Zaslal: ne listopad 28 2021, 8:04 Předmět: Výpočet chladiče
Narazil jsem při prohlížení stránek "nového Pandatronu" na článek
"Výpočet chladiče" . Zaujala mě věta na konci textu :
A ještě jeden tip na závěr:
Dobrý chladič se pozná tak, že chlazená součástka je relativně chladná, zato konce chladiče jsou horké.
Jo, už jsem se s tím setkal, byl-li chlazená součástka Peltierův článek.
Jinak je to zřejmá blbost navozující představu o tom, že se teplo šíří vedením směrem k jeho zdroji . Naštěstí to tak nefunguje, viz moje právě roztopené kachláky.... .
Zaslal: ne listopad 28 2021, 11:14 Předmět:
Že nemůže být zdroj tepla studenější než chladič je bez diskuze. Asi si to skoro nikdo nemyslí.
Třeba to autor myslel jinak. Kouzlo je ve slově "relativně" . Relativně studená součástka a relativně horký konec chladiče neznamená, že chladič má vyšší teplotu.
Ale představte si nedávno zde probíraný chladič z mědi na plošném spoji. Když bude plocha takového "chladiče" nesmyslně velká, teplo už se na konce obrazce ani nedostane a budou studené - relativně - vzhledem k teplotě poblíž zdroje. Když bude chladič o stejném povrchu vyroben z žebrovaného masivního materiálu, budou rozdíly teplot na chladiči relativně malé. Prostě plech jako chladič funguje mizerně, pokud je moc tenký a rozsáhlý. A bude na koncích relativně chladný. Není to "dobrý chladič".
U toho Peltiera je tok tepla na studené straně "obrácený" . Např. v autochladničce je uvnitř o něco vyšší teplota než na studené straně článku, jináč by to chladit nemohlo . Samozřejmě na teplé straně to primárně hřeje a teplo je odváděno klasicky chladičem popř. větrákem do pryč.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.