Podařilo se mi zachránit před sešrotováním dvě kostičky TKZD25. Z popisu a názvu jsem usoudila, že se jedná o Tepelně Kompenzovanou Zenerovu Diodu. Těch 25 bude pravděpodobně proud, při kterém je změřeno udané Uz, alespoň z pokusného měření to tomu odpovídá. Neví někdo nějaké další informace o této kostiče? Na internetu se mi nepovedlo nic najít.
Zaslal: st duben 15 2015, 18:24 Předmět:
Mám pocit, že předepsaný proud se bude skrývat pod tím nápisem "2710".
Takové Metra kostky jsem už někde potkal taky, na 50% to bylo jako referenční zdroj v přístroji "Přesný kompenzátor napětí" nebo cosi podobného. Tipuji, že to může být obdoba KZZ81 až 83 - ty byly pro 7.5 až 9V, proudy 15 až 100mA kus od kusu.
Takové Metra kostky jsem už někde potkal taky, na 50% to bylo jako referenční zdroj v přístroji "Přesný kompenzátor napětí" nebo cosi podobného.
Jo jo, nějak tak se ten dárce orgánů jmenoval.
To uvedený napětí tam naměřím při 25mA, při 27,10mA už je tam víc, ale nemám 6-místý měřák, jen 4 místný, tak to může být chyba měření.
Zaslal: st duben 15 2015, 19:55 Předmět:
Čekal bych, že optimální proud bude kus od kusu jiný, ale aky je možné, že to v Metře vybírali tak, že jim to sedí pro těch 25mA. Chtělo by to probádat dokumenty od M1T a od těch kompenzátorů.
Ten dárce orgánů byl velký kufr s otočnými přepínači, nebo takové cosi menšího, kde byla dekáda L110 ?
Moc už si to nevybavuju, ale dekáda tam nebyla. Byla to skříň, vevnitř byly různý zásuvný moduly, s takovýma šedivýma cikcak konektorama s nožovýma pinama. Ta kostička byla na modulu s několika MAA723, MAA50x + nějaký víceotáčkový trimry a další smetí. Asi nějaká vícenásobná reference. Přiznám se, že už si ani nepamatuju, v čem byla ta druhá kostka.
Zaslal: st duben 15 2015, 20:47 Předmět:
Zdar, ano je to teplotně (ne tepelně) kompenzovaný napěťový normál. Jestli je to nutné, můžete se pozeptat na detaily ing. Josefa Fadrného (jfadrny@metra.cz), ten by o tom mohl vědět víc, pokud tam ještě pracuje.
Zaslal: čt duben 16 2015, 10:21 Předmět:
TKZD 25C
Uz = 8,5 ±0,1 V, Iz = 25 mA, rka < 12 Ω, C = 0,01 % (dlouhodobá stabilita napětí po dobu šesti měsíců)[b]
1 ks TKZD 25/DI a 1 ks TKZD 25/CII v číslicovém voltmetru MT100 (digitronový)
Takže platí těch 25mA, dík.
Ono totiž na té druhé kostičce je 3039930 a při 30mA už je Uz hodně mimo udanou hodnotu.
K čemu to chci? No jako normál napětí. Zkoušela jsem to měřit Meratronikem V560 a u obou ukazoval o 1mV víc, zatímco třeba ruční Metex M-4650 ukazoval o skoro 20mV víc.
tak to je logicke, ale naco potrebujes absolutnu presnost 0.02V? A pokial overujes 4.5 miestny merak, cim overujes ten merak, ktorym merias tych presne 25mA? A s akou presnostou?
Proč se dělají 4,5 místé měřáky? 3,5 místné přece stačí a nestačily by 2 místné nebo proč vůbec něco měřit? Prostě když měřím, tak to chci měřit co nejpřesněji.
Na měření proudu mi stačí i celkem "nepřesný" měřák, protože například 0,5% chyba v nastavení proudu se mi na napětí projeví jen jako 0,017% chyba.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.