Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Elektromechanická ochrana plotu

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tomas001



Založen: Jul 11, 2008
Příspěvky: 160
Bydliště: Cheb

PříspěvekZaslal: so prosinec 29 2018, 11:46    Předmět: Elektromechanická ochrana plotu Citovat

Řeším vnější ochranu plotu. Mám zcela konkrétní představu, kterou nemůžu měnit, jen potřebuji poradit se samotnou detekcí.

Podél plotu bude na malých výložnících vodorovně natažený drát. Výložníky jsou cca po 3 metrech, jedna detekční sekce má cca 20-30 metrů. Na začátku a na konci detekční sekce je drát pevně uchycen k výložníkům. Přes ostatní výložníky v sekci drát jen volně prochází - výložníky mají otvory, zkrz které je drát jen volně protažen. Pokud se bude někdo pokoušet dostat přes plot, bude se muset opřít nebo jinak zachytit o detekční drát, čímž změní jeho mechanické napětí.

Potřebuji snímat mechanické napětí drátu včetně jeho přetržení nebo přestřihnutí. Na plotě je celkem 20 detekčních sekcí a tedy 20 detektorů, takže dám přednost jednoduchému a levnějšímu řešení.

Detektor by mohl být na kraji sekce, nebo by mohl být i uprostřed jakýsi průchozí detektor, který by snímal nikoliv mechanické napětí drátu, ale jeho posun skrz detektor.

Řešil někdy někdo něco takového? Mám určité nápady, ale nechci se fixovat na jedno řešení. Uvítám jakékoliv nápady. Co naopak nepotřebuju, jsou rady, abych raději zvolil úplně jiný způsob ochrany. Z určitých důvodů je to jediné možné řešení.

Díky za rady. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kevin_mitnick



Založen: May 20, 2007
Příspěvky: 1766

PříspěvekZaslal: so prosinec 29 2018, 12:28    Předmět: Citovat

Asi nejlepsi bude spolehnout se na profesionalni reseni. Pouzivaji se detekcni kabely na mikrofonickem principu nebo opticke kabely s elektronikou vyhodnocujici deformace. Pro inspiraci - ja beru vetsinou tady:
http://www.agens.sk/index.php?page=13&kat=kat6&p=25&prod=y

nebo tady

https://www.stasanet.cz/Paradox-a-ostatni-EZS/Venkovni-detekce/Plotovy-system/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jirka5



Založen: Sep 27, 2014
Příspěvky: 634
Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny

PříspěvekZaslal: so prosinec 29 2018, 12:46    Předmět: Citovat

Zkus si zagooglit: perimetrická ochrana (objektů)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2634

PříspěvekZaslal: so prosinec 29 2018, 13:06    Předmět: Citovat

V praci jsme na ochranu obsluhy u rotacnich stroju pouzivali jakysi "koncovy spinac", ktery neagoval jak na zatazeni, tak i na pripadne pretrzeni vybavovaciho lanka. Jeden kousek mam doma, odpoledne poslu typ. Ale defacto je to skoro klasicky mechanicku koncovy spinac, jen je pohyblivy kontakt nastaven mezi dvojici pevnych kontaktu.
Jen me napadlo, ze s timto koncakem by nebyl problem pro znaleho utocnika pouzit neco, co by zafixoval na lanku a pak by ho prestrihl.
Petr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: so prosinec 29 2018, 13:11    Předmět: Citovat

Muzes koupit za dvacku tenzometr a drat k nemu privazat. Co asi slyset nechces je, ze neni moc pravdepodobne ze to bude spolehlive fungovat. Musis pocitat se zmenou napeti vlivem teploty, vetru, kdyz se na dratu udela namraza, jeho hmotnost se zvetsi nekolikanasobne, na drat ti budou sedat ptaci apod.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
misocko



Založen: Jun 26, 2009
Příspěvky: 1282
Bydliště: Hlohovec (Sk)

PříspěvekZaslal: so prosinec 29 2018, 13:11    Předmět: Citovat

na nejakom stroji si to dokazem predstavit , ale niekolkometrovy plot a tepelna roztaznost materialov budu asi problem - alebo sa mylim? ake to ma byt citlive?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
badoch



