Mezifrekvenční trafo 7 x 7 mm , 455 kHz, výrobce Toko JP, označení LLC4828, barva jádra černá - jeden z trojice černá, bílá, žlutá, která se v minulosti hojně používala při stavbě amatérských RC souprav. Ten černý je doporučený pro použití ve schématu přijímače AM 27,120 MHz spolu s keramickým filtrem 455 kHz, schéma zapojení tohoto trafa v přijímači přikládám.
Ze schématu je zřejmé, že v primární části je trafo připojené odbočkou a jedním koncem primárního vinutí.
A teď k tomu čemu nerozumím- když jsem to inkriminované trafo proměřoval testerem součástek , tak tester změřil mezi odbočkou a levým koncem primárního vinutí indukčnost cca 0,35mH až 0,75mH a tato hodnota se plynule měnila šroubováním ladicího jádra. Když jsem ale proměřoval odbočku a pravý konec primárního vinutí, tak měřák ukázal hodnotu indukčnosti 0,19 Henry, a ta se navíc neměnila po celou dobu šroubování jádra.
A teď konečně můj dotaz-to je normální chování této součástky, resp. je jedno , jestli jí připojím do obvodu tím levým koncem primáru nebo tím pravým koncem vinutí???
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20017 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po listopad 17 2025, 18:20 Předmět:
Toko mezule 7x7 mm jsou opravdu nesymetrický. Musíš to odzkoušet a nebo vycházet z nějakýho plošáku přijímače RC, třeba Svíčky z AR. Ten makal velmi dobře. U jinýho přijímače byly vývody mezulí na plošáku prohozený a bída, běs. Pokud můžeš, použij spíš Toko černou velikosti 10 x 10 mm, podstatně lepší parametry.
Já bych bral, že nebude to trafo symetrické, ale co mi hlava nebere, že v jednom směru se indukčnost šroubováním jádra mění a v opačném je tam natvrdo 0,19H a hodnota se ani nehne.
Řekl bych vadné trafo, ale mám těch černých několik a dělají to všechna. Zajímavé je , že žluté a bílé trafo je laditelné na obě strany, i když hodnoty nejsou souměrné, jak píšeš, tak jsou velmi podobné.
Navíc u toho černého 0,35mH vers. 19Henry mi připadá jako velký úlet, to by ta odbočka musela být téměř na jednom konci vinutí.
Myslím, že zapojení mf zesilovače Fr. Svíčky a jiných starších RC přijímačů nelze použít jako vzor, protože tady v tom zapojení není to černé trafo ve funkci mf zesilovače (ten je celý obsažený v IO A244D), ale je spolu s keramickým filtrem 455 kHz použité jako pásmová propust kvůli selektivitě.
Takže teď nevím, jak tam ten primár připojit, návod to neřeší a ani to nelze opajcovat z přiloženého osazováku a DPS, protože tam použité trafo bylo mně neznámý typ z dávné produkce NDR - označený "Mikki" - půdorysně plošší než Toko, odhadem tak 5 x 7 mm.
Tipoval bych, že buď měříš nějak špatně, nebo (což je pravděpodobnější) ten měřák ukazuje "kdovíco".
A teď proč: jde o rezonanční obvod (paralelně k cívce je 150 pF), nikoliv o indukčnost. Katalog máš tady (opět jen 6 dní). No a pak samozřejmě velmi záleží i na měřící metodě, co za nesmysl z toho vyleze...
Co to je za měřák? Edit: teď vidím "tester součástek", tedy něco z PRCu okopírovaného od autorů Karl-Heinz Kübbeler a Markus Frejek?
Co se týče zapojení odbočky: udělej to tak, jak píše Jirka (Celeron). No a nebo to připoj na krátké drátky a správnou polohu urči experimentálně (zejména ve vztahu k citlivosti přijímače).
Edit #2: indukčnost celého primáru bez kondenzátoru (nejspíš je zespodu, samozřejmě ho nesápej ven!!!) by měla být cca 815 µH. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Naposledy upravil JirkaZ dne po listopad 17 2025, 20:01, celkově upraveno 3 krát.
Dík za ten katalog Toko. Taky mně napadlo, že to bude tím měřákem - je to typ LCR TC-1 universální tester, je to hodně levný tester, ale součástky se zdá měří správně.
Součástky ano, ale ne komplexní obvody (to prakticky žádný podobný).
Tu odbočku bych osobně zapojil obráceně, než je znázorněno na schématu (aby LC obvod byl co nejméně zatěžován výstupem z IO), ale třeba se pletu, nebo to tam je nakresleno špatně. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Podle mě se indukčnost normálně mění, ale měření ti ovlivňuje ten paralelní kondenzátor.
Máš pravdu, že se musí měnit v obou směrech , pokud není vinutí v jednom směru přerušené, a to zjevně není, tak není možné , aby se indukčnost šroubováním jádra nepohnula. Nejspíš je to skutečně tím testerem versus ten kondík.
Dá se to trafo proměřit nějak jinak než levným testerem. Mám přístup k osciloskopu s vestavěným generátorem, ale v mém případě je to asi stejný, jako bych měl na zahradě F-16 a chtěl se s ní proletět.
Vestavěný generátor připoj přes odpor řekněme někde mezi 1 až 10k k odbočce na primáru, jeden nebo druhý konec primáru na GND a na sekundáru (jeden konec opět na GND) osciloskopem sleduj odezvu při prolaďování generátoru okolo 455 kHz.
Prostě takový ruční wobbler
Edit: v DS k TCA440 píšou Zo na pinu 15 250k, takže ten odpor klidně dej mnohem větší, než výše uvedených 1-10k, bude-li tedy dostatek úrovně z generátoru... _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Naposledy upravil JirkaZ dne po listopad 17 2025, 20:28, celkově upraveno 1 krát.
Součástky ano, ale ne komplexní obvody (to prakticky žádný podobný).
Tu odbočku bych osobně zapojil obráceně, než je znázorněno na schématu (aby LC obvod byl co nejméně zatěžován výstupem z IO), ale třeba se pletu, nebo to tam je nakresleno špatně.
To zapojení je zjevně odvozené od vzorového schématu AM přijímače s TCA440 od fy. Siemens, která vyrábí ekvivalent k A244D . I tady má Siemens tu odbočku na výstup IO č.15.
Vestavěný generátor připoj přes odpor řekněme někde mezi 1 až 10k k odbočce na primáru, jeden nebo druhý konec primáru na GND a na sekundáru (jeden konec opět na GND) osciloskopem sleduj odezvu při prolaďování generátoru okolo 455 kHz.
Prostě takový ruční wobbler
Díky, zítra na to hned vlítnu, to zas bude u nás čmoudu
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.