Zaslal: út únor 06 2007, 16:25 Předmět: Zváračka s usmernovačom
Česť práci
Mám trafo zváračku a chcem si k nej postaviť usmernovač. 150A diody s chladičmi mám. Čo ešte k tomu potrebujem ? Stáčí len zapojiť diody do mostíka. Treba za nich filtračný eliyt a ak hej tak akej kapacity.
Tak hele, na ten pozdrav jsem alergickej, odpovídám jen proto, abych tě na to upozornil. Nejme tady na Kubě, ani u bolševiků v Rusku.
A pokud se týká té svářečky, mostík ti nestačí, chce to ještě pořádnou tlumivku řádově několik mH. Drát na ní tak silnej, jako sekundár u svářečky. Takže s jádrem pěknejch pár kilo navíc.
Jinak svářet střídavým proudem můžeš i elektrodama nerez, hliník, mosaz. Navíc to tak neprská a oblouk hoří kultivovaněji.
Toto zapojenie mám odskúšané ,chodí dobre . Tlmivku som použil z 250Wneonoveho svietidla .Ale na klasickú velkú tlmivku to aj tak nemá. Na oceli to skoro nepozať , ale na hliníku a nerezu hlavne v polohách vidno rozdiel .
JANO2 moj zlaty ta finta s tou tlmivkov je uz stara zalezitost,a zvaracke to akurat pomoze tak minimum.Ty si este asi nevidel dobre horenie obluka.je rozdiel ci vytvaras obluk cez silovu cast zvaracky alebo ho davas paralelne k silovej casti.ty sice vytvoris aky taky obluk ale ta filtracia je na mizernej urovni.vyskusaj si 3f usmernenie 3diody 3 tyristory a uvidis.tie mohutne tlmivky sa nedavali iba tak na srandu,a to potrebne nenahradis nicim,to mi ver!ak vies dobre zvarat tak vies ze ak je dobra tlmivka tak ten zvuk zvaracky je nadherny bez ziadnych prskanic. p.s neviem keby si mal tahat 150A cca 8h ci by ti ta tvoja tlmivka vydrzala.
Zaslal: st únor 14 2007, 7:58 Předmět:
Ale,ved ja to viem.Je to take nudzove riešenie,lepšie niečo ako niš,dufam,že nepovieš,že to je lepšie bez tej upravy,bez tej MINI tlmivki.Robil som ich par a velmi mi boli vdačny,ti čo som im to robil.
Zaslal: st únor 14 2007, 22:33 Předmět:
Tibi, ja by som tu upravu nezatracoval. Sam som si podobnu upravu urobil, ked som do lacnej baumaxovej trafozvaracky zabudoval usmernovac. Aj ked niesom profi-zvarac, som s touto upravou nadmieru spokojny. Chcel by som ta vidiet aku velku seriovu tlmivku by si musel pouzit pri jednofazovej zvaracke. Mozna by bola vecsia ako samotne trafo. Trofazovu tyristorovu mozes tak porovnavat z invertorom. V tejto uprave ten obvod sluzi na to, aby obluk medzi polvlnami pri bazickych elektrodach nezhasol. Inak prudova charakteristika zostava zhruba rovnaka ako pri povodnom trafe. Ten obvod s tlmivkou zo ziarivky mi velmi nevyhovoval, lebo tahal velmi dlhy obluk pri oddialeni elekrtody. Navinul som novu tlmivku na jadroC zo stareho rukeho Rubina, a to 120z Cu 2,5 PVC z odbockou uprostred, ktroru mozem zvolit prepinacom. Aby som zvysil zapalne napatie, tak som rovnakym dratom ako na tlmivku privinul 2x 4 zavity na sekunar a zapojil ich do serie z pomocnymi diodami (pozor,treba zfazovat, aby sa neodcitalo), ktore tiez prepinacom mozem vyradit. Tie elyty som pouzil z AT zdroja 2x600M/200V a uplne by stacil aj jeden. Dal som zvarat aj skusenejsim, vyjadrili sa, ze je to parada!
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.