Zaslal: st leden 07 2026, 21:38 Předmět: Exploze baterie při startu dieselu
Ahoj, tady jsem psal o možnosti exploze baterie při startu. Bohužel jsem to zakřikl, takže mě to potkalo opět. Aku udržován na 13,4V, při výpadku proudu diesel generátor nenaskočil - aku explodoval.
Podle technika se tohle stává a jediné řešení je měnit aku po dvou letech. Třeba se najde někdo, kdo se s tímhle už setkal a vyřešil.
Pro pochybovače přikládám foto.
Naposledy upravil DukeNuke dne čt leden 08 2026, 14:13, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Oct 31, 2007 Příspěvky: 2548 Bydliště: uz len Presov :)
Zaslal: st leden 07 2026, 22:06 Předmět:
Dnes som sa akurat bavil s jednym clovekom, a ten mi tvrdil ze Varta a vsetko ostatne stoji za prd, ze jedine Banner este je ok. Skusim ju kupit, treba mi tiez vymenit v Ibize bateriu, tak skusim tu Bannerku teda, ci vydrzi viac ako 4 roky...
prosím o příspěvky těch, kteří jsou znalí věci. DG je pravidelně zkoušen a 1x ročně má kompletní prohlídku včetně proudové zkoušky baterie. Pokud by napětí článků bylo různé, pak se to při proudové zkoušce pozná. Tolerance je -30% jmenovitého proudu, což se projeví daleko dříve, než bude na jednom článku 1,8V a na druhém 2,4V.
@petr-p10 - to je sice dobrý nápad, ale ekonomicky nerealizovatelný. jeden kus LTO koštuje 1.800,-. Celková cena 21.600,-. A pokud budu měnit normální aku 1x za dva roky, tak se dostanu zhruba na 20 let. Z toho plyne:
- LTO určitě nevydrží 20 let
- diesel za dvacet let už taky půjde do kytek.
Každej chválí, to co prodává
Spoustu originálních baterií, co dostaneš s novým autem, je vyrobil BOSCH
Ty baterky bouchají ze dvou důvodů:
1) nabíječka je přebijí nebo se sejde start těsně po přerušení nabíjení velkým proudem. Ne bez důvodu se na starých nabíječkách doporučovalo nechat baterku nějaku dobu odplynovat a pak teprve zkusit startovat.
2) Zkrat stykače nebo startéru nebo selhalo omezení doby sepnutí startéru při selhání startu.
Byla kvůli tomu svolávačka jedné nejmenované značky - při pokusu opakovat neúspěšný start se svařil stykač a auto shořelo.
U zálohy zabezpečovačky a slabouproudu v baráku nám taky odcházely baterky (i ten Banner) po dvou letech a stačilo jenom vyměnit nabíječ za jiný typ a baterka drží už pátým rokem.
Naposledy upravil HF_Tech dne st leden 07 2026, 22:20, celkově upraveno 1 krát.
@HF-tech:
ad 1) 13,4V není přebíjení. Napětí udržuje konzervátor, dá max. 5A, takže nabíjení velkým proudem hrozí jen, pokud diesel běží - pak ji nabíjí altík. To by se mohlo stát při opakovaném výpadku, což není tento případ.
ad2) Stykač můžeme též vyloučit. Povýměně baterie došlo opět k výpadku a diesel nastartoval.
Špunty sundány.
@ferdislav: zkoušky 1x za tři měsíce - plný záskok (shozením jističe přívodu).
@rnbw: vodík v tom nebude. Ten se vyvíjí při nabíjení. A podle technika se i bezúdržbové baterie odvětrávají, aby se v ní plyny při nabíjení nehromadily.
To by mě právě taky zajímalo. A v těch otvorech je špunt. A ten tam není. Co bys tam chtěl zapojovat? Ostatně, kdyby tam byl, pak by to řachlo daleko dřív. Navíc se tohle stává. To by museli být hůlky všichni...
Nehledejme něco, co není. Aby se vznítil vodík, pak by uvnitř baterky musela vzniknout jiskra. To by bouchaly baterky jak na běžícím páse.
Vždy se to děje při startu => velký proud. Může vzniknout nějaký spoj mezi deskami, který ten proud odpaří? Tím by tam naráz vznikl tlak, který by ten efekt způsobit mohl. Ale to je jen hypotéza.
V baterii je vodík a kyslík stále i při vybíjení. Při startu kdy přes to teče skoro sto ampér, došlo k přerušení propoje mezi články, oblouk a výbuch. Prozkoumáním by se dalo zjistit který propoj a článek to byl. Pohledově ten krajní. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.