Zaslal: so leden 24 2026, 12:33 Předmět: Identifikace součástek na Z-139 ze SAPI-1
Získal jsem desku Z-139 ze souboru SAPI-1 jenže byla napadená zlatokopem ???. Chybí veškeré součástky v kovových pouzdrech. Chvíli trvalo, než mi u některých součástek došlo, co by tam mohlo být jenže mé znalosti jsou dosti mizerné, takže nejsem schopen posoudit, zda jsou ty součástky správně identifikované … našel by se někdo kdo by mi poradil …
Například v oscilátoru (IO13 MH7400) chybí součástka a jediné co mi napadlo že by tam mohlo bít je dioda a to germaniová (OAx nebo GAZ51). Ty kondenzátory C2 a C3 jsou „karamelky“ TC210. Když jsem si to zkusil poskládat na kontaktním poli tak mi to s tou diodou nefungovalo …
U OZ si nejsem moc jistý, co by tam molo bít za konkrétní OZ aneb tech typů co tam může pasovat je vícero, a to se bavím jen o produkci TESLA (pro zatím tam jsou 741).
K desce Z-139 nemám dokumentaci ale funkce desky Z-139 je známá a jde o analogovo-frekvenční převodník.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 35069 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so leden 24 2026, 13:32 Předmět:
Jestli to "jelo" jen na pár kHz, mohly by tam bejt MAA741 s vnitřní kompenzací, nebo, pokud tam je místo pro vnější kompenzační kapacitu, MAA748. Jinak by tam moh jít použít třeba MAA725 s malým vstupním offsetem anebo pak už jen "macky" - typy MAB 355/6/7 - MAC 155/6/7. Pokročilejší MAC/MAB411 a 412 se začaly vyrábět až o dost podstatnej kus věků pozdějc ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Zaslal: so leden 24 2026, 14:22 Předmět:
Dioda D1 tam být nemůže. Kmitlo by si to jen párkrát a možná ani to ne. Tam musí být střídavý signál. Vyhledej si "oscilátor s 7400" a najdeš tam zapojení s krystalem, které půjde nějak napasovat na tvůj oscilátor.
Tos to celé obkreslil z desky? Nadlidský výkon. Ale asi tam máš pár chyb. Bylo by divné kdyby ne. Některé tranzistory jsou v jakémsi "inverzním režimu". Ale třeba to tak má být.
Jestli to budeš provozovat, vyměň ty oranžové kapkové tantaly. Už mě několikrát vypekly. Zkratují se.
Zaslal: so leden 24 2026, 14:45 Předmět:
EKKAR napsal(a):
Jestli to "jelo" jen na pár kHz, mohly by tam bejt MAA741 s vnitřní kompenzací, nebo, pokud tam je místo pro vnější kompenzační kapacitu, MAA748. Jinak by tam moh jít použít třeba MAA725 s malým vstupním offsetem anebo pak už jen "macky" - typy MAB 355/6/7 - MAC 155/6/7. Pokročilejší MAC/MAB411 a 412 se začaly vyrábět až o dost podstatnej kus věků pozdějc ...
Tyhle OZ v kovovejch pouzdrech bych doma měl mít, kdybys potřeboval, kdyžtak napiš co a kolik a já kouknu.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.