Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20040 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po listopad 24 2025, 22:05 Předmět: Malá bateriová prořezávací řetězka
Potřeboval bych hlavně na břečťan a katalpu a podobný maloprůměrový klacky pořídit malou prořezávací řetězku pilku.
Koukal jsem v místním zahrádkáři a podobnejch prodejnách a celkem velkej výběr v rozsahu cen 1500 až 15000 CZK. Značkový Husquarna, Stihl, Homelite za celkem ranec. Pak nějaká střední třída kolem 4000 a pak PCR za 1500-3000. Jenže jak si vybrat na použití 2-3 x za rok?
Překvapilo mě, že prořezávačky střední i vyšší třídy skoro žádná nemá automatický mazání. Mívají to některý levnější a pak ty nejdražší. Přijde mě to divný, bráchovi se u velký 230V Narexky ucpalo mazání a vyhřál se řetěz i lišta. To jsou některý tak dobrý, že se řetěz nemusí mazat? Nebo se to musí po pár minutách namazat sprejem, nebo volejničkou? Přijde mi dost de bilní lýzt kvůli mazání ze stromu a zase zpátky.
Máte prosím někdo, nějakou prořezávačku doma? S mazáním, nebo bez. Typ, cena, výhody/nevýhody? Jo a jak je to s řetězama? Tyhle s malejma zubama s šířkou prý na brusce na klasický řetězy brousit nejdou, musí se ručně kulatým pilníkem. A jak se potom brousí hloubka řezu zubu?
Díky _________________ Jirka
Malinko úkrok stranou: docela nedávno jsem pořídil velkou pilu "Narex" (uvozovky protože samozřejmě PRCák) typu EPR 40-23. Větší šmejd jsem nepotkal.
Časně v záruce odešla brzda. Opraveno, párkrát použito a už se z toho zase začínají ozývat zvuky, jako když něco je "na cestě"...
Předtím jsem měl (vlastně ještě mám) taky Narex, ale EPR35D-C Made in Italy a ten vydržel léta. Bohužel mu praskla dnes už nesehnatelná páka brzdy, takže čeká, až to "někdo nějak" vyřeší.
Nikdy nepochopím, jak svého času renomovaná značka může prodávat takový sajrajt.
Mimochodem: v důsledku diktátu SESRu jsou dnes na pilách povinné provozní brzdy, co prakticky zablokují řetěz na fleku (ano, při normálním vypnutí vypínačem). Že ta energie se musí někde dlouhodobě nedestruktivně mařit, to ta byrokratická hovada naprosto nezajímá... Takže PRCák se svojí proslulou "kvalitou" se pak prostě nechytá.
Snad si z toho vezmeš poučení, až budeš vybírat. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20040 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po listopad 24 2025, 23:30 Předmět:
Tak u těhle cca 12-15cm lišt s krátkým, lehkým, úzkým a nízkým řetězem proti klasický 35-50 cm liště moc velkou hmotnost, tudíž energii, co by se musela v brždění zabít nemají. Tyhle prořezývačky snad klasickou mechanickou brzdu ani nemaj, možná brzděj jen šlusem nebo reverzem bezkartáč elektromotoru po uvolnění spouště pilky. Což asi není až tak tvrdý. _________________ Jirka
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.