Založen: Apr 25, 2013 Příspěvky: 2081 Bydliště: Dvůr Králové n.L.
Zaslal: po srpen 21 2017, 9:47 Předmět: Náhrada zdroje v PC
Odešel mi zdroj ve starším ( 9 let) skládaném stolním PC . chvíli to smrdělo a pak skončil. Jelikož oprava by byla nerentabilní, díval jsem se na možnou náhradu a prosím o radu :
Stačí při výběru zdroje respektovat pouze výkon - v mém případě 400 W ?
Všiml jsem si totiž, že ten můj zdroj má také napětí -5V, což jsem na nových neviděl. Navíc má hodně amperů. Dále má samostatný konektor SATA, kdežto nové zdroje jej mají paralerně na MOLEX. Je v tom nějaký problém?
Pro úplnost přikládám štítek. Předem děkuji všem za pomoc.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32853 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po srpen 21 2017, 9:57 Předmět:
Vyfoť ještě konektor do desky s přívodním svazkem.
K potřebě napětí -5V - to se musíš ujistit v manuálu ke svýmu mámoprknu, požadavek na napájecí napětí a tím pádem i na zdroj se odvíjí od něj. Moderní desky už nemají požadavky ani na -5V ani na -12V - protože si je umějí vyrobit z +5V nebo z +12V pomocí na desce osazenýho měniče ... Obecně starší desky potřebujou těch napětí víc, modernějším stačí jen +5, +12, +3,3 a +5 Stand-By. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9103 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: po srpen 21 2017, 9:59 Předmět:
-5 V jsem už nikde neviděl hezky dlouho, používalo se to snad kdysi na nějakých kartách, ani už nevím. SATA z molexu taky není problém, pravý SATA napájení by mělo mít i 3,3 V, ale to se zase nikde nepoužívá, alespoň ne v běžných PC komponentech, takže to nevadí. 400 W je docela silnej zdroj, na běžný kancelářský PC stačí i polovina, ale nevím, co tam máš a nějaká rezerva se hodí. Starší zdroje měly silnější třeba 5 V větve, teď se dělají silnější spíš 12 V větve, takže obecně silnější 400 W zdroj je pro starší desku vhodnej.
-5V a -12V se ani před 10 lety už na deskách k ničemu nepoužívalo, mohly to využívat nějaké PCI karty. Takže by měl stačit jakýkoliv současný zdroj. Jen je potřeba zkontrolovat jednu věc, která již může být problém. Původní ATX napájení bylo 20pinové, pak přibyly další 4piny. U některých zdrojů lze tuto čtveřici oddělit, u novějších již ne - viz obrázek, kde jsou oddělitelné.
Pokud se i u staré desky použily všechny, je to OK. Nejlepší by bylo poslat typ desky.
Pak je také otázkou, jestli to smrdělo jen ve zdroji, nebo to něco vzalo sebou...
Založen: Apr 25, 2013 Příspěvky: 2081 Bydliště: Dvůr Králové n.L.
Zaslal: po srpen 21 2017, 11:14 Předmět:
Foto desky bohužel zatím poslat nemohu (PC má syn v Praze, já jsem z něho zdroj vymontoval), ale co se týká toho konektoru, tak vím určitě, že byly zapojeny všechny 24 piny, teprve nyní jsem si všiml, že ty 4 piny jsou oddělitelné.
Já myslím že z výběru zdroje v tomto případě není třeba dělat vědu. Na fotkách toho původního zdroje je vidět celkem dost tzv. Molex konektorů, které u současných zdrojů v takovém počtu nemusí být. Kolik z toho jich bylo připojených? Jinak si myslím že ti vyhoví prakticky jakýkoli současný zdroj. V případě zájmu ti mohu nějaký poskytnout. Kdyžtak napiš přes SZ
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9103 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: st srpen 23 2017, 15:55 Předmět:
No já za levný zdroje pro běžný použití považuju něco s cenovkou začínající na dvojnásobku. Sám mám Enermaxe za 2500,-. Mám rád spolehlivost. Chápu ale že do prastarýho PC nemá cenu investovat. Akorát si pamatuju, jak strejdovi začal od vadnýho PC zdroje doutnat stůl.
Zaslal: st srpen 23 2017, 16:48 Předmět:
i kdyz do starsiho tak bych radsi neco dal pouzitelneho treba seasonic 500W , pak se da presunout bez problemu do novejsiho pc, jak se pise vyse, u tech fakt levnych bych se opravdu bal .. cehokoli..
Zaslal: st srpen 23 2017, 17:10 Předmět:
Ale kdeže. Do nového pak budete dávat už starý ze starého? To, co si vybral, tak naprosto vyhovuje. A pokud si někdo dává zdroj, co hořívá, na stůl, tak to má fakt divný počítač. Jestli to strejda neměl trochu tak pomotané?
Zaslal: st srpen 23 2017, 17:30 Předmět:
Ony už se nějaký čas zdroje v PC nemontují nahoru, ale naopak dolů, takže není divu, když se zdroj přehřívá, že se přehřívá i ten stůl.
A ten objednaný zdroj doporučuji vrátit v 15denní lhůtě pro nevhodnost a pořídit si nějaký levnější značkový v cenové relaci 1000-1200,-Kč. Tyhle levné zdroje pod 500,-Kč dost často odcházejí a to někdy i tak, že plamenem
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.