Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Regulovatelný zvyšovač 12/0-400V
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dragoniac

PříspěvekZaslal: út leden 06 2026, 0:35    Předmět: Regulovatelný zvyšovač 12/0-400V Citovat

Ahoj Bastlírno. Stavím tester elektronek a rád bych zkusil spínanou náhradu obřího trafa z Music70 a lineárních regulátorů. Furt mi není jasný jestli se dá tak velký napětí tlačit ještě z tlumivky, nebo už by tam mělo být trafíčko, a jestli tam nejsou třeba další záludnosti. Chtěl bych použít nějaký UC384x, protože jich mám doma přehršel.
Za odpovědi dík Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
feliz_navidad

PříspěvekZaslal: út leden 06 2026, 7:51    Předmět: Citovat

400V z 12V jen pomocí tlumivky lze dosáhnout, mám takhle s UC384x udělaný měnič 20-400V pro formování kondenzátorů a měření závěrného napětí.
Záleží, jaký proud požaduješ, na velké výkony to ale není.
Nezapomeň, že při použití klasického zvyšujícího měniče s tlumivkou nedosáhneš na výstupu 0V, nejmenší výstupní napětí je 12V minus úbytek na diodě.
Dragoniac

PříspěvekZaslal: út leden 06 2026, 13:44    Předmět: Citovat

feliz_navidad napsal(a):
400V z 12V jen pomocí tlumivky lze dosáhnout, mám takhle s UC384x udělaný měnič 20-400V pro formování kondenzátorů a měření závěrného napětí.
Záleží, jaký proud požaduješ, na velké výkony to ale není.
Nezapomeň, že při použití klasického zvyšujícího měniče s tlumivkou nedosáhneš na výstupu 0V, nejmenší výstupní napětí je 12V minus úbytek na diodě.

Bomba, dík moc. Proud desítky mA, počítám 100mA maximálně. Že to nepojede od nuly, vůbec nevadí.
Milan

PříspěvekZaslal: út leden 06 2026, 17:11    Předmět: Citovat

Já bych takový optimista nebyl. 400Vx0.1A je 40W . Pokud jsi nic takového doposud nedělal , čekej problémy. Spínaný proud půjde z 12V na nejméně 10A špičkový, totéž přes tlumivku a diodu. A bude to příšerně rušit, pokud
nebudeš mít kliku při konstrukci a použitých součástkách Smile . Doporučil bych ti podstatně jednodušší řešení - odděl.trafo 230V/ 230V se zdvojovačem a zatím jednoduchý regulátor s mosfetem a zenerkami, mám to tak v měřiči elektronek 2x a léta to funguje bez problémů . Pokud si na trafo jako já přivineš pár závitů na 4 a 6,3 V ac popř. ještě něco na předpětí g1 ap., máš to vyřešené .Nakonec ani ten zdvojovač není nutný, pokud se spokojíš jako já s 300V pro anody a stínící mřížky.
jenicek

PříspěvekZaslal: út leden 06 2026, 18:15    Předmět: Citovat

Přesně jak píše Milan, návrh na koleně s takovýmhle výstupním poměrem není vůbec jednoduchý. Když bych to dělal já, tak bych se poohlédl po vhodném oddělovacím trafu a třeba ho zapojil i obráceně.
feliz_navidad

PříspěvekZaslal: út leden 06 2026, 18:24    Předmět: Citovat

Dragoniac napsal(a):
počítám 100mA maximálně

400V/100mA, to už je hodně.

EDIT: To bych použil spíš něco takového:
https://www.aliexpress.com/item/1005006103806585.html a dodělat k tomu regulaci.

Naposledy upravil feliz_navidad dne út leden 06 2026, 18:33, celkově upraveno 1 krát.
forbidden

PříspěvekZaslal: út leden 06 2026, 18:27    Předmět: Citovat

Kdysi jsem vyráběl toto, sice nedá 40 W, ale třeba postačí. Kupodivu to furt funguje, jen jsem jednou odpálil obě VN diody, asi by pomohlo je přemostit keramikou s pár pF.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Dragoniac

PříspěvekZaslal: út leden 06 2026, 21:13    Předmět: Citovat

Milan napsal(a):
Já bych takový optimista nebyl. 400Vx0.1A je 40W . Pokud jsi nic takového doposud nedělal , čekej problémy. Spínaný proud půjde z 12V na nejméně 10A špičkový, totéž přes tlumivku a diodu. A bude to příšerně rušit, pokud
nebudeš mít kliku při konstrukci a použitých součástkách Smile . Doporučil bych ti podstatně jednodušší řešení - odděl.trafo 230V/ 230V se zdvojovačem a zatím jednoduchý regulátor s mosfetem a zenerkami, mám to tak v měřiči elektronek 2x a léta to funguje bez problémů . Pokud si na trafo jako já přivineš pár závitů na 4 a 6,3 V ac popř. ještě něco na předpětí g1 ap., máš to vyřešené .Nakonec ani ten zdvojovač není nutný, pokud se spokojíš jako já s 300V pro anody a stínící mřížky.

Však právě to tam mám. Trafo z Music70, zdvojovač a to ostatní. Je to... obrovský Very Happy A těžký, na to že to má bejt vlastně laboratorní přístroj. Proto koketuju s myšlenkou udělat to spínaný. Na googlu je schéma staršího uTraceru, a tam tu elku krmí z měničů. Jenže jsem si to furt nedovedl představit v praxi.
Dragoniac

PříspěvekZaslal: út leden 06 2026, 21:17    Předmět: Citovat

feliz_navidad napsal(a):
Dragoniac napsal(a):
počítám 100mA maximálně

400V/100mA, to už je hodně.

EDIT: To bych použil spíš něco takového:
https://www.aliexpress.com/item/1005006103806585.html a dodělat k tomu regulaci.

To je pěknej měnič. Ale rád bych to postavil sám, dílenskou a součástkovou základnu mám. Spíš potřebuju redukovat, než kupovat další. I tak dík.
rnbw

PříspěvekZaslal: út leden 06 2026, 21:34    Předmět: Citovat

Trafo je obrovske a tazke, pretoze je asi na 200W. Tebe na tester staci slabsie.
Milan

PříspěvekZaslal: út leden 06 2026, 22:01    Předmět: Citovat

Tady si můžeš vybrat měnič a zhruba si to spočítat :
http://schmidt-walter-schaltnetzteile.de/smps/smps.html
samec

PříspěvekZaslal: út leden 06 2026, 22:25    Předmět: Citovat

Hotový testovací zdroj 300V vreckových rozmerov s obmedzením prúdu.
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-led-strip-tester.html
Ak chceš viac voltov, tak zapoj dva do série. Napätie následne zrazíš nejakou "zenerkou". Wink
ferdislav

PříspěvekZaslal: st leden 07 2026, 0:06    Předmět: Citovat

Jsem zastáncem klasického trafa s pár odbočkami, elektronky jsou v přístrojích také tak napájeny a stačí jen několik anodových napětí a regulaci pro mřížku, žhavicí trafo zvlášť.
Nevím co přesně chceš měřit, vystačil jsem s tím na párování koncovek i ostatní měření
Pak už se nastavuje a měří v zesilovači /přístroji samotném..
alxa

PříspěvekZaslal: st leden 07 2026, 8:11    Předmět: Citovat

Tady se můžete inspirovat na spínaný zdroj HV zdroj pro napájení elektronek .
https://www.diyaudio.com/community/threads/hv-power-supply-using-uc3845.428026/

Dneska bych klasický měřič elektronek nestavěl. Doporučuji radši něco takového. Vlastním několik let utracer3+ a velká spokojenost. https://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3_pag0.html#NXTracer
samec

PříspěvekZaslal: st leden 07 2026, 10:18    Předmět: Citovat

Tak inšpirovať sa dá celkom dobre aj na tom uTraceri
https://www.dos4ever.com/uTracerlog6/tubetester6.html
Nebyť tej vysokej ceny, aj by som ho kúpil. Pri tak vysokej cene sa už oplatí niečo zbastliť z Arduina a zo zrecyklovaných komponenetov zo spínaných zdrojov z nepotrebnej elektroniky.
Stále ma však desí bordel, ktorý z takej spínanej techniky môže liezť. Mám preto rozpracovaný zdroj do 1000V zo šiestich klasických transformátorčekov s prepínateľným sério-pararelným radením, aby pri nižšom napätí sa dal odoberať vyšší prúd. Napájanie nízkou frekvenciou trebárs 50Hz z výkonového zosilňovača, prípadne ľubovoľným nízkofrekvenčným signálom. Teda striedavý zdroj do 1000V. Za ním klasický usmerňovač s filtračnými kondenzátormi (asi tiež sériovo-pararelne konfigurovateľný), teda jednosmerný zdroj do 1000V. A k tomu ešte jeden stupeň s vysoko-napäťovým tranzistorom slúžiaci ako stabilizátor, teda stabilizovaný zdroj s nízkym zvlnením. Prípadne tento posledný stupeň s tranzistorom využiteľný ako vysoko-impedančný zosilňovač pre voltmeter. Zatiaľ v šuflíku. Vždy keď som sa do toho pustil, tak mi do toho niečo vliezlo, alebo mi došli nápady, ako to čo najvhodnejšie vmestiť do už zakúpenej krabice. Takú vec treba poriadne premyslieť, aby som to nemusel prerábať, prípadne nemusel kupovať novú krabicu. Ako sa vraví, dva-krát meraj, raz rež.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: