Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Renovace Aritma TZS75

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
siska

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 0:13    Předmět: Renovace Aritma TZS75 Citovat

Ahoj bastlíři,
přeji pěkný Nový rok 2026.
Vytáhl jsem ze sklepa 25+ let nepoužívaný zdroj Aritma TZS 75. Rok vyroby 78.
Když jsem si s ním před těmi lety hrál, pamatuji si, že jeden nastavitelný kanál pořádně nefungoval a ve zdroji syčelo když se používal.

Bohužel nemám moc zkušeností s retro TESLA součástkami, potřeboval bych poradit na co se zaměřit, abych ho dostal alespoň do stavu, kdy se nebudu bát ho spustit.
Předpokládám, že všechny TESLA součástky budou již mít svůj věk, takže bych radši měnil za něco novějšího - nejde mi o originalitu.

Po prvotním vyčištění jsem si všiml, že filtr TC 241 je popraskaný a elektrolyt vyteklý.

Mohl bych poprosit o názor na následující?

1) za co nejlépe vyměnit TC 241?

2) Co elektolyty? Je tam spousta TE 984/986. Asi 10 jsem jich z jedné desky vytáhl, a většinou se zdají se být v pořádku (na LCR metru). Mají ale často vyšší kapacitu, což se mi nezdá.

3) Co svitkové TC235 a TC185?

4) 2x TE 937a 5000uF - tady jsem se dočetl že často bývá závada, vytáhnu, zjistím

5) Co keramické kondenzátory TK7xx?

6) Co rezistory? Kopa TR191, někde jsem četl, že můžou být problémové.

7) Dle seznamu tam je i jeden MP 180, ale podle mě tam těch hnědých je uvnitř napájeno víc.. ty určitě vyměnit?

Cool Diody/tranzistory/integráče - bývají tyto polovodiče spolehlivé (v rámci časového testu)? Co budu moci, proměřím.

Zdroj se nezdá být napaden kutilem (tudíž ani mnou před těmi lety), ale je zvláštní, že některé součástky neodpovídají schématu (některé tranzistory, kondenzátory, apod). Co jsem si stáhl návod, tak např C1-C4 na kartě 751 mají mít dle schématu 1000uF, ale instalovány jsou 500uF - i na fotce v návodu. Podobně tranzistory KD602 místo KD601.
Je možné, že je oficiální schéma nepřesné nebo tehdejší úderníci pájeli co jim přišlo pod ruku?

Děkuji za jakoukoliv radu!

PS: snažil jsem se hledat, a ohledně TZS75 jsem to tu pročetl. Každopádně, pokud se ptám na dávno zodpovězené věci, prosím o odpuštění.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jardafiala

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 9:03    Předmět: Citovat

- TC 241 se pořád dá koupit (případně se dá vynechat)
- TE 984/986 - větší kapacita je normální
- TR 191 - zrovna nedávno jsem měl s jedním cvičení v AZS223 - nožičky neměly kontakt s vlastním tělískem. Když jsem je používal do antenních zesilovačů, vystavených změnám teplot v krabičce u antény, tak jsem vývody u tělíska "vylepšil" pořádným připájením (nebo jsem je někde používal bez vývodů napájením rovnou na tělísko)
- TC 180MP - dle úvahy a podle použití, mívají větší svod, tady nemusí vadit
- polovodičovým součástkám nic nebude

zapnul bych to nejdřív přes autotrafo (nebo přes žárovku ?) na nižší napětí a nechal kondenzátory naformovat
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 9:42    Předmět: Citovat

siska napsal(a):
...
Vytáhl jsem ze sklepa 25+ let nepoužívaný zdroj Aritma TZS 75. Rok vyroby 78.
...
Zdroj se nezdá být napaden kutilem (tudíž ani mnou před těmi lety), ale je zvláštní, že některé součástky neodpovídají schématu (některé tranzistory, kondenzátory, apod). Co jsem si stáhl návod, tak např C1-C4 na kartě 751 mají mít dle schématu 1000uF, ale instalovány jsou 500uF - i na fotce v návodu. Podobně tranzistory KD602 místo KD601.
Je možné, že je oficiální schéma nepřesné nebo tehdejší úderníci pájeli co jim přišlo pod ruku?
...
V tý době naprosto normální věc, ovšem základním předpokladem pro takovou "inovační" činnost je základní návrh konstrukce učuněnej s rezervou v parametrech. Prostě ten návrh musel "něco vydržet", i když se sešly opačný tolerance součástek (a že v tý době nebylo vzácností mít z výroby dodaný odpory s tolerancí ±20% a elektrolytický kondenzátory +50 až +100%), musely se prostě zapojení navrhovat s obrovskýma rezervama. Dnešní PRCáckej konstruktér by stejnou konstrukci s naprostým klidem "oštítkoval" jako pomocnej startovací zdroj schopnej dodat 50A ...
jjilek

