Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zajímavá závada alternátoru

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kremik

PříspěvekZaslal: pá leden 30 2026, 7:15    Předmět: Zajímavá závada alternátoru Citovat

Bude to o altíku, ale kvůli jednomu projevu zmíním i palivoměr. Asi před rokem a půl jsem si koupil Feldu (jako náhradní, ale nakonec jsem si ji oblíbil). Pěkná, dobrá, jen neukazoval palivoměr. Prý měnili měřák, vrtali do plováku, furt nic. Bylo mi to jasný, prasklý spoj (nesprávně studeňák) konektoru v palubce. Už jsem byl svědkem podobné snahy u teploměru, tak vím. Jenže komu by se chtělo sundávat palubku. Tankoval jsem když tachec končil 500 nebo litrem a vycházelo to tak akorát. Dobral jsem vždycky něco přes 30l.
Ovšem na podzim přestalo svítit dobíjení. Auto nenabíjelo. Vyšlo to na víkend, tak jsem v klidu začal konečně tou palubkou. Propájel prasklé spoje, zkontroloval žárovky, ta "nabíjecí" je navíc přemostěná paralelním odporem, takže i kdyby se spálila, auto by mělo nabíjet dál. Složím, skusím, palivoměr ukazuje, žárovka nic. Jdu tedy k altíku, odpojuju kablík, kostřím ho, žárovka svítí. Fajn. Vytahuju altík, prohlížím ho, zaraduju se že k reglu je takový dobrý přístup (alt z Feldy držím v ruce poprvé), sundávám ho. Uhlíky krátké, ale ještě by šly. V kroužkách na altu vyjeté drážky, no zdá se mi že ještě v poho. Měřím budící vinutí, OK. Zdá se tedy že je to reglem. Dávám tam z jiného altíku, uhlíky dlouhé, vypadá to dobře. Složím, otočím klíčkem, žárovka svítí. Super. Startuju, auto nabíjí, napětí dobré, paráda. Jezdím, nabíjení pouštím z hlavy a sleduju palivoměr jak ukazuje, kdy bude svítit hladové oko, atd. (Před opravou ukazoval vyjímečně, ale i nesmyslně - třeba 3/4 nádrže s rozsvíceným hladovým okem, atd.) Ignoruju 500 na tachecu, netankuju, protože sleduju palivoměr. Palivo ještě je. Týden po opravě potřebuju něco nutně koupit. Jedu do města. V tom začne poblikávat dobíjení. Tak do pr-někam, co to je?? Ríkám si - není to kus, mám denní svícení, to by mohlo dojet na baterku. A třeba to i trochu dobíjí... No na rovince, mezi polama, auto párkrát zaškytá a zastaví se. Fakt super, baterka prázdná, nádrž prázdná, přitom v baterce by ještě něco mělo být a v nádrži taky. Strašně nejisté - porucha? Došlo? Skusím nastartovat, tak o půl kiláku dál by šlo auto rozumně odstavit. Auto v pohodě naskočí a jede. Plný nejistoty jedu k benzince. Je to ještě tak 5 kiláků, do kopce, z kopce, no, nevím jestli dojedu. Ale vše v poho. Nervy na křižovatce na červené, ale motor se pořád točí. Jsem na benzince, tankuju. Pistole vypíná jen o trohu později než obvykle, takže v nádrži ještě benzín byl. Odjíždím na parkoviště, vytahuju měřák, naštěstí náhodou mám, měřím baterku. Trochu pod 12. Blbý. Domů nemám šanci dojet. Navíc se začíná stmívat, tak už bude nutné svítit. Kupuju co potřebuju a přibírám ještě šroubovák (asi bude něco s tím reglem). Tahám ho ven, faston jde blbě, podařilo se mi z něj vytrhnout drát z reglu. To už je úplně v háji. Kousek je opravna, ptám se po reglu, nemaj. Kousek dál je prodejna, zavíraj ve 4 a jsou 4. Mám štěstí, 16:05 kupuju regl. Vracím se k autu a dávám ho tam. Je skoro tma. Snažím se startovat. Motor se točí fakt líně. Ale chytá!! Uff.. Nabíjení ale svítí... Trochu přidám otáčky, nabíjení zhasíná a celá palubka viditelně ožije. Auto jede! A jezdí furt. Nezhasíná, necuká, nabíjí. Jezdím tak týden, ovšem s vědomím, že problém s nabíjením se může kdykoli vrátit. Proto o víkendu znovu vytahuju alťas, že jsem možná něco přehléd na kroužkách, uhlíky jely třeba trochu po hraně a jak se probrousily na "dno", už třeba nemaj kontakt. Jak jinak si vysvětlit, že to poprvé týden jelo a pak zas nic? Na alťasu však nic špatného neshledávám. Na dně kroužků je pořád měď. Pro jistotu alťas měním. A dávám do něj ten starý regulátor, se kterým to jelo týden a přestalo. A auto jede. Už je to asi 3 měsíce a všechno dobrý. "Vadný" alťas jsem otevřel, abych na kroužky fakt dobře viděl. Ale prostě nic vadného na něm neshledávám. Auto jsem asi "opravil", ale závadu nenašel.
Taktéž mi není jasné, proč tehdy vynechalo. Nádrž jsem měl vyjetou hlouběji než obvykle, ale benzín v ní pořád ještě byl. Kdyby tam byla třeba voda, držela by se dole a nasálo by ji to kdykoli dřív. Může být něco při horní hladině, co bych tam dlouho vozil, nez by se to nasálo? Podle mě ne... Jako ojedinělý výpadek hážu za hlavu, to mohlo být cokoli. Ale ten alťas mě zajímá. To nebylo ojedinělé. Něco tam někde bude. Ale co?? Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
keemo

PříspěvekZaslal: pá leden 30 2026, 8:09    Předmět: Citovat

tam se s oblibou povolovaly matky na diodovem mustku, pak to mivalo ruzny spatny kontakt... pripadne se podivej na studenty na nem...ale tech byvalo pomalu
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kremik

PříspěvekZaslal: pá leden 30 2026, 8:18    Předmět: Citovat

Ovšem závada se projevila tak, že nesvítila žárovka. Ani při zapnutém zapalování, když se netočil motor. Proto jsem se soustředil na buzení.
Pravda, týden po opravě žárovka poblikávala za jízdy, to by mohlo být. Ovšem to by se pak zázračně neopravilo výměnou regulátoru. Jezdil jsem s tím pak ještě týden a ani neblikla.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: