Zaslal: út duben 21 2026, 7:13 Předmět: Pračka Indesit WIB111
Zdar, potřeboval bych poradit.
Mám pračku Indesit WIB 111. Při posledním praní, po ždímání, vyletěl proudový chránič. Když jsem ji rozdělal a zkusil znovu zapnout, abych se podíval co je příčina, začala se divně chovat.
Když je v zásuvce, dvířka se bloknou. Už se nerozpojí(abych mohl dvířka otevřít, musím ji vytáhnout ze zásuvky). Přitom pračka není zapnuta do pohotovostního stavu přes tlačítko ON/OFF. Další dívaná věc je, že se má po zapnutí tlačítka START ihned začít napouštět. To ale nedělá. Na půl sekundy má čerpadlo snahu jet, ale hned se zastaví.
Další divná věc, že když jsem nechal asi 10minut pračku v síti, a čekal až se odblokují dvířka, začalo se točit čerpadlo.
Zkusil jsem presostat profouknout a jestli sepne pípák na multimetru a je ok.
Zkusil jsem poslat 230V na ventily na napouštění přímo a vodu oba cákly.
Proměřil jsem motor i topné těleso, uhlíky - vše ok.
Pročistil jsem uvnitř co se dalo od usazenin z prášku+vody.
Změřil jsem při zapojení pračky do sítě napětí na ventilech. Jsou trvale pod 59V a 66V.
Nemám megger, pouze multimetr s rozsahem 200Mohm(AX 582B). Proměřil jsem motor. Vinutí rotoru a statoru mají pár ohmů.
Mezi rotorem a statorem je asi 60Mohm.
Mezi statorem a kostrou je 198Mohm
Mezi rotorem a kostrou je něco přes 200Mohm(hodnoty na displeji pomalu rostou na 200 a pak ukáže OL).
Rozdělal jsem ŘJ. Není spálená, kondíky nejsou nafouklé. Nicméně, na boardu, některých součástkách, ale taky vyloženě na měděných cestičkách na boardu je takový jemný černý prach. Možná z uhlíků. Možná to způsobilo zkrat, ale když jsem přiložil hroty pípáku blízko sebe na takovou součástku, žádný odpor jsem nenaměřil. Není to hrubý prach, který se usazuje třeba v TV přes horní mřížku pro odvádění tepla.
Triak jsem vypájel a zapojil do obvodu se žárovkou, odporem a 12V DC napětí. Po doteku na G a A2 se žárovka rožla/zhasla.
Zeptám se, co znamená proměřil jsem topné těleso? Pouze odpor mezi přívody nebo i izolační stav, tedy kostra versus přívody? Svod na topném tělese může pořádně elektroniku zmást.
Topné těleso - proměřil jsem jak odpor mezi vývody, tak vůči kostře. Vůčí kostře na rozsahu 200Mohm=OL. Mezi sebou kontakty měly nějaký odpor.
Nicméně, proudový chránič vyletěl na konci praní po ždímání, nebo při něm(prádlo bylo už zjevně zbavené většiny vody). Na konci se už těleso nespíná.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.