Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Magnetofon, nahrávání funguje z části.
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
NikolausNik



Založen: Jan 15, 2019
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: út leden 15 2019, 15:47    Předmět: Magnetofon, nahrávání funguje z části. Citovat

Zdravím přátelé, nedávno jsem se stal majitelem civkového magnetofonu Tesla B 101. Jelikož jsem tuto dobu nezažil, ihned mě uchvátilo ono 70% mechanické provedení celého přístroje, k mému údivu celý magnetofon funguje, vše běhá jak má, jen bylo třeba všechno promazat, něco pročistit a něco trochu poštelovat. Přehrávání funguje, oba kanály a stereo. Akorát tady nastává problém u nahrávání. Stopa 1-4 nahrává špatně, je tam spousta rušení, škvrčení a dalšího ruchu. Stopa 3-2 nahrává čistě. Zkoušel jsem i otáčet pásek, jestli není vyjetý, ale nic se nezměnilo. Co jsem bádal ve schématech, zahrnuje to pravý nahrávací kanál, i když mi trochu nesedí proč se pak nastavuje levým potenciometrem a spouští se při tom levý ukazatel. Žádný z kondenzátorů není vyteklý, vše je správně uzemněné a zemní smyčka tam vzniknout nemůže, protože zástrčka je dvou kolíková. Jediné co jsem našel na destičce při sundání vrchního panelu byly dva spodní potenciometry oddělené od uhlíkové dráhy, úplně odpadly. Jelikož jsem vyučený elektrikář (Silnoproud) Bádal jsem co by asi mohlo být zle, slaboproud mě při studiu jen trochu lízl a dál jsem se o něj zajímal čistě jako o svůj koníček, takže nějaké základní znalosti mám, ale radši se zeptám než vše rozhrabu. Předem díky všem za pomoc.


b101-2.jpg
 Komentář:
 Velikost:  85.92 kB
 Zobrazeno:  205 krát

b101-2.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12037
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: út leden 15 2019, 16:42    Předmět: Citovat

NikolausNik napsal(a):
Stopa 1-4 nahrává špatně, je tam spousta rušení, škvrčení a dalšího ruchu. Stopa 3-2 nahrává čistě. Zkoušel jsem i otáčet pásek, jestli není vyjetý, ale nic se nezměnilo. Co jsem bádal ve schématech, zahrnuje to pravý nahrávací kanál, i když mi trochu nesedí proč se pak nastavuje levým potenciometrem a spouští se při tom levý ukazatel.

stopa 1-4 je levý kanál, přehoď si bedýnky !
NikolausNik napsal(a):
Jediné co jsem našel na destičce při sundání vrchního panelu byly dva spodní potenciometry oddělené od uhlíkové dráhy, úplně odpadly.

sežeň si stejné a vyměň je . . .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
NikolausNik



Založen: Jan 15, 2019
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: út leden 15 2019, 19:40    Předmět: Citovat

Spíše mi šlo o to k čemu ty potenciometry vlastně jsou Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: út leden 15 2019, 19:47    Předmět: Citovat

Spodní tvoří součást náhradní zátěže, která se připojuje k mazacímu generátoru místo odpojeného systému mazací hlavy při monofonním záznamu. Horními se nastavuje předmagnetizační proud.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
NikolausNik



Založen: Jan 15, 2019
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: čt leden 17 2019, 20:39    Předmět: Citovat

Díky za rady.

Potenciometry jsem zkusil. V ten moment jsem zničil nahrávání na oba kanály. Když jsem je vrátil do původního stavu. Tak zase fungovalo nahrávání na 3-2. Jinak pořád stojím, zkoušel jsem proměřovat desku, ale to mi moc neřeklo. Našel jsem jen že jeden z kanálů není u hlavy ukostřený. Nevím jak to přesně má magnetofon, jestli jsou oba kanály na hlavě ukostřeny, nebo jestli je hlava kostřena jako celek,jelikož k ní vedou 4 vodiče. Zkoušel jsem jí dodatečně ukostřit o šasi, ale to mi taky moc nepomohlo. Jestli ještě někdo máte v záloze nějaké rady, velmi bych je ocenil Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
NikolausNik



Založen: Jan 15, 2019
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: čt duben 04 2019, 7:58    Předmět: Citovat

Tak se opět vracím s dalším problémem který mě trápí a jsem tak trochu v koncích s jeho řešením, Když jsem nedávno nebyl schopnej seřídit B101 tak aby ani jeden kanál nezkresloval, rozhodl jsem se trochu zainvestovat a sehnal mu novou hlavu, akorát nastal nový problém a to je ten že nejsem schopnej nastavit magnetofon vůbec, stará hlava měla vyjetou drážku, když hlavu nějak nastavím aby oba kanály hrály dobře, tak se po dalším zapnutí znova rozladí, jeden kanál buď přestane hrát úplně nebo zkresleně s výpadky apod. Když jsem se pokoušel nastavení nějak změnit, zjistil jsem že uložení hlavy mě nepustí a začne mi u výstupu ohýbat pásek, dále jsem si všiml že pásek je vedený křivě, možná se mi to jen zdá, ale mám pocit že druhý vodící kolíček vede pásek na navíjecí cívku o něco výše, jediné co by tomu odpovídalo je že by celá podstava která drží hlavu a vodící vidličky byla v jednom místě ohlá a to mi hlava nebere jak by se něco takového mohlo stát když to je materiál minimálně 2mm silný. Dle mého to celé dříve fungovalo protože hlava měla vyjetou drážku a pásek se v ní tak nějak držel, u nové si klouže kde chce, ale je to pouze moje doměnka, jestli někdo víte nebo jste se s tím setkal tak bych byl rád za radu.


PS: Nevím proč ale od doby co mám B4 mám pocit že B101 je takové malé problémové děcko.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: čt duben 04 2019, 8:46    Předmět: Citovat

Na stínicí budce kombinované hlavy vpravo je vodicí vidlička. Ta se dá po uvolnění šroubku na boku seřídit tak, aby nedocházelo ke krčení pásku. Nastavoval jsem ji vždycky až nakonec, když už jsem do nastavení musel zasahovat. Přítlačná kladka je v pořádku? Deformace nosné desky by snad šla zjistit po jejím odmontování od rámu. Není jen uvolněný některý šroub, případně nedal někdo zespodu nějaké podložky?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12387

PříspěvekZaslal: čt duben 04 2019, 8:47    Předmět: Citovat

Taky si myslím, že po mechanické stránce byla řada B5 a následující vývojovým krokem zpět.
Jinak svoje pochybnosti o ne/pokřivenosti páskové dráhy musíš rozptýlit vlastním měřením, to za tebe nikdo neudělá. Já jen napovím, že "všechno je relativní". Správné vedení pásku je vyladěný mechanický proces, do kterého vstupuje m.j. i správný TAH pásku a KOLMOST, ROVINNOST a PŘÍTLAK hnací kladky a hřídele. Ale to platí obecně.
Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: čt duben 04 2019, 9:06    Předmět: Citovat

elektrosvit napsal(a):
... Ta se dá po uvolnění šroubku na boku seřídit tak, aby nedocházelo ke krčení pásku. ...
Ještě doplním, že osa čela hlavy musí být rovnoběžná s ostatními prvky, jinak bude pásek pořád ujíždět nahoru nebo dolů a krčit se. Záleží i na stavu přítlačných polštářků, na ty jsem v předchozím postu zapomněl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
NikolausNik



Založen: Jan 15, 2019
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: čt duben 04 2019, 9:53    Předmět: Citovat

Večer mrknu jestli se mi fakt jen zdá že je ta základna ohnutá nebo ne, jinak přitlačná kladka byla první po čem jsem šel a zdá se být v pořádku, nikdy jsem neměl problém seřídit hlavu dvěma šroubky, dokud jsem neobjevil další pod přítlačnou kladkou, s tím stačí pohnout a v ten moment je všechno ostatní nastavování rozhozené. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19482
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt duben 04 2019, 10:40    Předmět: Citovat

