Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20399 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne březen 08 2026, 22:50 Předmět: Stárnutí LED "zářivkovejch" trubek
Mám v dílně tři svítidla Trevos 2x36W. Před 4 lety jsem je překopal na LED trubky. A protože to svítilo dost intenzivně, tak jsem jednu trubku udělal odpínací šňůrovým vypínačem na kusu kabelu, co se bimbá pod tělesem. Svítidla od tý doby jedou stále jen na jednu trubku.
Dnes jsem potřeboval víc světla a tak jsem zapnul i druhou trubku. A překvapil mě dost velkej nárůst jasu. Tak jsem vzal Husulu multimetr s luxmetrem a porovnal obě trubky samostatně asi metr pod svítidlem. Ta co svítila stále má 238 Lux a ta co jsem zapnul až dnes 309 Lux. U druhýho svítidla taky podobný údaje.
Co v tom takhle degraduje? Luminofor trubky a nebo čipy uvnitř? _________________ Jirka
Zaslal: ne březen 08 2026, 23:14 Předmět:
Pri cipoch sa zvysuje napatie potrebne na dosiahnutie daneho prudu.
Takze ak je tam prudovy driver s dostatocnou napatovou rezervou, zerie to cim dalej, tym viac. Az napatie vyrastie na maximum a zaberie ochrana. Alebo niektory cip zhori.
Ale tu asi napatova rezerva nebude, takze prud pojde dolu.
Chcelo by to zmerat odber.
Luminofor degraduje tiez, ale potom by malo byt svetlo do modra. Nedavno som menil podsvietenie v televizore LG. Vsetky LED svietili modro.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20399 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po březen 09 2026, 10:23 Předmět:
rnbw napsal(a):
Luminofor degraduje tiez, ale potom by malo byt svetlo do modra.
Luminofor asi né, stále je to takový do žluta. Jsou to Pila, 14,5W, 4000K, 1600lm. Obě žerou 52-53mA ručkovým střídavým ampérmetrem, což je cca 12,2W. Digitálem 59-60mA, což je cca 13,9W. Kdoví co tam je za průběh. S nahřátím proud klesá. Prohodil jsem je, ta jetá bude odpínatelná. _________________ Jirka
Ano. Konec životnosti LED je definován jako čas, kdy její svítivost klesne na 1/2.
Teplo ten čas zkracuje. _________________ pro mládež a lektory - Hamíkův koutek
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.