Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Rozloučení s tunerem ll,,, internetová radia ??
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
padik



Založen: Jan 02, 2015
Příspěvky: 345

PříspěvekZaslal: st leden 09 2019, 12:12    Předmět: Rozloučení s tunerem ll,,, internetová radia ?? Citovat

Jako mladý jsem postavil pár anten VKV FM II a poslouchal rakouské stanice.
Dnes ještě z nostalgie, za použití úzkých mf filtrů. Dá se říct, že každá stanice vysílající vzduchem má své internetové vysílání. Máte doma k dispozici stovky stanic. Tak se ptám, jestli se z toho dá vytáhnout přiměřená zvuková kvalita a samozřejmě jakými prostředky. Aby to hrálo a netahalo za uši. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6450
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: st leden 09 2019, 12:28    Předmět: Citovat

Některé vysílají 320kbps, těm dávám přednost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: st leden 09 2019, 20:58    Předmět: Citovat

Pokud jde konkrétně o třeba rakouská rádia, která se snaží dosud držet kvalitu, tak ani náhodou. Zpočátku, když mi Radio Wien zahlušili ti š....i z Radio Rubi, vynaložil jsem obrovské úsilí oddělit těch 90,0MHz od89,9, které patří dlouhodobě právě tomu regionálnímu E2 R. Wien, ale nepodařilo se to nepříjemné chroustání a chrastění odstranit. Navíc Rubi nedodržovalo ani frekvenční zdvih. MF filtry jsem kdesi sehnal z něčeho, možná z nějakých radiostanic s šířkou asi 200kHz. Samozřejmě už takto úzké pásmo ovlivňovalo i kvalitu požadovaného signálu. Při velmi silném signálu ze zesilovače se přece jen to pásmo trochu rozšířilo. při požadavku oddělení naopak bylo lepší držet úroveň níž, těsně nad hranicí šumu. Navíc jsem musel naladit tuner na 89,85 MHz, tedy trochu odjet "bokem". Podle příjmových podmínek někdy hrála Vídeň celkem obstojně, někdy naopak neposlouchatelně. Samozřejmě mě to patřičně sštvalo. Snažil jsem se v okamžicích relativně lepšího příjmu si nahrávat na kazety. Většinou v zimě a v noci. Někdy dokonce ti šmudlové z Rubi nevysílali, asi měli nějaké technické problémy, a to jsem nahrával celou noc. Když jsem pak už měl internet, zapnul jsem HiFi video Grundig, a nechal ho celou noc vrtět. Pak jsem si ten záznam rozpitvával a přehrával na kazety. Brzy jsem ale zjistil, že ty kazety z internetu hrají nějak divně, zkresleně. Nejdřív jsem si myslel, že je nahrávka přebutená, a o asi 20 dB stáhnul záznamovou úroveň. Říkal jsem si, rezerva v odstupu je víc než postačující, a na kazety to postačí. Ne, nic se nezlepšilo. Našel jsem si tedy stejné písničky nahrané z tuneru a ty stejné přehrál na druhou kazetu z videa, ve stejném sledu. Do jedné mechaniky jsem dal kazetu z tuneru, do druhé z internetu. takže jsem mohl velmi rychle bez prodlevy přepínat výstupy. Rozdíl byl tak příšerný, že se to nedalo poslouchat. Takže ty srajdy z internetu jsem okamžitě vymazal. Zbytečně kus života v ..... později jsem "objevil" satelitní rádia, kde jsou, nebo byly všechny rakouské a nejen rakouské rádia. Sice jejich kvalita je dost dobrá, ale ty z VKV jsou o ždibínek lepší, hlavně stereoefekt a kmitočtový rozsah, ale zase nešumí.

Takže, Padíku, jednou zmršenou internetovou hudbu už nikdo a ničím nespraví. Internet je cesta do pekel, podobně jako DAB. Bohužel NIČÍM se ty srajdy z internetu, ani 320 kbps, nedají už spravit do originální kvality. Jedině si koupit ten S..č, jak psal Leoš, a tam už to bude jedno, co posloucháš. Samozřejmě myšleno pejorativně, ironicky. Nebo zkus porovnat na té své aparatuře satelitní rádio s internetovým. Mělo by hrát výrazně líp.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6450
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: st leden 09 2019, 21:28    Předmět: Citovat

Jo, za starých časů...Jasně že na FM to bylo kvalitní. Třeba "Hrajeme z kompaktních disků", to byla pohoda. Nebylo tolik obrazek_cenzuraích stanic.. Dnes už není.
Ale protože je to dnešní trend, nic s tím nikdo nezmůže. Vlastně už s ničím..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st leden 09 2019, 22:32    Předmět: Citovat

Nenechte se nasrat. Mám podle WirelessWorld z roku 1979 zbastlený docela dost primitivní expandér. Je v tom asi 6 trandů ala 2SC1815/2SA1015, nějaký tři výkonnější TO39 a když se to nastaví na ty rozumné 2-3dB, tak i ten proud hoven z Rockmaxu se nějakou tu hodinu poslouchat dá.
Zkuste to taky, najděte si pro Vás vhodný zapojení /expander je převrácená funkce kompresoru a mnohý kombinovaný to umí oboje/ a zkoušejte. Není to já nevím co, ale je to furt lepší, než těch 0dB, co z toho rádia leze.
Ono by se to dalo udělat i pasivně, ale je potřeba do toho valit dost signálu a pak to lineárně zesílit.
Návody na jednoduchý širokopásmový kompandéry už byly i v AR, nějaký jsem viděl postavený i s NE570/571 a nějaký konkrétní zapojení jsou i v aplikačních poznámkách k těm NE.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ronoda



Založen: Dec 12, 2017
Příspěvky: 792
Bydliště: Pardubice

PříspěvekZaslal: st leden 09 2019, 23:32    Předmět: Citovat

-Naše stanice vysílají na pozici 23,5 st. východně, všechny programy Českého rozhlasu, a slovenské stanice.
-Na pozici 19,2 st. východně, je velice bohatá nabídka rádií ze západní Evropy.
-Pozice 13,0 východně patří italským, polským a arabským rádiím. Z dalších pozic směrem na západ 0,8/1,0 kde se můžou poslouchat slovenská rádia a několik stanic ze Skandinávie.
-Rádia z Britských ostrovů jsou na pozici 28,2/28,5 st. východně - bohatá nabídka.
-Vše je nekódované a zdarma.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7348

PříspěvekZaslal: čt leden 10 2019, 0:24    Předmět: Citovat

Internet samozřejmě nemůže za to, že to nějaký matla prožene kompresorem, aby to bylo nějak slyšet i na tom nejhorším mobilu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
merhaut



Založen: Oct 15, 2016
Příspěvky: 22
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: čt leden 10 2019, 1:56    Předmět: Citovat

Přes internet poslouchám dnes a denně muziku v certifikované (MQA) hi-res audio kvalitě. Takže internet za žádný zmršený zvuk nemůže. Je to jen o tom, co se zvukem kdo vyvede.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 1514
Bydliště: Liberecko

PříspěvekZaslal: pá leden 11 2019, 13:57    Předmět: Citovat

Tohle nelze paušalizovat. Záleží, jakým przničem ten zvuk proženou, než to jde na net. Některé stanice strímují i ve FLACu, pro audiální absolutisty. Ale i ten lze dočubit - pustím-li do něj exkrement, vyleze zase exkrement.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: so leden 12 2019, 1:56    Předmět: Citovat

Jó, pravda. Internet za to nemůže. Tam si může nakydat každý co chce. Vždy za to můžou konkrétní lidé a jejich touha po penězích. A ty jsou vždy až na prvním místě. Určitou roli hraje ale i hamižnost některých lidí, kteří by chtěli hudbu pokud možno zadarmo. A ono nic není zadarmo. Já vždycky říkám dostaneš co si zaplatíš Bohužel ale už i to vždycky neplatí. Je čím dál víc zlodějů a podvodníků. Proč by právě muzika byla výjimkou. Co se někdy prodává jako originální hudba, za spoustu peněz, je neuvěřitelné. Pak se není co divit, že se lidi radši ohlížejí po podobných skvarech, ale zadarmo. Jak říkala už dávno moje stará sousedka, asi se blíží konec světa. Ale říkala to před padesáti lety, a zatím se to nesplnilo. Tak snad to ještě pár let vydrží.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
merhaut



Založen: Oct 15, 2016
Příspěvky: 22
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: so leden 12 2019, 10:45    Předmět: Citovat

Technicky vzato umožňuje internet "nekonečně" vyšší kvalitu zvuku než FM či satelitní, kabelová atd. rádia. I proto – vivat internet.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Syron



Založen: Oct 20, 2016
Příspěvky: 662
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: so leden 12 2019, 13:36    Předmět: Citovat

Kvalita jakékoli soustavy nebo zařízení je vždy taková, jako její nejslabší článek. V případě internetu (a nejen internetu) je to člověk. Je nutné mít vždy na paměti, že internet je stroj na peníze. Drtivá většina všeho, co je na internetu, úzce souvisí s penězi. Bez toho by internet neexistoval, neměl by smysl. Pro velkou část lidí slouží k vydělávání nebo aspoň ušetření peněz. Velmi levný způsob reklamy. Za co nejmenší náklady co nejvíc vydělat. Proč by tedy třeba u té muziky měli zbytečně investovat do kvality, když to nepřinese žádný zisk navíc. Není mnoho lidí, kteří by byli ochotni platit za kvalitu čehokoli, a pro těch pár "fajnšmekrů" nikdo nebude vyhazovat peníze. Je to stejné i s ostatními způsoby šíření rádií nebo televizí. Technické možnosti výrazně převyšují to, v jaké kvalitě je současná produkce šířena. Stejné platí i pro potraviny nebo průmyslové zboží, atd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TAKJAN



Založen: Nov 17, 2011
Příspěvky: 6450
Bydliště: U Litomyšle.

PříspěvekZaslal: so leden 12 2019, 20:23    Předmět: Citovat

https://www.youtube.com/playlist?list=PLja0KYf9C7Z0N0Yy7U53FVJsCQksbW5q2 To se mi nějak nezdá. Je fakt, že rychlost skáče na jednotky mbps, ale.. A je tam ten vybělený pedofil"-)))))))))

+ https://www.planetrock.com/general/listening-online/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12023
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: ne leden 13 2019, 8:54    Předmět: Citovat

sinclair napsal(a):
Že lidi dnes převážně poslouchají na šrotu, je všeobecně známo, třebaže se o tom nahlas moc nemluví.
Taky se můžeme pobavit o tom, kolik a co, je pro koho přijatelný, že.

. . . a myslí si snad někdo, že to bylo někdy lepší ?
většina lidí vždy poslouchala na šroty:
v padesátých letech to byl Rekreant nebo T58 - Mír . . .
v šedesátých a sedumdesátých letech Dolly a Menuet . . .
a v osumdesátých Domino
kolik % domácností mělo ST100, 814 nebo 820 ???
vždycky poslouchala většina lidí jen na chrchlátka . . .
. . . a dnes je to stejné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AZK401



Založen: Apr 21, 2011
Příspěvky: 164
Bydliště: Praha 4

PříspěvekZaslal: so únor 09 2019, 11:32    Předmět: Citovat

Tady stanovisko odborníka:
https://www.idnes.cz/technet/audio-foto-video/allen-sides-rozhovor-o-hudbe-a-zvuku-s-allenem-sidesem-nejvehlasnejsim-zvukarem-na-planete.A190123_102357_audio-foto-video_nyv

Prý i "audiofilské vinyly" z nových edicí jsou často dělané z dostupných CD. Nikdo se neobtěžuje pracovat s původním masterem. Hlavním parametrem je 180 g. No nekup to za litr.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund