Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak ochránit motor čerpadla vodárny?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jenys



Založen: Feb 11, 2008
Příspěvky: 2120
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út leden 22 2019, 23:05    Předmět: Citovat

tiktak1953: Jano, neberu to zle, jen když někdo dá dotaz a dlouho se neozve, aby doplnil informace, tak pak se dá těžko radit. Pokud není zabezpečena vodárna sama o sobě, tedy někde uvnitř, což nemusí vždy být v pohodě, tak pokud vím, byl k tomu většinou doporučen nějaký ten motorový spouštěč a ten tam asi nebyl. Zřejmně, přepokládám, že čerpadlo neinstaloval odborník a tak to dopadlo takto. U čerpadla je psanej proud 3,5A, takže ten spouštěč by měl být v tomto rozsahu, donastaví se na místě. Tož tak Confused
_________________
Když něco nevíte...klidně se zeptejte Smile Co vás nezabije, to vás posílí Smile Jenys Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
tiktak1953



Založen: Oct 11, 2010
Příspěvky: 3461
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: st leden 23 2019, 7:42    Předmět: Citovat

Jenys,tazko sa sem ludom pise ,ze nieco na nej mozno ako pises posr.Tazko aj niekomu nieco povedat,radit ked nevies ci dokaze zmerat,odskusat,odpojit droty na el.zariadeni pod napatim,lebo tam hrozí aj smrtelny uraz!
Ked si az teraz napisal ,ze sa vrtula zdeformovala ,tak ta vodaren isla najskor bez vody ,pokial motor nezhorel!Nemalo ju co vypnut!Ty si vedel je motor zhoreny,mozno aj ze nebola voda.Ked je tlakovy spinac dobry ako si napisal ,tak nebola voda, tlak ktory by ju vypol.Hladinu vody je potr.sledovat.Tie vodarne ,motory sa len tak za polroka neposeru.Ako som pisal,potrebne je mat natlaceny na nej spravny tlak.Mozno mu aj voda zamrzla teraz.Aj tam kde som pred rokom surne namotoval takuto vodaren ,som ich upozornil,ze ak pridu vacsie zimy ,ak stenu z vonka nezateplia,moze im voda v stene( co mali rozvody po miestnosti ktoru vykurovali do vtedy ,nie co som ja urobil privod zo studni) v kupelni zamrznut a vodaren zhorí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5998
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: st leden 23 2019, 8:16    Předmět: Citovat

Vestavěná tepelná ochrana ve vinutí by měla reagovat právě na přetížení s rychlou změnou teploty, jako je časté opakované spouštění, rozběh při velké zátěži u trvající mechanické závady, nebo chod na dvě fáze. Pokud tato ochrana nereaguje, může být vadná.
Nadproudová ochrana (spouštěč) je určená hlavně na přetížení s pomalou změnou teploty, i když se zároveň běžně používá jako ochrana při výpadku fáze. Může být i vestavěná v motoru, ale u dané vodárny o tom není zmínka.

Tepelné ochrany bývají nastaveny kompromisně na vyšší než optimální teplotu, aby nepůsobily nežádoucí vypínání. Proto většinou nezaručují zachování plné doby životnosti vinutí. Každé kritické překročení teploty způsobuje předčasné stárnutí izolace. Účelem ochran je tyto následky pouze omezit a zabránit vzniku následných poruchových stavů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tiktak1953



Založen: Oct 11, 2010
Příspěvky: 3461
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: st leden 23 2019, 8:55    Předmět: Citovat

On musi "najprv" najst ak už davno nenasiel dovod ,pre co mu motor zhorel.,nemalo ho co vypnut!Pokial by tento dovod nebol,nemohlo sa velmi ani nic s polrocnym motorm stat.Moze to robil aj zasrata spetna klapka,(malo vody),ze voda unikala spat do zdroja,motor bezal ,(tlak.spinac nemohol vypnut bez tlaku),pokial nezhorelPokial nie su dodrzane,splnene podmienky na prevadzku tej vodarni,tak .......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5998
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: st leden 23 2019, 9:20    Předmět: Citovat

tiktak1953 napsal(a):
On musi "najprv" najst dovod, pre co mu motor zhorel, nemalo ho co vypnut!

Má tam být tepelná ochrana vinutí, zjevně nefungovala. Ale u některých závad motor nezachrání, i když je funkční.
Není uvedeno, jak se závada projevuje - jestli motor pouze neběží, vypíná jistič nebo chránič apod.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jenys



Založen: Feb 11, 2008
Příspěvky: 2120
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st leden 23 2019, 10:04    Předmět: Citovat

No ono právě vůbec neznáme, co předcházelo tomu přehřátí motoru. Takto je to jen hádání bez křišťálové koule.
On v dotazu psal, jakou má použít ochranu. Ale nejprve je potřeba, aby nám zdělil, vše kolem vodárny. Jakou má studnu, kolik má v ní vody, jak je hluboko sací potrubí atd.
Až nám zdělí víc informací, pak teprve můžeme pomoci.

_________________
Když něco nevíte...klidně se zeptejte Smile Co vás nezabije, to vás posílí Smile Jenys Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
MiraSt



Založen: Apr 19, 2008
Příspěvky: 1449
Bydliště: Fryčovice

PříspěvekZaslal: st leden 23 2019, 13:13    Předmět: Citovat

Zdravím vás. Otázka zněla jak ochránit motor. Já to mám ošetřené aby čerpadlo nejelo nasucho tak, že na výstupu mám tlakový spínač který je při tlaku sepnutý. Ochrana proti dlouhodobému chodu pokud praskne výtlačné potrubí nebo nasaje vzduch. Pokud by došla ve studni voda tak samozřejmě by motor mohl běžet a i s tím zbytkem stále udržovat tlak. Ale jelikož to mám na zahradu a splachování tak by se tlak ihned ztratil a vypne to.Čerpadlo mám připojené pomocí hadic. Funguje to spolehlivě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tiktak1953



Založen: Oct 11, 2010
Příspěvky: 3461
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: st leden 23 2019, 15:51    Předmět: Citovat

Napisal si :
vody bylo dost, záruka již není,
ani nebyla zamrzlá čerpadlo je ve sklepě cca 12stupnů
motor pouze neběží, vypíná jistič
-------------
Aby ti nezhorel dalsi motor (vsetko tomu svedci)ked vypina istič,potrebujes zistit pre co tomu doslo,na dalsiu ochranu velmi nespoliehaj!Druhi to maju len ako od vyroby a nemaju problem.Tak ako je na obr.potrubie,mohlo dojst k zavzdusneniu pri uniku vody pred cerpadlom a motor bezal bez vody az sa zapiekol,lebo talk.spinac nemohol vypnut.Skontroluj spetnu klapku,ci je OK nedostava sa do potrubia spina,ktora znefunkcni klapku,atd.treba na to odbornika co to posudi!Ak to bola chyba,voda ti po case zase unikne,mas tu ten problem opat.Teraz ti mozno (ak je potrubie zavzdusnene v tych pravouhlych lomoch)uz ani druhe cerpadlo nenatiahne vodu,na to daj bacha!!!Budes mat s tym stale problem podla mna,vzduch v sacom potrubí je Ku..a.Mozno budes musiet tam dat ponorku,aby si tieto problemy zo zavzdusnenim nemal.Vsetko ma svoje vyhoda aj nevyhody!To sacie potrubie je podla mna hrube,ake tam ma byt,nie 1 colove?Tu neplati ze ci m hrubsie rury tym lepsie.aj to je podla mna problem bracho.
To cerpadlo je kde niekto byva,ide kazdy den ,alebo len obcas?Odpoj sacie potrubie na vodarni,predtym odpoj vodaren od eletriky!!! Pozri ci je vidiet v potrubi vodu,ak nie ,dolej vodu ale len do potrubia,nie vedla na zem,a meraj presne kolko ti tam chybovalo!!!Podla toho uvidis ,ci to bol problem zavzdusnenia.,mas jeden problem velmi dolezity vyrieseny!
----------------------------------
Mozu nastat dve situacie:" A "ked na vrchu sacího potrubia pri cerpadle vidis vodu,vtedy by nemal byt problem zavzdusnenia saciho potrubia,spaduvanie vody.
"B" ked nevidiš na vrchu vodu,strčíš do saciho potrubia napr. 1 m (2m) dlhy ohybny drôt , a po vytiahnuti bude vsade suchy!Skus aj dlksi drot ,ze pokial je potrubie bez vody ak sa ti chce.len nech ti tam neostane drot.Ked potom dolejes pomalicky vodu na viacej krat,aj tak nebudes mat istotu ,ze ti cerpadlo zacne tahat vodu.na to bacha,aby neslo cerpadlo po zapnuti dlho,mozno viac ako pol minuty,presne to neviem.Mne zacala ist na podobnom cerpadle asi po necelej minute!!!Zavzdusnene bude pravdepodobne aj potom , ked dolejes vodu niekde na vrchu kolena.Vtedy je uz pravdepodobne ze voda spaduje,potrubie sa zavzdusnuje,treba vymenit min.spetnu klapku za kvalitnu!Ak sa dostava (nasáva) čerpadlo bordel do potrubia,nepomoze ani dobra spetna klapka,znovu moze zhoret motor,mozno ani dalsia ochrana tomu nezabrani.
Toto ste este nepoculi ,nezazili mnohí ,co sa mi stalo dost davno s ponorkou v asi 20 m hlbokej studni.Pri silnom mraze zamrzla voda v 1" žel.rúre .rure nad spetnou klapkou ,ktora bola nad ponorkov a asi strede tej studni.Guličku ta zmrznuta voda zatlacila do telesa spetnej klapky.Ani po100% rozmrazeni potrubia ,ponorka tu gulicku nevladala vytlacit vonka z telesa spetnej klapky a museli sme hladat co je problem!Ked sme vsetko rozobrali,az potom sme to uvideli.Dala sa nova spaetna klapka a od tedy ponorka Nautila funguje roky stale.Dobre si premysli podla situacie v akej to je,co s tym budes robit,ako to urobis.Mozno to ani neodvzdusniš,pokial do studni nad max.hladinuvody nedas ak tam uz nemaš odvzdusnovaci ventil moderny s guličkou ,nie ten stary tip srobuvaci !Tlak vody by si dal pred čerpadlo,otvoril odvzdusnov.ventil v studni a tak vsetok vzduch z potrubia vytlacil.Potom hned ventil odvzdušnov,v studni zatvoril .Pripojil potrubie na cerpadlo,a hned za par sek.by tahalo vodu.Inym sposobom to asi uz neodvzdusnis.Pisem to na rychlo,mozno aj dvakrat nieco,uricte si z toho vyberies to spravne podla situacie.Hlavne musis vediet co robis,pre co robis.My presne vsetko nevieme co tam mas,info su pre to vseobecne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
keramos



Založen: Feb 14, 2007
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: čt leden 24 2019, 11:34    Předmět: Citovat

Achab napsal(a):
V prospektu se uvádí "Čerpadla řady MH jsou jištěna termickou ochranou zabudovanou ve vinutí motoru."

Na přívod lze případně doplnit motorový spouštěč, nastavený na 3,5A. Nebo navíc hlídací relé proti chodu na dvě fáze, ale to už vyjde celkově dráž. Ovšem proti výrobním nebo materiálovým vadám žádná ochrana nepomůže...


Jelikož, čerpadlo fungovalo dlouhou dobu bez problémů, a těžko mohu sací potrubí změnit, takže potřebuji vybrat motorový spouštěč aby nedošlo znova k tomu co se už stalo. můžete mi doporučit nějaký vhodný spouštěč ? Našel jsem : tyto za výhodnou cenu,



Jistič motorový spouštěč Moeller 2,5 - 4 A.jpg
 Komentář:
 Velikost:  31.19 kB
 Zobrazeno:  144 krát

Jistič motorový spouštěč Moeller 2,5 - 4 A.jpg



-motorovy-spoustec-schneider-.jpg
 Komentář:
 Velikost:  80.43 kB
 Zobrazeno:  107 krát

-motorovy-spoustec-schneider-.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5998
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: čt leden 24 2019, 14:18    Předmět: Citovat

Jako základní nadproudová ochrana vyhoví oba. Tyto typy jsou bez podpěťové spouště, čili při výpadku fáze nevypínají okamžitě, ale až po nahřátí tepelné spouště nadproudem (obvykle 10-20s). U obou typů je možné podpěťovou spoušť doplnit, vyrábí se jako příslušenství (pro Moeller pouze 230V). První spouštěč je použitý z demontáže.

