funguje to bezvadně, tak jak má, ale díky frekvenci (asi 100 - 200 Hz), který je přivedená na S1A S1B ....S3A..S3B (je to kvůli tomu, abych mohl rozsvítit jakoukoliv diodu jednotlivou, a díky rychlé frekvenci i více) tak jak dioda rychle zhasíná a rychle se rosvěcí, nesvítí úplně naplno. Chtěl bych to nějakým způsobem udělat tak, aby diody svítily více .. bohužel, po zvýšení napětí externím zdrojem se nic nic nestalo .. nevím si s tím už rady.
Jedním transistorem spínám řadu, druhým spínám sloupec, a třetím vrstvu (ta matice je prostorová, na youtube to lze nalést pod názvem LED CUBE)
Transistor používám jako spínač Nenapadlo mě bohužel lepší řešení. Zkouším to zatím na krychli diod 2x2x2 .. takže mám 4 transistory na každej sloupec, 2 transistory na každou vrstvu a 2 transisotry na řady.
Na tom obrázku je jenom část schématu trochu jsem to zjednodušil pro demonstraci
Založen: Feb 06, 2007 Příspěvky: 4509 Bydliště: vých.slovensko
Zaslal: čt květen 07 2009, 20:40 Předmět:
A čím otváraš tie tranzistory? Ide o to, že v takom zapojení má tranzistor fungovať ako spínač, nie zosilňovač. Akým napätím, cez akú hodnotu R? Aby si na tranzistoroch mal minimálny úbytok napätia, musíš ich otvoriť do saturácie, pri čom by mali byť tranzistory vyberané na rovnakú hodnotu Usat, aby sa dosiahol rovnaký svit diód pri zopnutí.
A spočítaj si, pri Usat=0,6Vx3 tranzistory, aké napätie Unap. budeš potrebovať pre daný typ LED. No a ešte ma napadá ako obmedzíš prúd cez LED. _________________ Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Zaslal: čt květen 07 2009, 21:29 Předmět:
A tranzistor v zapojení SC může fungovat jako spinač? Pokud má zátěž v emitoru ,tak bude v saturaci jen pokud napětí na bázi bude rovno napětí kolektoru nebo se pletu? _________________ To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.
Není jedno jestli je zátěž v C nebo v E,Protožže pokud je zátěž v C,tak záleží na proudu do báze a pokud je zátěž v E,tak záleží na napětí na bázi. To je ten zásadní rozdíl na,který jsem chtěl upozornit. _________________ To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.
Ty transistory se dostanou v pohodě do saturace .. ale teďka jsem ještě hovořil s kolegou a zřejmě to vypadá na problém s časováním. Prý je ten impulz na rozsvícení diody tak krátký a tak se tak ta dioda nerozsvítí úplně, když adresuju diody manuálně .. tak to funguje perfektně.
Takže problém v konstrukci není. Když si teďka ale představím, jak ovládají krychle třeba 16x16x16 a ještě s diodama RGB ... nedovedu si představit, jak to řídí.
Nefunguje to náhodou tak, že pokud přivedu na vstup jedničku, tak tak ta jednička na výstupu zůstane, dokavad to neresetnu ? tak bych možná mohl ovládat každou diodu, nebo alespon jedno patro.
Zaslal: čt květen 07 2009, 22:05 Předmět:
pajosek2 napsal(a):
A tranzistor v zapojení SC může fungovat jako spinač? Pokud má zátěž v emitoru ,tak bude v saturaci jen pokud napětí na bázi bude rovno napětí kolektoru nebo se pletu?
Je to ještě horší. Na bázi musí být ještě o cca 0,5V víc.
Je zajímavé, že když jsem zadal hledání "LED Cube" , tak spousta schémat se sveřepě drží používání emitorového sledovače coby spínače. Málokdo používá tranzistor jako spínač, tj. se zátěží v kolektoru.
Např. tady je to v obou polaritách naopak než bych čekal:
http://www.windred.dk/avr/3d-cube/images/schematic1.gif
to whisperik: Je nutné používat tranzistor se zátěží v kolektoru.
Tak jak to máš, pokud zvyšuješ napětí pro tranzistory třeba na 7V, ale budíš to z jednočipu , který je napájený z konstantních 5V, nemůže se nic změnit, protože na emitoru levé dvojice tranzistorů u "S1A" a u "S1B" nebude nikdy víc, jak asi 4,4V. Bez ohledu na napájecí napětí na kolektoru u "S1A" či u "S1B". Musel bys zároveň zvednout i napětí na bázích, což asi nejde, pokud to budíš z jednočipu.
Není jedno jestli je zátěž v C nebo v E,Protožže pokud je zátěž v C,tak záleží na proudu do báze a pokud je zátěž v E,tak záleží na napětí na bázi. To je ten zásadní rozdíl na,který jsem chtěl upozornit.
Je to tak jak píše pajosek2.
Příklad pro napájení +5V. Při zátěži v emitoru se vždycky okradu o cca 0,7V, které se nikdy nedostanou na zátěž (třeba relé na 5V bude napájeno jen 4,3V). Navíc musím budit napětím kolem +5V, což z některých starších integráčů vůbec neleze,ale třeba jen 4V.
Zatímco při zátěži v kolektoru mi stačí jen cca 2V na dokonalé sepnutí tranzistoru a na tranzistoru bude úbytek kolem 0,1V. Na zátěži 4,9V.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.