Zaslal: ne březen 08 2026, 21:23 Předmět: Vrata Hormann
Mám problém s pohonem vrat Hörmann SupraMatic E2. Občas se během otvírání zasekly a musel jsem jim znovu nakódovat koncové polohy. Teď už ani nedokážu polohy nakódovat, v učícím módu po stisku tlačítka "nahoru" vrata cuknou o pár centimetrů a display úplně zhasne. Po odpojení napájení a znovu připojení to trvá i několik minut, než se display znovu rozsvítí. Měl jsem podezření na motor (je na 24V), ale když jsem motor odpojil, tak i na 10V ze zdroje v pohodě otvírá i zavírá, odběr cca 0.5A. Pokud je display zhasnutý, pak na stabilizátoru 5V naměřím jen cca 0.5V, jak na vstupu, tak na výstupu. Dál jsem se zatím nedostal. Nemáte někdo schéma? Nebo tip, na co se zaměřit? Pohon má přes 15 let, ale odhaduju tak 10 otevření týdně, je to dílnička s dalšími dveřmi, teplota mezi 0 až 20°C.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 35273 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne březen 08 2026, 21:33 Předmět:
První myšlenka - jít po zdroji, při zvýšeným odběru proudu při rozběhu pohonu má velkej úbytek, je v něm něco špatně. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 1518 Bydliště: near Liberec (JO70MT)
Zaslal: ne březen 08 2026, 22:41 Předmět:
Mám taky roletová vrata do garáže Hörmann min. 15 let. Každé dva roky si zavolám jejich servis. Přijedou dva chlapi, připojí se k pohonu a zkontrolují parametry. Seřídí vodící lišty rolety (vždycky mně upozorňují, že se nesmí mazat) a za hodinu jsou pryč. První servisy byly za 600 Kč, loňský už byl za 1800 Kč. Asi prodloužím intervaly.
Zaslal: po březen 09 2026, 7:50 Předmět:
Opravoval jsem podobně se chovající pohon, akorát to nebyl Hoermann.
Byl tam mezizáviťák na sekundáru, trafo se hřálo a na zdroji bylo nižší napětí.
Byla to ale dost netypická závada, tady bych to tipoval taky na elyty ve zdroji.
U tohohle pohonu úplně nejčastěji odchází Graetzův můstek ve zdroji. Je tam prasecky nadyzajnovaný 4A typ, já tam při opravě dávám 8A.
Dneska jsem na to znovu koukal, bohužel to vypadlo jen jednou a pak už to nezazlobilo. Při výpadku jsem stihl změřit napětí na všech čtyřech větších kondenzátorech, bylo tam 48V, 29V, 23V a jen ten poslední, co má mít 17V měl necelý volt. Trafo má 4 vývody, vinutí je na 36V, odbočky po 12V, ale jsou vidět jen vývody 36V na velký Graetzův můstek. Nenašel jsem, jak a kudy se těch 17V dostává na ten koďan, je tam špatně vidět a do úplný rozborky se mi ještě nechce. Na ten můstek si dám bacha, díky.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.