Zaslal: st leden 21 2026, 21:23 Předmět: Kalibrace osobního tlakoměru
Jak by se dala změnit citlivost tlakoměru OMRON M 3 ?
Mám tento tlakoměr a ukazuje v porovnání s ostatními tlakoměry příliš vysoký tlak (oba). Takže bych potřeboval poradit, jak snížit jeho "citlivost" aby ukazoval správně.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 35059 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st leden 21 2026, 21:33 Předmět:
Úplně nejjednodušší je domluvit se se svým obvodním praktickým Mengelem, vzít s sebou tlakáč do ordinace a projet s ním na jedný ruce a s tím doktorovým na druhý ruce běžnej měřicí rozsah - a srovnávat, kolik kterej ukazuje. Felčaři musejí ty svý mít kontrolovaný, mají na to servisní firmy. Máme doma ten samej Omron taky a s výrobcem není možná na tohle téma žádná řeč, jediný co ti nabídnou, je mimozáruční servis, kterej si plně zacáluješ - bez jistoty kalibrace, oni mají jen nějaký předepsaný toleranční pole, kam se musejí vejít. Já touhle metodou zjistil, že mi v rozsahu 40 - 220mm Hg sloupce ukazuje víceméně trvale +10mm ve srovnání s tím praktikovým. Takže když mi ukáže 195/90, vím, že moje skutečná hodnota se pohybuje kolem 185/80. Odchylka TOHO NAŠEHO MĚŘIČE se ve celým tom rozsahu nemění o víc, jak o ±1mm Hg. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Zaslal: st leden 21 2026, 21:42 Předmět:
O to mi tak ani nejde, nový dobrý tlakoměr tady mám.
Jde mi o to, jestli je možné nějakým zásahem do elektroniky opravit výstupní údaj tohoto tlakoměru na rozumnou hodnotu.
Velmi pravděpodobně se kalibrace dělá softwarově a samozřejmě k tomu je potřeba znát postup a příp. i mít vybavení. Nabízí se to jako služba, ale není to levné.
Na HW zásah bys musel detailně znát celé zapojení a princip funkce a ani pak by výsledek nebyl jistý.
Typicky je to prakticky nemožné pokud je čidlem tlaku nějaký nerozebíratelný kousek a ten si po digitální sběrnici "povídá" s centrálním MCU. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: st leden 21 2026, 22:08 Předmět:
Myslel jsem, že tlak měří pomocí mikrofonu který snímá tep - čili stejný postup jako u "ručního" měření. A myslím si, že prostě nějak ujela citlivost zesilovače a proto měří vyšší tlak...
Omron M3 používá oscilometrickou metodu měření. Když si k ní najdeš podrobnosti, tak zjistíš, že výpočet je nezbytný (proto MCU). Zcela hypoteticky by to asi šlo i analogově, ale to nebude tento případ.
No a jak přesně je tlak a jeho pulsy snímán, to je to, co vůbec nevíš.
Fakt nelze rozvíjet teorie a tím méně závěry bez detailní znalosti daného hw a sw. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: st leden 21 2026, 22:31 Předmět:
Škoda,
Takže zůstane jako dekorace.
Ta oscilometrická metoda mi připadá velmi zbytečně složitá a nepříliš přesná - tak proto Mudr používá tu "ruční" metodu se stetoskopem.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.