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 10:20    Předmět: Citovat

siska napsal(a):

4) 2x TE 937a 5000uF - tady jsem se dočetl že často bývá závada, vytáhnu, zjistím

Už jsem při opravách zdrojů narazil na vadné. Protože jsou dosti obtížně sehnatelné, doporučuji proměřit na kapacitu a ESR, měnit jen vyloženě vadný se ztrátou kapacity.
Všechny součástky vypájet a prměřit se mi jeví dosti podivné. Chce pochopit funkci a měřit.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
EKKAR

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 10:23    Předmět: Citovat

Zrovna tyhle "hrnce" není problém nahradit moderníma elytama, vyskládanýma z paralelních kombinací 1000uF nebo 2200uF kusů. Kdo nedělá opravu s dodržením autenticity, neměl by s tím mít žádnej problém - místa je tam pro tyhle kondy 6 půlek!
miroja

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 11:04    Předmět: Citovat

Tie 5000-ky maju na vrchu gumovu zatku. Ak je von, pripadne je okolo nej nieco vykrystalizovane, nebudu OK. U tychto kondikov (s cervenou foliou) sa sa tiez stavalo, ze sa prerusil vo vnutri privod od zvitku k letovaciemu bodu, takze namerana kapacita bola radovo v nF. V novsej generacii kondikov (4700M a priesvitnym plastom) sa uz toto nestavalo a boli hodne spolahlivejsie.
Koncepcia zdroja je celkom premyslena napriklad s ohladom na tepelne straty.
Tento zdroj ma totiz tyristorovu predregulaciu napatia pre stabilizacnym tranzistorom.
Je ju obcas pocut, zvlast ak je hlavny filtracny kondik KO. Mas tam dva rovnake zdroje, ktore maju dve samostatne identicke riadiace dosky na konektoroch, co ulahcuje riesenie prolemov. Tretia (vsetky tri pevne hladiny) je ina.
Co si spominam, tak som mal vadne najcastejsie nejake KF-ka na riadiacich doskach a potom tie hlavne filtracne elyty.
HF_Tech

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 11:42    Předmět: Citovat

Jak píše miroja - většinou byl KO nějaký z těch KFxxx tranzistorů nebo zenerka na výstupu řídící desky nebo totálně uhnilé elyty. Podle příznaků předpokládám, že to někdo zkusil použít jako nabíječku a přehodil polaritu nebo měl nastavené nějaké nesmyslné napětí před připojením k akumulátoru.
jardafiala

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 12:26    Předmět: Citovat

Ještě mě napadlo (jak se s tím setkávám u NZC 4xx) že KFxxx mají uhnilé nožky i v zařízeních která nebyla na první pohled ve vlhku či v nějakých jiných nehezkých okolních podmínkách. Týká se to KFxxx se zlacenými nožkami, pozná se to tak, že se za něj zatáhne, dvě uhnilé nožky lze poznat snadno, jedna trochu hůř.
siska

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 18:26    Předmět: Citovat

Díky všem za rady a za ochotu!

Proměřil jsem ty 5000uF kondiky a jsou úplně KO (kapacita cca 2uF). Takže jsem objednal nové (4700, co už), a nový filtr TC241.

Vyměním, spustím, a dám se do zkoumání co s tím je.

Ještě jednou díky moc.
miroja

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 18:37    Předmět: Citovat

Uz mas sice objednane, ale ak by si si vedel vyzdvihnut,dve 4700-ky by som ti kludne dal. Pouzivali sa napriklad aj v 100V koncakoch (AUJ637), ktore sa po prevrate hufne vyhadzovali.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: