Zaslal: so srpen 25 2007, 6:59 Předmět: Elektronková teorie
Okolo tranzistorů a OZ je teorie dost, ale ví někdo o lampových variantách obvyklých zapojení? Zejména co se týče topologie jako kaskádový, kaskódový zesilovač, katodově vázaný zesilovač, diferenciální zesilovače, ss vázané elektronkové zesilovače, invertory atd.
Zaslal: so srpen 25 2007, 7:16 Předmět:
Ve staré literatuře toho byla spousta. Jinak je prý vynikající nějaká anglická publikace (název zjistím), která zahrnuje i moderní a hybridní zapojení. Cena podobných knih je ovšem nechutná
stará literatura se taky shání nechutně.
kdesi jsem viděl i elektornkovou verzi OZ, ale kde...
Nebo zapojení pro veliký rozkmit signálu, lampy tam byly nějak v sérii a předpětí pro mřížky se bralo z vertikálního děliče, nebo diferenční zesilovač s proudovým zdrojem...
Zaslal: so srpen 25 2007, 21:24 Předmět:
Stará literatura se shání ve vědeckých knihovnách
Kaskáda pro vysoké napětí je známá věc, operák s lampama je na ruských stránkách - možná to najdu, je tam schéma části povelového počítače pro řízení raket a ten se skládal mj. z několika operačních zesilovačů. Každý byl v samostatné plechové skříňce a obsahoval 7 elektronek.
opona sem, opona tam, po vědeckých knihovnách se běžně necourám a navíc když nevím co hledat, je málo převděpodobné, že přepážkový knihovník bude se mnou nadšeně pátrat, když už jsem nic tuzemského nenašel na webu, Knihovny mají většinou online systém a klíčová slova nic nevyorala...
Možná snad někde v hodně starých AR nebo ST, ale sdělovačku i AR mám spíš až tak od 80. let, což byla doba nadšeného osmibitového programování a sedmisegmentovek a ne kaskádových zesilovačů.
Teď konkrétně zápasím jak zvolit katodový odpor u diferenciálního zesilovače, aby dal tento rozkmit signálu půl napájecího napětí... przní mi to signál už při zesílení na nějakých 25 Veff, při napájení 300V.
pro víceméně izolované řešení občasných problémů si asi nebudu zařizovat knihovnu anglosaské literatury
V tomhle Paroubkovsko-topolánkovském vykradeném banánistánu sice neexistuje alternativa, ale celkově mi to finančně ani časově nedává smysl. To radši ty staré ročníky odborných časopisů, nebo vlastní výzkumná práce
Vlastní zkušenosti se ostatně pamatujou nejlíp.
Zaslal: ne srpen 26 2007, 10:56 Předmět:
Staré ročníky časopisů kupodivu neobsahovaly aspoň při mém průzkumu ty nejzajímavější části teorie, hlavně skoro žádné moderní zapojení. Musím si dát někdy čas to proběhnout doopravdy pořádně.
Pro pořádný vlastní výzkum to chce mít taky pořádnou měřící techniku.
Měřicí technika se nedá vždycky obejít tužkou a papírem, s tím souhlasím
To co hledám není ani tak převratně moderní, symetrický diferenční zesilovač a pracovní body ss zesilovačů není nic akutního, sám jsi na těch zapojeních raketových OZ ukázal že to je moderní asi tak z roku 1960... no a něco podobného já sháním. Na hybridy pro audiotechniku teď momentálně nepomýšlím. Spíš dávno známé a zase zapomenuté věci.
Zaslal: ne srpen 26 2007, 12:41 Předmět:
Nechápu tvoji poznámku o pojezdu, u nás je SVK-Státní vědecká knihovna Ostrava, teď se to myslím jmenuje MS vědecká knihovna. Pokud vím, je to člen sítě věd. knihoven a stav by měl být všude stejný.
Zaslal: ne srpen 26 2007, 13:40 Předmět:
Te poznamky si nevsimej...slabsi chvilka
No podle toho, co jsem zjistil, tak STK nesdili databazi s jinymi knihovnami, co neni v katalogu, nevedou...schvalne jsem se podival na web SVK a v tom jejich vyhledavaci STK neni, ani neni zminka o nejake spolupraci
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5Další
Strana 1 z 5
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.