Je to pouze nadproudová ochrana, nic jiného neřeší. Proti výpadkům fáze je spolehlivější použít navíc podpěťovou spoušť, případně jiné řešení se stykačem. Pokud hrozí pokles vody a běh čerpadla nasucho, je potřeba další opatření.


Naposledy upravil Achab dne čt leden 24 2019, 17:16, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: čt leden 24 2019, 17:16    Předmět: Citovat

Krom tý motorový spouště tam nemá chybět relé od motorový tepelky(často je u motoru s termistorovym snímačem tepelný relé podmínkou uznání záruky),pak je dobrý tam mít monitorovací 3F relé,např.OEZ MMR-U3 a relé zaplavení studny(vypíná po vynoření elektrod poklesem hladiny).Na sériově spojený kontakty těch relé se pověsí stykač se samodržnym kontaktem a ovládacíma tlačítkama START/STOP(aby to po obnově nenaskočilo samo,ale někdo to musel jít nahodit).Tyto 3 relé s tím stykačem se budou napájet z jedný fáze před spouštěčem,která se bude jistit 1f jističem B2 až B6.Bude to něco stát,ale motor bude lepší chráněnej.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5998
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: čt leden 24 2019, 17:26    Předmět: Citovat

Podpěťová spoušť nadproudové ochrany funguje stejně - po obnovení napětí zůstává spouštěč vypnutý.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
keramos



Založen: Feb 14, 2007
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: čt leden 24 2019, 17:32    Předmět: Citovat

Achab napsal(a):
Podpěťová spoušť nadproudové ochrany funguje stejně - po obnovení napětí zůstává spouštěč vypnutý.


jaká podpěťová spoušť nadproudové ochrany by byla vhodná? pro uvedené motorové spouštěče? děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5998
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: čt leden 24 2019, 20:08    Předmět: Citovat

Pro napětí 400V - musí být zapojena mezi dvě fáze. Schneider vyrábí více provedení, pro GV2ME na 400V GVAU385.
Pro Moeller PKZM0-4 jsem našel jenom na 230V. Spoušť kontroluje pouze dvě fáze, proti výpadku třetí nechrání.

Při použití stykače a kontrolního relé je podpěťová spoušť zbytečná. Stykač může po obnovení všech fází spínat okamžitě, nebo zůstat vypnutý. Spouštěč s podpěťovou spouští lze zapínat pouze ručně, což je při častějších výpadcích proudu otravné. Jinak kontrola přítomnosti fází na přívodu neřeší případnou závadu kontaktu tlakového spínače (pokud je třífázový), nebo přerušení vodiče na odvodu. V tom případě je funkční jedině nadproudová ochrana.

Zatím není známo, jak je zapojená ta vestavěná tepelná ochrana motoru. Pro objasnění je podstatné znát princip, jestli je funkční přímo, nebo s externím zařízením. Nic bližšího k tomu nemůžu dohledat.


Naposledy upravil Achab dne pá leden 25 2019, 9:44, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: čt leden 24 2019, 20:55    Předmět: Citovat

S těma cívkama je obecně problém,že jdou blbě sehnat a každá nepasuje ke všemu.Pamatuju na obrovskej problém sehnat 100A DC 2p jistič,na kterej by existovala "vyrážecí" cívka na 230V.A podpěťový ke spoušti jdou sehnat snad ještě hůř.To MMR-U3 je dobrý do rozvodu s existujícím ovládáním(nějakej plovák/hladiňák a tlakovej spínač to určitě má,tak tam stykač asi bude).Hlídá všecky 3 fáze a jako malej bonus má nastavení podpětí i přepětí.Zrovna laciný teda není,ale je levnější než přemotání motoru čerpadla(kterej stejně má termistorový čidla a měl by mít teploměrný relé typu podle doporučení výrobce motoru,třeba kvůli tý záruce).Stačí tomu připojit L1,L2,L3 a N,má to relátko s 1 přepínacím kontaktem 5A/250V(může při odpadnutí nejen shodit stykač,ale zároveň např.rozsvítit svítidlo s LED žárovkou červený barvy umístěný na frekventovanym místě nebo spustit bzučák).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 2 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund