svoje pokusy, zejm. pro snadnou dostupnost všech běžně používaných napětí, které obvykle potřebuju/chci (3.3, 5 a 12 V) i při dostatečně vysokém výkonu.
Mnou použitý kus je starý, ale funkční (měl ještě jen 20kolíkový hlavní konektor místo 24kolíkového) o udávaném max výkonu 350W. Tolik po něm zdaleka chtít nebudu, vidím na něm udáno maximální přípustné zatížení jednotlivých napájecích větví, s ohledem na zdraví zdroje i napájených zařízení se k limitům nebudu nikdy (vědomě Smile ) blížit.
Potřebuju ale poradit ohledně minimálního zatížení - vím jak ho spustit bez základní desky počítače, ale podle toho co jsem se dočetl, obecně nedělá počítačovým zdrojům dobře běh naprázno. Principům funkce takového zdroje ale už nerozumím, takže to nedovedu posoudit. Klidně si ale můžu udělat umělou zátěž z výkonových odporů nebo žárovky, to mi je fuk. Takže mi jde o toto:

  1. je umělá zátěž při běhu naprázdno nutná/vhodná?
  2. je nutné nějak zatížit všechny větve (+12V, +5V, +3.3V, +5VSB, -5V, -12V)?
  3. pokud ne všechny (což asi ne), tak které?
  4. případně kolik wattů nebo procent maximální zátěže dané větve?

Předem děkuju za odpovědi a vysvětlení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1701
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: st únor 06 2019, 1:17    Předmět: Citovat

Aj tu ťa budú podaktorý presviedčať, že zdroj treba zaťažiť lebo..., ale pokiaľ je zdroj v poriadku, musí vedieť bežať aj naprázdno a zaťažovanie len jednotlivých vetiev mu nemôže nejako ublížiť, akurát že napätia budú menšie ako menovité - podľa zaťaženia, prípadne zdroj nedosiahne max. výkon na zaťaženú vetvu a vypne sa.
Sledované sú hlavné napätia +12V, +5V a 3,3V a riadiaci obvod sa ich snaží udržiavať v nejakej rozumnej tolerancii a hlavne aby ich výrazne neprekročil.
Základnú "predzáťaž " má každá vetva už na plošáku a pohybuje sa od 20 do zhruba 150 mA (podľa typu,výrobcu,riadiaceho obvodu...)
Iná situácia nastáva pri nadmernom zaťažení len niektorej vetvy, kedy na nej poklesne napätie (úbytkom na diódach,tlmivke), ale ostatné dve sú nezaťažené.
Pokiaľ tento pokles napätia nevadí, netreba robiť v podstate nič. Pokiaľ by si chcel, aby bolo napätie "menovité" treba už ďaľšie dve vetvy primerane zaťažiť, aby riadiaci obvod vyhodnotil aj na nich úbytok a trochu mu "pridal".
V podstate sa to zaťaženie dá vypočítať aj v percentách z menovitého výkonu každej vetvy.
Napríklad: (pre jednoduchosť uvediem rovnaké výkony)
+12V má na štítku údaj 10A = 120W
+5V má na štítku údaj 24A = 120W
+3,3V má na štítku údaj 36A = 120W (cca)
Čiže keď zaťažíš 12V vetvu prúdom 5A čo je 50% , mal by si zaťažiť 5V vetvu prúdom 12A a 3,3V vetvu prúdom 18A. Vtedy bude zdroj rovnomerne zaťažený a riadiaci obvod bude udržiavať napätia v menovitej hodnote. To je ale neekonomické a pre také použitie aj nevhodné... zbytočne prekúriš ďaľších 120W na žiarovkách/odporoch a ty spotrebuješ len 60W.
Výhodnejšie by bolo ten zdroj prerobiť na regulovaný ...

Ani PC nevyžaduje, aby napätia boli presné (hlavne nie vyššie) a zaťaženie je určite nerovnomerné. Ale to nevadí, lebo žrúti v PC majú na MB aj tak svoje ďaľšie DC/DC meniče.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
helios



Založen: Aug 08, 2007
Příspěvky: 2914
Bydliště: Tryskáčovo na Záhorí.

PříspěvekZaslal: st únor 06 2019, 7:04    Předmět: Citovat

No ja mám opačné skúsenosti. Zdroje, ktoré som mal ja, prevažne staršej výroby, potrebovali na 5V vetve aspoň 1A záťaž, inak sa po cca. sekunde po zapnutí zas vypli. Zrejme ich vypla prepäťová ochrana na 5V vetve.
_________________
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: st únor 06 2019, 7:08    Předmět: Citovat

dred napsal(a):
... prípadne zdroj nedosiahne max. výkon na zaťaženú vetvu a vypne sa....


Jo vypne se urcite, ale na trvalo Smile
S tim zatizenim to musis vyzkouset, vetsine zdroju to problem nedela, ale mel jsem tu dva kousky ktere bez toho opravdu nejely.
Jestli se na neco PC zdroj nehodi, pak je to ucel na ktery ho chces pouzivat ty. Nema nastavitelne proudove omezeni, takze pokud neco na tvem bastlu spatne zapojis, upadne ti dratek apod, pujde tam plny proud v radu desitek A a tve zarizeni pripadne PC zdroj ti to odveli do kremikoveho nebe.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st únor 06 2019, 7:11    Předmět: Citovat

To platilo pro AT zdroje = ty, co se zapínaly přímo přivedením síťovýho napětí a co měly velkej 10-16A kolíbkovej vypínač na čelním panelu skříně. Zdroje řady ATX (= mají StandBy část, která dává +5V pro ovládací část MB a mají 20(24) pinovej 2-řadovej konektor, spouštějí se spojením zelenýho drátu s libovolným černým) už mají předzátěž pro minimální nutný běhový odběry v sobě, mimo jiný je k tomu využitej větrák zdroje atd. Pro samotnej běh bez zátěže je není nutný nijak dál zatěžovat - ale pokud je potřeba zatížit je nerovnoměrně (třeba jen 12V větev s minimální nebo žádnou zátěží větví ostatních), musí se upravovat vnitřní dělič napětí pro hlídání vzájemnýho poměru výstupních napětí.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1701
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: st únor 06 2019, 7:50    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Pro samotnej běh bez zátěže je není nutný nijak dál zatěžovat - ale pokud je potřeba zatížit je nerovnoměrně (třeba jen 12V větev s minimální nebo žádnou zátěží větví ostatních), musí se upravovat vnitřní dělič napětí pro hlídání vzájemnýho poměru výstupních napětí.

Neviem či si skúšal niekedy upravovať delič, ale keď chceš "podvihnúť" napätie na zaťaženej vetve zmenou deličov, tak ti automaticky zdvihne aj napätia na nezaťažených vetvách. Výstupné napätia sú dané počtom závitov na trafe a zmenou budenia sa teda menia všetky naraz. Riadiaci obvod sleduje len maximálne hladiny napätí aby neboli prekročené a je mu jedno či je v jednej(dvoch) vetve záťaž a pokles napätia. Pokiaľ má čo i len v jednej vetve správne napätie, tak nebude pridávať výkon, aby sa napätie v nezaťaženej nezvýšilo.
helios napsal(a):
Zdroje, ktoré som mal ja, prevažne staršej výroby, potrebovali na 5V vetve aspoň 1A záťaž, inak sa po cca. sekunde po zapnutí zas vypli. Zrejme ich vypla prepäťová ochrana na 5V vetve.
To sa kľudne môže stať, ale svedčí to o tom že zdroj nieje v poriadku - špatná výstupná filtrácia (vadný kondenzátor, zle navrhnutá tlmivka...). Voltmeter ti síce ukáže hodnotu napr. 5,1V čo je v norme, ale "neorezané" napäťové špičky na výstupe môžu dosahovať niekoľkonásobne vyššiu hodnotu a tie vyhodnotí riadiaci obvod ako chybu a vypne sa. Pod záťažou sa špičky orežú a zdroj beží "normálne".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peterseal



Založen: Nov 24, 2006
Příspěvky: 1988
Bydliště: SR-Bratislava -Devínska Nová Ves

PříspěvekZaslal: st únor 06 2019, 7:55    Předmět: Citovat

Všetky ATX zdroje čo som videl mali na výstupe malú záťaž v podobe rezistorov.
Čiže aj beh "naprázdno" mu neublíži.
Ten Tvoj je klasickej koncepcie, čiže 12/5/3,3V vetva, 12 a 5 idú cez velkú tlmivku na výstupe. Prílišné zaťaženie napríklad 12V vetvy spôsobí pokles napätia na nej a treba zaťažiť potom aj primerane 5V vetvu. Čiže toto si kontrolovať a podla potreby mať nachystané nejaké výkonové rezistory.
Ale zase tých zdrojov je tolko rôznych, že každý sa chová trocha inak.

Inak sú na tom moderné PC zdroje. Tie majú jednu hlavnú 12V vetvu a z nej sa následne step-down DC-DC meničmi vyrába 5 a 3,3V- Tam je toto už jedno.

Samozrejme v oboch prípadoch sa nebavíme o stand-by zdroji, ten je úplne samostatne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st únor 06 2019, 8:31    Předmět: Citovat

dred napsal(a):
EKKAR napsal(a):
Pro samotnej běh bez zátěže je není nutný nijak dál zatěžovat - ale pokud je potřeba zatížit je nerovnoměrně (třeba jen 12V větev s minimální nebo žádnou zátěží větví ostatních), musí se upravovat vnitřní dělič napětí pro hlídání vzájemnýho poměru výstupních napětí.

Neviem či si skúšal niekedy upravovať delič, ale keď chceš "podvihnúť" napätie na zaťaženej vetve zmenou deličov, tak ti automaticky zdvihne aj napätia na nezaťažených vetvách. Výstupné napätia sú dané počtom závitov na trafe a zmenou budenia sa teda menia všetky naraz. Riadiaci obvod sleduje len maximálne hladiny napätí aby neboli prekročené a je mu jedno či je v jednej(dvoch) vetve záťaž a pokles napätia. Pokiaľ má čo i len v jednej vetve správne napätie, tak nebude pridávať výkon, aby sa napätie v nezaťaženej nezvýšilo...
Právě že jsem to zkoušel - potřeboval jsem mít jen zdroj napětí do 15V s donastavením 11-15V s dosažitelným proudem až do maximálního výstupního výkonu zdroje. Vyměnil jsem výstupní diody, přemotal jsem výstupní trafo na dvojitě vinutej sekundár, dal jsem i výstupní filtrační tlumivku na toroidu na větší jádro a větší průřez drátu. A stejně když jsem "potáhnul" napětí na 12V o víc jak asi 0,5V, řídící šváb zdroj odstavil bez ohledu na to, jakou měl na kterým výstupu zátěž. Musel jsem učunit jeden přídavnej pevnej dělič, napájenej od referenčního zdroje TL431 - tím jsem "uspokojoval" původní část zapojení hlídající napěťový hladiny +5V a +3,3V a "ubezpečoval" tím řídícího švába, že má všecky výstupní napětí v ažúru, zatímco trimrem na zbylý části původního stabilizujícího obvodu jsem si mohl hejbat výstupním napětím na původní +12V větvi.

Upozorňuju, NEBYL to už zdroj řízenej švábem TL494 - tam je taková úprava jednoduchá, ale byl to modernější zdroj 550W donesenej jiným člověkem právě na tu požadovanou úpravu - a byl už řízenej novějším typem švába. Je to ale už několik let a nevzpomínám si na přesnej typ obvodu - něco se mi mate kolem čísla 2005, ale na písmenný označení si nevzpomenu vůbec. Když jsem mu například odpojil dělič hlídající 5V a 3,3V hladinu úplně, zdroj ani nenaběhnul - podle vošklivoškopku do bází výkonovejch spínáků na primáru neposlal ani ťuk, dokud neměl z výstupu na děličích správný hodnoty. Dokázal to mizera těsně po zapnutí, kdy to snad udělal během prvního nebo druhýho startovacího impulsu do hlavního trafa - nemám škopek s pamětí, abych ten spouštěcí okamžik zachytil, takže vím kulový o přesným průběhu toho děje - ale prostě ten zdroj jinak nenastartoval ...

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1701
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: st únor 06 2019, 9:11    Předmět: Citovat

EKKAR , ale ty si ten zdroj prerobil na "jednohladinový" a regulovaný zdroj. Tie úpravy si tam musel spraviť vďaka "chytrosti" riadiaceho obvodu, ktorý má na stráženie napätí samostatné pevne nastavené vstupy (12V,5V,3,3V) a nepotrebuje deliče napätia z presných odporov, ako jedno-(aj keď v podstate dvoj) vstupová 494-ka.
Tu sa ale jedná o pôvodný "viachladinový" zdroj bez dodatočných úprav a jeho správanie. Autor vlákna je začiatočník a prerábať zdroj asi nebude.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st únor 06 2019, 9:19    Předmět: Citovat

Neprerobil. Ty další napěťový hladiny ten zdroj byl schopnej dávat i po úpravě - jen je ten uživatel nechtěl využívat a jejich výkon chtěl mít možnost odebírat v tý původně 12V větvi. Neměřil jsem to, ale podle výpočtů, který jsem při tý úpravě musel učunit, by třeba původní 5V větev napěťově "lítala" podle zatížení od zhruba 4V až někam k 8V při plným odběru z 12V větve - a to už by právě ten hlídací obvod neustál a zdroj by se vypnul. Proto jsem hlídání napětí na ní i na další musel vyřadit a nahradit pevným stabilním napětím s děličem a konkrétní hladiny pro švába "našvindlovat".
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1701
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: st únor 06 2019, 9:34    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Neměřil jsem to, ale podle výpočtů, který jsem při tý úpravě musel učunit, by třeba původní 5V větev napěťově "lítala" podle zatížení od zhruba 4V až někam k 8V při plným odběru z 12V větve
.. a o tom som točil.
"Dotiahnutím" jedného napätia zaťaženej vetvy úpravou deličov by "rozhodilo" ostatné nezaťažené.... Agree
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Razmir



Založen: Feb 05, 2019
Příspěvky: 5
Bydliště: Trutnov

PříspěvekZaslal: st únor 06 2019, 16:01    Předmět: Citovat

Děkuji vám za odpovědi, takže abych to shrnul, hodí se mít umělou zátěž po ruce pro případ nerovnoměrného zatížení jednotlivých větví, jinak hrozí, že by zdroj nebyl schopný stabilizovat i nezatížené větve a pravděpodobně by se vypnul.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Atlan



Založen: May 10, 2004
Příspěvky: 4507
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: st únor 06 2019, 16:09    Předmět: Citovat

Z pomocneho zdroja zenerkami stabilizujem potrebne napetia pre hlavny obvod. A potom si uz mozes robit co chces.
Stiahni si datasheet pozri na dosku a vsetko jasne.

100x preberane.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.22 sekund