Založen: Feb 23, 2005
Příspěvky: 592
Bydliště: SM

PříspěvekZaslal: so prosinec 29 2018, 13:40    Předmět: Citovat

Rybářský vlasec, na volném konci přes kladku a závažíčko, které vlastní vahou bude eliminovat teplotní roztažnost vlasce. Změnu polohy závaží pak hlídat optikou,kapacitou, indukcí.......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: so prosinec 29 2018, 14:07    Předmět: Citovat

Změna délky dilatací nebo námraza je velmi pomalá změna, přistání ptáka je omezená amplituda daná hmotností. Určitě by to k eliminaci falešných poplachů chtělo nějaké inteligentní vyhodnocování, ne řešení typu sepnuto=poplach.
Skokové přerušení drátu bych obodoval spíš jako poruchu než narušení. K lepšímu vyhodnocení by přispěly druhý drát na vnitřní straně plotu, to by už bylo téměř 100% jako úmysl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5994
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: so prosinec 29 2018, 16:36    Předmět: Citovat

Citlivost koncových spínačů jde nastavit pružinami, ale funkčnost bude stejně nespolehlivá. Běžný plot má pro takový systém nedostatečnou pevnost a mechanickou stabilitu. Při citlivém nastavení lze čekat falešné poplachy, při "tvrdém" zase nespolehlivé spínání. Spínače a jejich nastavení by taky musel někdo kontrolovat a udržovat v dobrém stavu. Domnívám se, že takové řešení je spíš na problémy.

Jeden drát je stejně nanic - dá se přelézt, nebo podlézt a prostřihnout pletivo. Pro zloděje téměř žádná překážka. Navíc skoro každý podle drátu a pravidelně rozmístěných zařízení na plotě pozná, že je to nějaká nástraha.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: so prosinec 29 2018, 19:58    Předmět: Citovat

Stejně nejlepší zabezpečení jsou plotový pole namontovaný na sloupky přes izolátory - a do těch polí puštěná přes dejme tomu 60W žárovku fáze... O poplachovou signalizaci (řevem) se pak postará každej narušitel sám ... Jde to učunit i s vícero úsekama a podle rozsvícený žárovky určovat místo narušení ... Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tomas001



Založen: Jul 11, 2008
Příspěvky: 160
Bydliště: Cheb

PříspěvekZaslal: st leden 02 2019, 11:56    Předmět: Citovat

Díky za rady. Samozřejmě, nejlepší rada jako obvykle od Ekkara. Smile Taky by se mi líbil ten drát pod napětím, ale bohužel to asi nepůjde...

Nechci zacházet do podrobností, ale nejedná se o "běžný plot". Tahle vnější elektromechanická detekce má být jen doplňkovou ochranou k ostatním způsobům. Prvotní pokus o přelezení má být detekován právě touto vnější elektromechanickou detekcí, úspěšné přelezení nebo narušení samotného plotu už bude detekováno jinými způsoby. Šlo mi jen o to, že je lepší vědět o vetřelci ještě dříve, než se úspěšně dostane přes plot. Optika, stejně jako kapacitní snímání také nepřichází v úvahu.

Díky za tip na zajímavou plotovou ochranu od firmy VAR-TEC, i když by to taky nebylo bez problému, protože plot je ve třech místech přerušen brankami, takže by se detekční kabel musel v místě branky buď musel protáhnout pod zemí, nebo by se musela použít další jednotka. Malinko mě odrazuje cena za jednotku 22000 Kč a cena za metr detekčního kabelu 132 Kč. Zdá se mi to trochu přepálené - taková ta tvorba cen ve stylu - když to někdo potřebuje, koupí si to za jakoukoliv cenu...

Sháněl jsem tenzometry, ale ať jsem hledal, jak jsem hledal, rozhodně jsem nikde nenašel tenzometr za dvacku. Našel jsem je jen u Conrada, kde cena začíná na 289 Kč.

Vzhledem k tomu, že celá plocha za plotem je velmi dobře chráněna a sledována, nechce se mi zaplatit částku v desítkách až stovkách tisíc za pouhou doplňkovou ochranu plotu, která by tam vlastně ani nemusela nutně být. Když už do toho půjdu, budu k tomu přistupovat opravdu jen jako k doplňkové ochraně, která se může hodit, ale když nebude úplně stoprocentně spolehlivá, tak se až zas tak nic hrozného neděje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: st leden 02 2019, 12:00    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund