Zaslal: st květen 09 2018, 17:53 Předmět: Modul Whirlpool L2158/L1373.
Dobrý den,
mám tento modul, bohužel typ pračky nevím a nejsem u ní. Klasicky byl odpálený LNK304PN na pozici U002 a odpor P020.
Obojí jsem vyměnil, ale stále nejde. Poté jsem vyměnil i kondenzátory C021, C020, C029 a C024. Proměřil jsem všechny součástky okolo, vše se zdá OK.
Zjistil jsem 2 problémy:
1) Zdroj nedává na výstupu napětí. Jako kdyby nejel. Takže mám možná vadný LNK304PN nebo je vadné trafo (ale přerušené není).
2) Pokud odpojím diody D012 a D013 na sekundáru a na modul přivedu přímo napětí 5V a 12V na správná místa, třeba na EEPROM naměřím 5V, spotřeba cca 30mA na 5V, ale LEDky na desce nesvítí, neblikají. Voličem jsem otáčel. Tady to vypadá jako kdyby byl kaput i procesor.
Ale divné je, že ta deska nerozsvítí nějaké ty LEDky, když jsem připojil napájení přímo. Před lety jsem takto zprovoznil jednu pračku, namontoval jsem zdroj 12V se stabilizátorem 5V do jedné pračky a matně si vzpomínám, že to bylo stejné zapojení zdroje.
Zaslal: st květen 09 2018, 20:29 Předmět:
Od zdroje odpoj zátěž, můžeš ho zatížit pár stovkami ohmů rezistorem, ale není to bezpodmínečně nutné. Takto rozchoď zdroj. Pak teprve připoj navazující obvody. Tím zamezíš odprásknutí navazujících obvodů, pokud ve zdroji bude něco špatně (samozřejmě už může být procesor odprásknutý po odchodu původního IO, to je riziko podnikání). Co a jak je napájeno ze zdroje a jestli jsi napájení náhradním zdrojem provedl správně, musíš vědět ty. Pokud by to bylo zanapájeno správně, mělo by to jet. Pokud má procesor externí krystal, nebo rezonátor, dá se podívat osciloskopem, jestli alespoň ten kmitá. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Díky, ale to je mi jasné.
Ten LNK + odpor byl už měněný, odpor byl nejméně 5W. Vypadá to, že vzal sebou i procesor, než se přepálil. O ten zdroj mi až tak nejde, vrazil jsem do něj 72 Kč a tím to končí, majitel už má jinou pračku.
Jen mě zajiímalo, jestli už někdo měl tu desku celou kaput. Napětí 5V i 12V jsem měl dobře. Myslím si, že při napájení 5V by se ta deska měla nějak projevit, aspoň bliknutím nějaké LED jak jsem všude četl.
Zaslal: čt květen 10 2018, 8:54 Předmět:
Když se prorazí LNK, tak když se podíváš do datasheetu na topologii tohoto zdroje, zjistíš, že dojde k připojení vstupu na výstup. A to není pro následně připojené obvody nijak dobrá vyhlídka. Takže odstřelení celkem všeho na výstupu zdroje po průrazu LNK lze považovat za bohužel zcela běžný stav. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Založen: Apr 07, 2005 Příspěvky: 711 Bydliště: blízko Třeboně
Zaslal: ne květen 13 2018, 6:54 Předmět:
Zaky napsal(a):
Když se prorazí LNK, tak když se podíváš do datasheetu na topologii tohoto zdroje, zjistíš, že dojde k připojení vstupu na výstup. A to není pro následně připojené obvody nijak dobrá vyhlídka. Takže odstřelení celkem všeho na výstupu zdroje po průrazu LNK lze považovat za bohužel zcela běžný stav.
Běžný jo ale ne pravidlo,je to tím že výrobci často pouze okopírujou katalogový zapojení a někdy i uberou pár součástek.
LNK je zajímavej integráč a pokud se dobře navrhne a zvolí komponenty kolem má ten zdroj vynikající spotřebu ve Stby.
Jak ošetřit aby se nespálila nízkonapěťová část zařízení při poruše LNK není složité, znám několik zapojení kde je to ošetřeno a skutečně funguje,bohužel to není k zveřejnění
Zaslal: ne květen 13 2018, 13:46 Předmět:
Zena dostala ulohu po skonceni prania na dlhsiu dobu vatahovat sburu z zasuvky, v novej kupelni rovno momtujem vypinac k zasuvke.
Nechapem, vyrobca navrhne zdroj trvale pod napatim a start tlacitkom.... Na pracke. Absolutne zbytocne, meperiem vypnem a neriesim stbyrezim
Zaslal: ne květen 13 2018, 19:31 Předmět:
dj_rizek napsal(a):
Jak ošetřit aby se nespálila nízkonapěťová část zařízení při poruše LNK není složité, znám několik zapojení kde je to ošetřeno a skutečně funguje,bohužel to není k zveřejnění
Tak neočekával bych, že je to nějaká věda, pokud se na výstup umístí transil a za něj případně ještě RC filtr s nějakou malou časovkou, musí to dokonale stačit. Problém je, že jsou to součástky navíc, které nejsou zadarmo a navíc to zbytečně zlepšuje opravitelnost zařízení, což je z hlediska výrobce silně nežádoucí. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.