Založen: Dec 27, 2009 Příspěvky: 149 Bydliště: okr. ustí n. orlicí
Zaslal: so červen 02 2018, 20:46 Předmět: Horske slunicko tlumivka bez tlumivky
Ahoj koupil jsem horske slunicko ktere nekdo stavel doma v minulem rezimu schanel jsem ho uz dlouho na vyribu DPS... Stalo 100,- na burze rikal jsem si za 100,- nekoupim ani vybojku ani tlumivku tak jsem ho vzal doma rozdelal a zadna tlumivka tam neni jen rozbita rtutova vybojka prepinac a dve nejake trubice netusim jestli to je odpor nebo nejakej infra zaric... Po zapojeni to normalne sviti jak ma... Jak je to mozne? Ve skole jsme se ucili ze vybojku bez tlumivky nenastartujeme...
Ta výbojka má rozbitou jen vnější obalovou baňku s luminoforem bo to přeměňovalo ultrafialové záření na viditelné světlo. Výboj hoří ve vnitřní baňce a ta je asi OK. Topné infratrubice fungují jako předřadný odpor který má po zažehnutí výboje stejnou funkci jako impedance tlumivky. Jediná nedořešená věc je, jak tam autor zamýšlel zapálit výboj bez vysokého napětí. Možná to tam chybí. Rozhodně nevyhazuj tu "rozbitou" výbojku. _________________ pro mládež - Hamíkův koutek
Založen: Dec 27, 2009 Příspěvky: 149 Bydliště: okr. ustí n. orlicí
Zaslal: so červen 02 2018, 21:23 Předmět:
Nene vybojka funguje cele to funguje jak ma takze to byl super kup za ty prachy jen me bylo divne ze tam neni tlumivka... Ale uz jsem zase o neco chytrejsi
Založen: May 13, 2009 Příspěvky: 5580 Bydliště: BA-Petržalka :(
Zaslal: so červen 02 2018, 21:26 Předmět:
Tieto UV výbojky majú 3 vývody. Jeden je štartovací okruh, ten sa zapojí cez rezistor. Ten má malú vzdialenosť, takže sa zapáli pri nižšom napätí. Tento výboj ionizuje plyn a následne naskočí hlavnú okruh.
schema sirius.png
Komentář:
Velikost:
74.99 kB
Zobrazeno:
392 krát
_________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom. Ide im iba o zisk.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19341 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so červen 02 2018, 23:05 Předmět:
To je vlastně střevo z Solius horskýho slunce. Maká to buď jako infra zářič (Solux) a rtuťový horský slunce dohromady a nebo po zkratování rtuťovky jako samostatnej infra zářič. Kvůli těm dvěma infratrubkám je to na dvě věci. Přílišnej žár, kurvilo to Epromky při mazání a ani emulze na plošáky to neumí dost dobře skousnout. Já to přestal používat a sehnal jsem si tlumivku a rtuťovku 125W z veřejnýho osvětlení. Baňka s luminoforem se v hadru rozmáčkne třeba ve svěráku a uvnitř je podobnej hořák jako na fotce výše. Topí to o 75% míň a Epromky to neničí. _________________ Jirka
Zaslal: so červen 02 2018, 23:29 Předmět:
To čo je na fotkách vyššie, sa skôr podobá na Uvir. Len zrejme niekto zničil plasty, tak sa hral na klampiara.
Niekoľko EPROMiek som mazal horským slnkom, prežili všetky, len je to o držku. Spravil som si na to tieniaci plech, takže na EPROM ide iba UV, a tiež sa maže iba po zapnutí za studena, asi dve minúty. Na zmazanie to stačí, a po tomto čase je už ten plech horúci, takže pred mazaním ďalšej to treba nechať vychladnúť. _________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom. Ide im iba o zisk.
Zaslal: ne červen 03 2018, 0:15 Předmět:
V podstate možno áno, ale tu to máš všetko v jednom.
A ako bonus môžeš získať aj rakovinu kože zdarma.
uv.png
Komentář:
niečo z návodu k Sirius-u
Velikost:
125.14 kB
Zobrazeno:
395 krát
_________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
kurvilo to Epromky při mazání a ani emulze na plošáky to neumí dost dobře skousnout
Zajímavé, mažu tím EPROM a PLD úplně běžně, některé už dostaly desítky cyklů a nikdy to nic nezničilo. A plošňáky tím taky exponuju naprosto bez problémů.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.