Pardon za úplný OT, dal som to do SMS nech to do 2 týždňov zmizne.
Vie mi niekto povedať, kto pamätá dobu minulú a Tuzex, aký koňak sa tam predával pod názvom "napoleon"?
Google mi príliš nepomohol, až na jeden odkaz JPP, že by to mal byť Courvoisier. Alebo sa pod napoleonom označoval generický názov pre akýkoľvek dovoz z FR?
Zháňam to ako darček a dnes je pod takým označením celá plejáda koňakov. Ja alkohol nepijem, takže je to pre mňa na jedno kopyto.
Takové skleničky se pořád ještě vyrábí. V létě jsme byli na výletě na exkurzi v jakési sklárně na Moravě. Po procházce výrobou a vyslechnutí standartního fňukání nad cenami energií nás zavedl do firemní prodejny, kde byly regály plné takovéto veteše. Neříkal jsem nic, ale myslel si, že těm by nepomohlo ani kdyby měli plyn zadarmo
Jinak napoleon není žádná značka kořalky ani nic podobného, je to jen slovní rozlišení doby zrání. Něco jako třeba hvězdičky u metaxy. Takže když vidíš na flašce nápis napoleon, znamená to jen, že chlast byl v bečce 10 (nebo kolik) let, nic víc. Ve flašce ale může být klidně jen brandy, viz obrázek co tu dal vicious.
Jo, aj som si myslel, že to bude nejaké generické označenie, ako VS, VSOP, XO, hors d age, neviem ešte čo.
Som sa dozvedel že si to z Tuzu pamätajú ako flašu, zelenú, s dlhým krkom a šišatou baňou s etiketou Napoleon, hviezdičkami a eNkom... značku povedať nevedeli.
No nič, najbližšia novovýroba ktorá sa takému strohému popisu najviac podobá, je ozaj ten courvoisier. (Kurvožer? )
Tak som ho objednal a zvyšok už nechám na obdarovaných. Vďaka za pomoc
Naposledy upravil rampage dne so leden 03 2026, 23:16, celkově upraveno 2 krát.
Zaslal: so leden 03 2026, 23:07 Předmět:
Koňaky Napoleon zrají obvykle minimálně 6 let, ale někdy je minimální doba zrání i delší. Třeba koňak Paul Giraud Napoleon zraje minimálně 15 let a podobně také třeba DEAU Cognac Napoleon.
Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 1509 Bydliště: near Liberec (JO70MT)
Zaslal: ne leden 04 2026, 17:20 Předmět:
Martinkopp - byl jsem nedávno na soukromé exkurzi ve sklárně v Harachově. Viděl jsem historické věci, původně ukryté v zazděné místnosti před válkou i celou poválečnou historii až doposud. Ano, výroba skla v jakékoli podobě je energeticky náročná a zvláště při ruční výrobě drahá. Prostě nemůže to dělat každý trouba. Viděl jsem i jejich výrobu lisovaného skla. A viděl jsem s jakým fortelem a s jakou péčí se všichni té práci věnují. Viděl jsem v jejich podnikové prodejně různé výrobky z jejich produkce a některé se mi nelíbily, ale nikdy bych si nedovolil jejich práci nazvat veteší. Že se svět v řadě výrobků odklonil od skla k plastům považuju já osobně za tragedii. Sklo je na rozdíl od plastů vždy plně recyklovatelné.
Shodou okolností jsem mezi svátky viděl na Discovery pořad o bourání dožilých větrných energobloků v USA. Kovový sloup je možné recyklovat, ale vrtule se všechny zahrabávají do země, protože vyztužené plasty, vlastně i všechny reaktoplasty, jsou nerecyklovatelné. Ty vrtule bych klidně veteší nazval.
2004 Příspěvky: 20999 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: ne leden 04 2026, 17:34 Předmět:
Pamatuji skládku lahví před Josefovým Dolem. Jednou za čas po ní pojezdili s buldozerem a střepy šly do vsázky. Ptal jsem se, proč zrovna lahve od sektů a šampáňa nemůžou plnit znovu, když na tichá vína jsou lahve vratné. To prý ano, ale bublinkatá vína migrují prý do skla a smí se plnit jen do nových, nepoužitých lahví.
Ale pravda, byla to úplná recyklace.
jirkati: Mi je úplně jedno jakou péči tomu věnují. Pokud vyrábí veteš kterou nikdo nekupuje, zkrachují ať se snaží sebevíc a cena energie s tím nemá nic společného. To bylo smyslem té zmínky. Nevím jak bys tyhle pozlacené skleničky nazval jinak než veteší. Starožitnost? Replika, vintage? To sotva.
Řeči o plastech jsou nesmysl, asi jen málokdo pije doma kořalku nebo víno z plastových kelímků. Jde o moderní čistý design skla, ne výtvory jako z dob našich babiček, které si dnes už téměř nikdo nekoupí.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34996 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne leden 04 2026, 20:31 Předmět:
Říká se tomu STYL a je to prostě vo tom, že rolls-royce mají masku chladiče ve tvaru průčelí starořeckýho chrámu i když budou jinak nabitý technikou 3.tisíciletí. Jsou tak na světě lidi, kteří prostě chtějí pít svůj značkovej drink z nádoby s příslušným znakem vyvedeným ve zlatě, protože "se to tak prostě dělá"- a ty lidi neodradí nějakej překabátěnej všekaz - oni mají love, oni jsou ochotní je vydat - tak to prostě chtějí dostat. Finito, šlus, konec debaty. To není o veteši nebo něčem zastaralým. To je právě o tom, že to stejně tak dělal jejich dědek i táta a oni to chtějí dělat taky - už jen proto, aby ukázali, že si to můžou dovolit. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.