Taky tím předním šroubkem měníš příklon a záklon hlavy, ta pak začne tahat pásek nahoru nebo dolů. Koukej přední a zadní šroubek vrátit do původní polohy (doufám, že sis ji na nich poznačil).
Protože u magnetofonů platí důležité zásady (přeneseně vlastně platí i kdekoli jinde):

  1. dokud to hraje bezchybně, nelez dovnitř
  2. jestli něco nehraje bezchybně, napřed identifikuj příčinu, ale ničím nekruť
  3. po odstranění příčiny problémů to zkontroluj, případně můžeš něčím pohnout, ale musíš přesně vědět čím
  4. když už neodoláš a něčím pokroutíš, poznač si původní polohu, i když přesně víš, co to mělo udělat. Třeba jsi ještě nenašel tu správnou závadu, tak ať se to dá vrátit.
  5. jestli slepě pokroutíš kdečím, čeho smysl neznáš, aniž bys původní polohu znal, tak se nediv.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: čt duben 04 2019, 10:51    Předmět: Citovat

… čímž jsi to celé rozdrbal, možná úplně zbytečně. Nosná deska se sama pokřivit nemůže, musel by jí jedině někdo pomoci. Jestli je rovná, zjistíš po odejmutí přiložením pravítka. Lepší by bylo přiložit ji k nějaké rovné desce, jenže zespodu budou trčet šroubky.
Správná poloha pásku vůči hlavě je vymezena krajními vodicími sloupky a kolmostí tónového hřídele. Další prvky ji nesmějí ovlivňovat. Nezbyde ti, než nejprve nastavit výšku a kolmost od oka pomocí nějakého starého pásku, na kterém už moc nezáleží, a pak polohu hlavy dostavit přesněji s páskem nahraným na jiném nerozladěném magnetofonu. Nevýhodou je, že přes přiklopená stínicí dvířka není na čelo hlavy vidět.

EDIT: Hill mě předběhnul.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Radim



Založen: Aug 17, 2013
Příspěvky: 305

PříspěvekZaslal: čt duben 04 2019, 13:34    Předmět: Citovat

Mechanika B5 je extrémně snadná k mechanickému nastavení podle oka a nepotřebuješ k tomu žádný speciální přípravek, pouze vhodný (a odmagnetovaný) šroubovák a dobré oči. Akorát to trochu déle trvá.
Jako první musíš zkontrolovat unašeče, musí být ve stejné výšce nad dobře zašroubovaným horním krytem a nesmí házet. Jako že asi nebudou, to by bylo dost výrazné poškození, ale vyzkoušet se to musí, jinak všechna další nastavení budou k ničemu. Pokud nejsou ve stejné výšce, musí se vespod na osách unašečů nastavit podložkami
Jako druhé se musí ověřit (nastavit) správná síla a charakter přivíjení při pomalém pohybu vpřed. Pravý unašeč s páskem je uvnitř magnetofonu volně položený na spodní předloze z nějakého silonu, která se pohybuje pomocí tenkého řemínku s převodem do pomala tuším z setrvačníku. Unašeč s páskem po ní klouže filcovými vložkami a vzniklá třecí síla závislá na hmotnosti unašeče plus navinutého pásku tak vytváří tah, který při pomalém chodu vpřed navíjí pásek na pravou cívku a vytváří tah, kterým vytahuje pásek z páskové dráhy. Síla přivíjení by měla být +- akorát, když filc a předloha pod ním jsou čisté, nezašpiněné něčím, co buď příliš klouže nebo naopak je příliš adhezní.. Kontrola -přivíjení by mělo být dostatečné, i pokud je na pravém unašeči prázdná největší používaná cívka - osumnáctka a tah by měl být stále stejnoměrný a dostatečně slabý, i když je na pravém unaše cívka osumnáctka plně navinutá a tudíž na filc tlačí největší možná hmotnost cívky a pásku. Dále otáčky by měly stačit a tah by neměl být příliš velký, když je na pravém unašeči prázdná nejmenší používaná cívka - má nejmenší průměr trnu, na který se pásek navíjí. Vytahovala by příliš velkou silou pásek přitlačený kladkou na tónovém hřídeli setrvačníku, pásek by tam prokluzoval a obrušoval se a rychlost pásku by byla větší.
Mechanika B5 potom měla v unašečích rázovou spojku, unašeče byly ze dvou dílů přitlačených plochou pružinou, jejím přestavením se dala přesně nastavit síla, kterou unašeče prokluzovaly při zastavení z rychlého přivíjení. Daly se tak používat starší málo pevné pásky, nebo pásky s trojnásobnou hrací dobou i na největší cívce 18 bez nebezpečí, že by se při zastavení poškodily, vytahaly nebo dokonce přetrhly. U B 100 a 101 se tyto spojky myslím ušetřily a nejsou tam, ale pro úplnost je uvádím.
Dále je potom třeba zkontrolovat v páskové dráze vstupní a výstupní pevné vodicí kolíky. Musí být ve stejné výšce jako čela cívek na unašečích a musí být kolmé. To asi budou, pokud to někdo nepokřivil. A nesmí být nerovnoměrně opotřebené. Pokud jsou, dá se kolík povolit šroubkem a pootočit tak, aby v kontaktiu s páskem byl ještě neopotřebený povrch. Nebo by se musel segment kolíku vymontovat a přebrousit a přeleštit. ( V nejhorším případě nějakým starým páskem.
Dále se kontroluje postupným přibližováním kolmost přítlaku tónové kladky na tónovou hřídel setrvačníku.
Dále se potom kontrolují ostatní segmenty páskové dráhy. Kolmost obou hlav, obou pohyblivých kolíků mezi hlavami, tónové hřídele setrvačníku a kaldky na ni a kolmost a stav filců přitlačujících pásek na čela hlav ( pokud u B 101 filce přitlačující pásek na hlavu jsou, to teď nevím jistě, znám hlavně B5.) Magnetofon je bez horního krytu, aby byl k páskové dráze přístup. Do magnetofonu se založí nějaký pásek, levý unašeč se zablokuje, pravý se slabě napíná nebo nechá napínat přivíjením. Magnetofon se z vypnuté polohy velmi pomalu zapíná pro přehrávání a v páskové dráze se sleduje průběh přibližování napnutého pásku k jednotlivým segmentům. Musí být po celé šířce a v celém průběhu přibližování rovnoměrné - neboli všechny segmenty plus vedení pásku dané jeho napnutím jsou kolmé. Když se potom uvolní levý unašeč a pásek se rozběhne, musí běžící pásek zůstat ve stejné výšce. To už je prakticky hotovo. To je třeba asi dělat s pořádnou lupou, já jsem krátkozraký, mně stačí sundat brýle.
Jsou tam dva háčky. Pokud bylo předtím nastavení páskové dráhy špatné a provozovalo se to delší dobu, do segmentů mohou být páskem vybroušeny drážky, které tu špatnou polohu pásku fixují, i když se jiná komponenta, třeba hlava vymění nebo přenastaví. To je potom třeba zjistit, segmenty buď vyměnit nebo přebrousit. Třeba i čela magnetofonových hlav. Pásek se jinak totiž v šířce nerovnoměrně namáhá, vytahuje, případně krčí, nebo je špatný přítlak na hlavu a tím nekvalitní zvuk na pásku nebo je vlastní vedení pásku nestabilní a občas pásek pomuchlá.
Pokud je opotřebována tónová kladka, guma na kladce je na krajích oproti středu vymačkaná a trochu menšího průměru. Potom dochází k tomu, že při přehrávání guma kladky vytlačuje pásek po tónové hřídeli setrvačník unahoru nebo dolů. Co s tím dělat, mimo náhrady za novou kladku, nevím, u kotoučáků jsem se tím seřizováním zabýval naposledy před takovými 25 - 30 lety a to ty kladky ještě byly relativně nové.
Setkal jsem se taky s tím ,že některý "opravář" vyřešil ty problémy s kladkou a tónovou hřídelí prostou výměnou pružiny kladky za podstaně silnější. Krátkodobě to některé problémy vyřeší, ale výrazně to zvýší opotřebení pásku i magnetofonu - ložiska setrvačníku.
Přítlak kladkou na pásek na tónové hřídeli má být ve vztahu k síle přivíjení levého unašeče minimálně tak slabý, aby ve všech režimech přivíjení dokázal právě zpomalovat rychlost pásku na jmenovitou hodnotu. Ve vztahu k mechanickým údajům pásku má být přítlak maximálně tak silný, aby při zastavené levého unašeče nedošlo k natahování mechanicky nejslabšího používaného pásku nebo dokonce k jeho přetržení.
Co se týká stálosti mechanického nastavení, výrobce šroubky na místech vystavených vibracím, třeba nastavení hlav na páskové dráze, zajišťoval zakápnutím nějakou červenou rychleschnoucí barvou. já jsem to třeba dělal rychleschnoucím lepidlem Kanagom. Doporučuji něčím podobným dělat i nyní - nanést třeba kapku špejlí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19482
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so duben 06 2019, 9:51    Předmět: Citovat

Radim napsal(a):
...Síla přivíjení by měla být +- akorát, když filc a předloha pod ním jsou čisté, nezašpiněné něčím, co buď příliš klouže nebo naopak je příliš adhezní..
Mechanika B5 potom měla v unašečích rázovou spojku, unašeče byly ze dvou dílů přitlačených plochou pružinou, jejím přestavením se dala přesně nastavit síla, kterou unašeče prokluzovaly při zastavení z rychlého převíjení. U B 100 a 101 se tyto spojky myslím ušetřily a nejsou tam, ale pro úplnost je uvádím.

Váhově závislá spojka je stále o několik koňských délek lepší, než pevně nastavená. která se později dávala do magnetofonů "nastojato". Udržuje přivíjecí tah se v průběhu cívky od prázdné do plné v daleko menším rozsahu, než ty pevně nastavené.
Mám B101, měl jsem B100, a oba mají v unašečích 2PF248 53 rázovou spojku, jen B101 má vzhledově jiný unášeč 2PF24868. Střední kotouč spojky s filcem 2PF248 55 je stejný pro celou řadu B5/B100, stejně, jako pero rázové spojky 2PA783 99.
O tu rázovou spojku to prostě ošidit nešlo, ale je pravda, že časem buď začala prokluzovat při převíjení, tak prostě chytrolíni přesadili pero na vyšší zub, pak to při brždění i pásek přetrhlo. Přitom stačilo vysunout segerovku, rozebrat rázovou spojku, vyčistit plochu a vyprášit filc. A chvíli se prudit se skládáním...
Ten prokluz při převíjení ke konci cívky byl zpravidla způsobený rovněž znečištěnou spojkou či brzdou (to podle toho kam), tedy tou "o patro níž".
A někdy dokonce uživatel ani nepřišel na to, že neklouže rázová spojka, ale že o další patro níž jsou směrové spojky a mají udrbané gumičky.)

Ano, máš pravdu, do mechaniky B5 se stačí chvíli pozorně dívat, aby člověk přišel na to, k čemu co slouží, a jak. Mnoho příčin potíží je na první pohled vidět. Další jsou slyšet, a na ten zbytek jsou servisní návody nebo zkušenost. A nejlépe společně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
NikolausNik



Založen: Jan 15, 2019
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: út duben 09 2019, 7:18    Předmět: Citovat

K vašemu údivu jsem měl vše poznačené a vše jsem vrátil do původní polohy, ovšem zkoumal jsem dál a zjistil jsem že přítlačná kladka je vážně v jednom místě protlačená, proto mám před zapnutím pocit že je vše v rovině a po zapnutí mi vyžene pásek po tónové hřídeli pár mm výše. Otázka co teď s tím, dá se ta guma ubrat na soustruhu nebo to chce spíše novou kladku ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund