Založen: Oct 11, 2010 Příspěvky: 3478 Bydliště: SK
Zaslal: st září 28 2016, 21:03 Předmět: Na koľko stupňov mám urobiť toto mix víno.
Teraz po 21 hodine som skoncil s prešovaním hrozna.Robim víno spolu z othelo biele a červene,štepove biele a červene.Najviac bolo štepove cervene.S cukrom 20kg a vodov 40litr.toho bolo presne 200L.Sledkost malo po zomletí v nedeľu 15°stupnov.Na kolko ho mam urobit na 20 či 21°(22)stupnov.Z 200L bolo :140l muštu,40l vody a 20lz cukru.Na vodu 40 l som dal 8kg cukru.Na 100l štavy na 21 stupnov som dal 8kg cukru.Na 40 lit.štavy som dal 4kg cukru.Nerobil som sam vino 30 rokov,je to takto dobre.Bude urcite dobre na navstevy aj na vymenne obchody.Hlasi sa niekto?
Naposledy upravil tiktak1953 dne st září 28 2016, 21:50, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 8982 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: st září 28 2016, 21:07 Předmět:
Já teda víno je občas piju, ale netušil jsem, že se tam přidává cukr. Proč? Tuhle jsem byl ve sklípku a po nadrcení a vylisování to už normálně nechali kvasit na burčák, nic do toho nedávali.
Založen: Oct 11, 2010 Příspěvky: 3478 Bydliště: SK
Zaslal: st září 28 2016, 21:13 Předmět:
forbi,aby vino vydrzalo a nepokazilo sa,musi obsahovat urcite mnozstvo alokholu.Ked ho nema ,tak sa musi dosladit.Tento rok bol mizerny,tak hrozno malo iba 15stpnov a nie ako mava aspon 18,19 stupnov.Vino je iny liek ako antibiotika!
Naposledy upravil tiktak1953 dne st září 28 2016, 21:16, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 31934 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st září 28 2016, 21:15 Předmět:
Cukr se dává do "vína pro Pražáky" ... Pokud je potřeba vinnej mošt doslazovat kvůli minimální cukernatosti pro kvašení, dělá se to glukózou = například GLUKOPUREM ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Naposledy upravil EKKAR dne st září 28 2016, 21:18, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Mar 28, 2012 Příspěvky: 7827 Bydliště: Brno
Zaslal: st září 28 2016, 21:22 Předmět:
Já dělal víno jen jednou, se sousedem. Učili jsme se oba.
Tak jsem poprosil známého, aby nám šel poradit.
Cukernatost moštu byla cca 17°, tak nám známý říkal, ať to dosladíme na 21°.
Ale soused furt mlel o tom, že to chce mít přírodní (spíš se mu, jako velkému vrtkolenu, nechtělo kupovat cukr). Dopadlo to tak, že to bylo hnusný. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Založen: Oct 11, 2010 Příspěvky: 3478 Bydliště: SK
Zaslal: st září 28 2016, 21:26 Předmět:
Že cervene robia aj na 22 stupnov.Toto moje aj od kamosa co sa nestara o vinicu ako ja ,nebolo striekane ani raz,takze je bio!!!Tento rok ked hrozno na slov .vela pomrzlo,tak u nas na vinohradoch zase dost neoberu.
Naposledy upravil tiktak1953 dne st září 28 2016, 21:33, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Oct 11, 2010 Příspěvky: 3478 Bydliště: SK
Zaslal: st září 28 2016, 21:32 Předmět:
Michal,jasne ze take nevydrzi a pokazi sa.Ja som kupil cukor po 0,80centov.Hrozno predavali tento rok kg aj po 0,60cent.Chceli z niekade od kamosa nech zozenie aj 200 metrov .Co hovorite,ked sa prida 20kg cukru do muštu ,je z toho akoby delsich 20litr.tak mi to vychadza po prepocte litrov.Pani ,pridana voda asi 20l na 100l mustu,cukornatost,mnozstvo muštu to vsetko sa musi presne vypocitat.
Naposledy upravil tiktak1953 dne st září 28 2016, 21:41, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 8982 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: st září 28 2016, 21:39 Předmět:
OK, to jsem nevěděl, věděl jsem jen, že se cukr dává do ovoce na kořalku. Ve sklepě na JM, kde jsem byl asi nic doslazovat nemuseli. Obecně jsem měl za to, že do vína cukr nepatří.
Založen: Nov 11, 2011 Příspěvky: 2125 Bydliště: Oslavany
Zaslal: čt září 29 2016, 7:51 Předmět:
Proč tak složitě ? V Praze mají na jednom místě víno za 9Kč a to včetně tetrapaku. Tak proč vyrábět domácí patok tak draze když se dá koupit již zabalený? Správný vinař by cukr či fridex do vína nikdy nedal.
Založen: Mar 28, 2012 Příspěvky: 7827 Bydliště: Brno
Zaslal: čt září 29 2016, 8:34 Předmět:
Správný vinař se v ČR a SK bez cukru neobejde.
Pokud tedy nechce vyrábět jen slámovky a pod.
To, že někdo prodává v Praze "víno" za 9Kč vůbec nic neříká, jen to připomíná ten starý vtip:
Baví se dva Pražáci o víně, jeden najednou říká: "Hele, koukej, já jsem slyšééél, že se víno dá vyrobit i z hroznů!"
Myslím, že ten článek, který nalinkoval MG, by měl stačit na základní pochopení problematiky výroby vína v našich zemích. A použití cukru k tomu samému. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 8982 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: čt září 29 2016, 9:01 Předmět:
Dobrej článek, já vypiju tak odhadem 5 flašek za rok, většinou jsou to dary a většinou ty "lepší" jako pozdní sběr, výběr z hroznů atd... Piju taky jen bílý suchý, jak je to nějak víc sladký, tak se mi to protivý a nedokážu to vypít. Zajímavý, protože třeba sladkej mošt mám moc rád.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.