Kámoš z jednoho dopravního podniku mi nabídl dvě Varty z bouranýho náklaďáku, kde se urvala bedna s baterka a letěla dopředu. Kabely nepovolily a na jedný je ulomenej + a na druhý - pól. Mají být prý z loňska nový. Napadlo mě jestli by nešlo ty krajový články vypustit, pokud už nejsou vyteklý a nabourat se v prostoru mrtvýho článku na propoj do zdravýho. 20V/200Ah by se už na vylepšení energetický bilance domu se solárem k něčemu hodilo.
Nevím, jak u těhle zapouzdřenejch baterek jsou spojový můstky dělaný, na starých asfalťákách Akuma to nebyl žádnej problém. Otázka taky je, jestli ta rána neudělala něco s jinejma článkama.
Nebo je to šílenost a nemá to smysl? _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33719 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá březen 19 2021, 19:00 Předmět:
Ještě se dělá i to, že se do ulomenýho pólu zavrtá mosaznej šroub a obleje se roztaveným olovem. Přečuhující kousek mosazi se pak zařízne zároveň s vrškem. Nevím jakou to má trvanlivost, viděl jsem to dělat mechanika olověnejch baterek v servisu jako kluk - ten šroub byl spíš vrut. Ale k tomu tvýmu soláru by to byla powerbanka jak vínko ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19348 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá březen 19 2021, 19:18 Předmět:
Nepůjde jen zalít špunt, není to jen ustřižený ale víko a blok je prý prasklý jak se ten pól vyvrátil a následně ulomil. Proto jsem psal vyřadit krajní článek a připojit se až na vnitřní spoj k dalšímu a získat tak 20V. Fotky od toho nemám, mám se stavit to zkouknout. _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33719 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá březen 19 2021, 19:38 Předmět:
Tak určitě to pude - budeš muset odříznout část víka nad tím poškozeným článkem, aby ses dostal shora k tý spojovací armatuře, budeš muset vyhodit střeva z toho poškozenýho článku, aby ti nehrozilo vytečení zbytků kyseliny. Až to budeš dělat, měj po ruce kýbl nasycenýho roztoku sody (klidně i tý jedlý) - s teplotou aby ses s tím mohl v případě postříkání kyselinou i polejt, takže tak max. 40°C. Zároveň tou sodnou vodou musíš "vydezinfikovat" celou tu dutinu po vykuchaným článku, abys zneutralizoval zbytky kyselýho elektrolytu a ta pak nežrala okolí. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19348 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá březen 19 2021, 22:43 Předmět:
EKKAR napsal(a):
Tak určitě to pude - budeš muset odříznout část víka nad tím poškozeným článkem, aby ses dostal shora k tý spojovací armatuře,
No mám obavu, že to odřezávání právě bude dost na 3,14ču. Nezapoměň že tyhle krávy nemají články vedle sebe jako třeba běžná 50-75 Ah ale ve dvou šárách vedle sebe pootočený o 90°. A + a - mají vedle sebe na krátký straně. _________________ Jirka
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.