Založen: Nov 01, 2016 Příspěvky: 1124 Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi
Zaslal: st říjen 29 2025, 7:21 Předmět: Ovládání relé z PC
Syn po mně pořád chtěl "něco" aby mohl ovládat zapínání něčeho přes počítač. Koupil jsem mu z Ali tento modul:
https://www.aliexpress.com/item/4000045000234.html
a myslel jsem, že na odkazech najdu nějaký "demáč", kterým bude moci klikat na nějaká virtuální tlačítka.
Nic z toho co jsem stáhnul ale takto nefunguje.
Dnešní programování je pro mně španělská vesnice, skončil jsem u Basicu.
Máte někdo s ovládáním tohoto modulu nějaké zkušenosti?
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19941 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st říjen 29 2025, 8:56 Předmět:
Když jsem to řešil já, tak po připojení modulu na USB port se objevilo neznámé zařízení COM. U toho zařízení rozklikni Vlastnosti - Detaily - Hardware Ids. Vypíše se ti VID_**** a PID_**** a podle toho se hledá driver. Pokud máš VID 1a86 tak si stáhni z netu driver CH340 nebo CH341. Pokud VID 0403 tak si stáhni FT232R.
Dej vědět co ti to vypsalo. Dál záleží jestli se ti to identifikovalo jako USB/COM a nebo USB-HID. Zařízení COM se pak ovládá přes terminál PuTTY a nebo RealTerm pomocí čtyř byte. Nenapsals, kolik relé máš na desce. Takže to píšu pro první relé.
Zapni relé 1 0xA0 0x01 0x01 0xA2 (hlavička, číslo relé, stav, kontrolní součet)
Vypni relé 1 0xA0 0x01 0x00 0xA1
Hlavička by měla být u všech relé modulů stejná. Číslo relé je jasný třeba 1 až 4. Stav je jasný 1 zapnuto, 0 vypnuto. No a kontrolní součet je součet těch tří byte. Spusť si ve Woknech kalkulačku, přepni ji na programátorskou a do HEX a pak ti to posčítá.
Takhle odzkoušíš, jestli to chodí. K nějakýmu klikacímu ovladači jsem se zatím nedostal, nebyl čas kvůli rekonstrukci baráku ale zkus AI, jestli ti něco nenapíše. _________________ Jirka
Zaslal: st říjen 29 2025, 10:12 Předmět:
Relé ovládané přes USB to je v dnešní době už nepraktický archaismus. Měl jste mu na Ali pořídit spíš nějaké Wifi relé, které se dá ovládat přes Wifi jak z počítače tak třeba i z mobilního telefonu. Například tento modul SONOFF v otevřeném provedení vhodném pro bastlíře. Dá se to ovládat z mobilu přes mobilní aplikaci eWeLink nebo hlasovými povely přes mobilní aplikaci Amazon Alexa. S tím by si vyhrál mnohem víc než jen s tím USB relé, které ani není moc praktické.
K těm modulům je k dispozici ovládací program, ke stažení tady, poslední verze 1.0.0.4. Pracuje v příkazovém řádku Windows (7,10,11) podle obrázku níže.
Zaslal: st říjen 29 2025, 10:40 Předmět:
Tomu dítěti dle mého názoru vůbec nejde jen o velmi úzce omezené a konkrétní řešení přes USB. Jemu jde naopak o to si s tím spíš co nejvíc vyhrát a naučit se další věci okolo toho včetně třeba Wifi nebo i ve spojitosti s aplikacemi pro domácí automatizaci. V dnešní době totální nadvlády bezdrátů se mu to do budoucna bude jen hodit a tak jako tak se o to bude dříve či později nejspíš stejně zajímat. Možná by to pro něj v konečném důsledku bylo přínosnější a navedlo by ho to k tomu, že se dá mobil použít i k něčemu praktičtějšímu než jen k brouzdání po sociálních sítích.
A vy ostatní choďte do hajzlu s radami typu "stiahni si tento SW", "nainštaluj si hentamten SW"...
Na posielanie "príkazov" cez seriovú linku nepotrebuješ žiaden program. Stačí na to príkazový riadok, ktorý je v každom normálnom počítači. Tak si to už konečne doštudujte, ako sa to robí.
Zaslal: st říjen 29 2025, 14:13 Předmět:
Do Arduina připojeného k PC přes USB port se dají posílat příkazy přímo ze Serial monitoru což je jednoduché GUI rozhraní terminálu, který je součástí vývojové prostředí Arduino IDE, které řada lidí k programování Arduina běžně používá. Serial monitor v Arduino IDE je v podstatě jen jedno z oken vývojového prostředí, které se dá zobrazit povelem z menu.
Řekl bych, že tazatel nemá o těchto věcech ani páru, protože jak sám zmínil skončil někde u Basicu. Než něco koupil tak ho zřejmě ani vůbec nenapadlo se raději předem poradit tady a o radu žádá až jak se říká "s křížkem po funuse", protože jak z popisu plyne se mylně domníval, že k tomu bude funkční "hotový" příklad, ale ono jaksi nebyl.
Ne každý prodejce na Aliexpressu je jako třeba tuzemský prodejce Dratek, který má ve svém eshopu u řady produktů odkazy na příklady včetně podrobnějších popisů v článcích k tomu, ale hold neprodává vše za čínské ceny a tak lidi raději brouzdají na Aliexpressu, aby ušetřili kdejakou kačku byť za cenu, že si s tím pak sami neví rady.
Naposledy upravil Valdano dne st říjen 29 2025, 14:48, celkově upraveno 7 krát.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.