Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Spín. zdroj Sino-American SP35-051215 (Nikon Coolscan V ED)

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Thomeeque

PříspěvekZaslal: pá říjen 24 2025, 0:46    Předmět: Spín. zdroj Sino-American SP35-051215 (Nikon Coolscan V ED) Citovat

Ahoj všem!

Pokouším se opravit tento zdroj (napájení staršího scanneru diapozitivů Nikon Coolscan V LS-50 ED). Podle chatGPT má "škytavku", ozývá se z něj tiché cvakání, vždy se zhruba na 30ms rozjede, pak na cca 400ms spadne a tak stále dokola. Postupně jsem toho vyzkoušel docela dost:

1. Stvořil jsem si modulek pro měření ESR a proměřil všechny elyty. Nejprve na desce, pak i vypájené, měřil jsem ESR a kapacitu. U dvou 33uF/35V (C4 a ještě jeden) jsem naměřil špatné ESR, ty jsem vyměnil (resp. vyměnil jsem pro jistotu všechny tři s touto hodnotou, nahradil jsem je 47uF/50V/105°C, což bylo to nejbližší, co jsem našel), zbytek se zdá být v pořádku.

2. Na desce jsem proměřil všechny diody, odpory, tranzistory (diodový test), průrazy mezi piny integráčů a konenzátorů, cívky, vinutí trafka, optočlen. Nic podezřelého.

3. Vypájel jsem IC4 a ověřil, že něco dělá. Zhruba v této fázi mi došlo, že to bez schematu dále nepůjde, takže jsem zkreslil schema (od C1 dále, na C1 je stabilních +325V). K IC1 jsem bohužel nenašel datasheet, pouze jakési schema jiné aplikace, nicméně je tam alespoň popis jeho pinů a interní blokové schema (u VIN mají imho chybu, ty dva 47k odpory by měly jít na +325V).

4. Vyřadil jsem -12.2V a +15.5V větve (vypájel jsem D5 a L5), abych vyloučil jejich vliv, chování beze změny (v tomto stavu to nechávám, dokud nerozchodím 5V větev).

5. Odsimuloval jsem si v LTspice funkci bloku kolem Q1-Q3 (OCP, ochrana proti přetížení): ztráta na R19 větší než cca 200mV (což odpovídá zhruba 6A) otevírá Q1 (a aktivuje PC1).

6. Připojil jsem externí zdroj 5V na C9 a proměřil napětí ve všech uzlech 5V sekundáru plus výstup PC1, naměřené hodnoty viz schema. Pak jsem to samé udělal ještě s 10R odporem v sérii (spodní hodnoty). Opět nic podezřelého, OCP v obou případech neaktivní, mění se stav na výstupu PC1.

7. Při stejném setupu, jako v předchozím bodě jsem ještě zkusil ověřit funkci IC1 - na C4 jsem připojil zdroj +18V (přes ochranný odpor 120R), na drain dal pull-up 4k7 proti +18V a koukal, za jakých okolností se na tom drainu začne něco dít. Ani v čistě otevřeném ani v čistě zavřeném stavu PC1 se tam nedělo nic. Zkusil jsem tedy paralelně s výstupem PC1 potenciometr a to zabralo, zhruba kolem hodnoty 3.6k se na drainu objevil signál (ztráta na ochranném odporu byla 2V, tj. na VIN 16V a 17mA). Bohužel nevím, co z toho s mým minimálním know-how a bez datasheetu vyvodit, ale měl jsem aspoň radost, že se něco dělo Smile

A tím mi tak nějak došla fantazie, co dál a obracím se na vás. Máte někdo nějaký nápad, prosím?

Díky, Tomáš

scope_5V_hickups.jpg
 Komentář:
Škytání na výstupu +5V
 Velikost:  179.05 kB
 Zobrazeno:  5 krát

scope_5V_hickups.jpg

PCB_bottom.jpg
 Komentář:
 Velikost:  291.75 kB
 Zobrazeno:  6 krát

PCB_bottom.jpg

PCB_top.jpg
 Komentář:
 Velikost:  290.47 kB
 Zobrazeno:  12 krát

PCB_top.jpg

OCP_simulation.jpg
 Komentář:
Simulace OCP
 Velikost:  205.3 kB
 Zobrazeno:  8 krát

OCP_simulation.jpg

Sino-American_SP35-051215_33-00731-0rev4_PSU_300dpi.png
 Komentář:
Schema zdroje (od C1 dále, na C1 je stabilních +325V)
---
Sino-American SP35-051215 (33-00731-0 Rev.4) schematic
 Velikost:  133.02 kB
 Zobrazeno:  81 krát

Sino-American_SP35-051215_33-00731-0rev4_PSU_300dpi.png

Naposledy upravil Thomeeque dne pá říjen 24 2025, 11:26, celkově upraveno 7 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Thomeeque

PříspěvekZaslal: pá říjen 24 2025, 0:52    Předmět: Citovat

Ještě přidám nějaké průběhy, které se kvůli limitu na počet příloh nevešly do prvního postu. T.

scope_TR1_S1_5V_hickups.jpg
 Komentář:
Škytání na sekundáru pro 5V větev
 Velikost:  275.55 kB
 Zobrazeno:  3 krát

scope_TR1_S1_5V_hickups.jpg

scope_PC1_output_hickups.jpg
 Komentář:
Škytání na výstupu PC1
 Velikost:  253.44 kB
 Zobrazeno:  1 krát

scope_PC1_output_hickups.jpg

scope_VIN_(C4)_hickups.jpg
 Komentář:
Škytání napájení IC1 (VIN, C4)
 Velikost:  262.62 kB
 Zobrazeno:  5 krát

scope_VIN_(C4)_hickups.jpg

scope_IC1_at_18V.jpg
 Komentář:
Signál na drainu IC1 viz bod 7
 Velikost:  270.01 kB
 Zobrazeno:  3 krát

scope_IC1_at_18V.jpg

scope_IC1_S_during_hickups.jpg
 Komentář:
Cosi zachyceného na source IC1
 Velikost:  263.86 kB
 Zobrazeno:  1 krát

scope_IC1_S_during_hickups.jpg

Naposledy upravil Thomeeque dne pá říjen 24 2025, 9:28, celkově upraveno 1 krát.
EKKAR

PříspěvekZaslal: pá říjen 24 2025, 1:41    Předmět: Citovat

Ten zdroj ti cykluje - nejspíš ho po naběhnutí vypíná nějaká ochrana. Buď je proudově přetížnej nějakou součástkou poblíž výstupu ve zkratu, nebo nemá normovanou zátěž a vyhazuje ho hlídání maximálního napětí, protože naprázdno dává víc.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PotPalo

PříspěvekZaslal: pá říjen 24 2025, 2:28    Předmět: Citovat

Vadné R4, D1, alebo prerušené pomocné vinutie/studený spoj na kontakte? Vyzerá to že sa C4 nabije cez odpor z 300V, zdroj zapne, ale napájanie nepreberie pomocné vinutie a teda to padne.
ok1hga

PříspěvekZaslal: pá říjen 24 2025, 7:20    Předmět: Citovat

moc se toho najít nedá . . .
jen na YT je Nikon Coolscan IV ED Power supply repair. Part 3 . . .
Milan

PříspěvekZaslal: pá říjen 24 2025, 7:27    Předmět: Citovat

Při zkratu v sekundárních obvodech , např. proražená usm. dioda , se to také nerozjede , nevytvoří se dostatečné napětí pro napájení řídící části v primáru.
Zaky

PříspěvekZaslal: pá říjen 24 2025, 7:27    Předmět: Citovat

Přikláním se k tomu, co uvádí PotPalo, zdroj se rozběhne po nabití C4 přes R2 a následně se zastaví, protože chybí napájení přes R4 a D1. Nebo se odstavuje kvůli přetížení ze sekundáru. Otestovat takovýto zdroj po částech je celkem triviální záležitost. Sekundární stranu ověříš tak, že za diody od vinutí trafa přivedeš z laboratorního zdroje napětí. Na větvích se stabilizátory ověříš jejich funkci a že v příslušných větvích není zkrat. Na 5V větvi najetím lehce přes 5V oveříš, že se rozsvítí optočlen, stačí diodtestem multimetru na fototranzistoru na primáru. Až potud vše samozřejmě na vypnutém zdroji. Pokud máš jak, nejlépe při napájení přes oddělovací trafo, můžeš zdroj přizanapájet na C4 z laboratorního zdroje a uvidíš, jestli přestane cyklovat. POZOR, primární strana je bez použití oddělovacího trafa galvanicky spojená se sítí, je potřeba vědět, co děláš, jinak bude oheň!
bu2520

PříspěvekZaslal: pá říjen 24 2025, 7:45    Předmět: Citovat

Myslím, že ten obvod je velmi podobný strf6552
patrikvarga

PříspěvekZaslal: pá říjen 24 2025, 7:52    Předmět: Citovat

Thomeeque napsal(a):

K IC1 jsem bohužel nenašel datasheet...

https://ksp-electronics.com/media/57738/strf66521.pdf
Thomeeque

PříspěvekZaslal: pá říjen 24 2025, 15:18    Předmět: Citovat

Hezký den všem, díky moc všem za vstupy!

ok1hga napsal(a):
moc se toho najít nedá . . .
jen na YT je Nikon Coolscan IV ED Power supply repair. Part 3 . . .

Najde se toho trochu víc, ten scanner je přes své stáří stále poměrně populární a problémy s odcházejícími zdroji jsou u něj zdá se celkem časté (viz např. zde), nicméně týpek na videu (které jsem shlédl několikrát, dokonce jsem se tam i na něco ptal) měl trochu jiné symptomy, vyloženě na to moje "škytání" jsem nenarazil nikde.

bu2520 napsal(a):
Myslím, že ten obvod je velmi podobný strf6552

patrikvarga napsal(a):
Thomeeque napsal(a):

K IC1 jsem bohužel nenašel datasheet...

https://ksp-electronics.com/media/57738/strf66521.pdf

Paráda, díky moc!

PotPalo napsal(a):
Vadné R4, D1, alebo prerušené pomocné vinutie/studený spoj na kontakte? Vyzerá to že sa C4 nabije cez odpor z 300V, zdroj zapne, ale napájanie nepreberie pomocné vinutie a teda to padne.

Zaky napsal(a):
Přikláním se k tomu, co uvádí PotPalo, zdroj se rozběhne po nabití C4 přes R2 a následně se zastaví, protože chybí napájení přes R4 a D1. ...

Jak jsem psal, všechny diody, odpory, vinutí atd. jsem proměřil (trafko a další těžší součástky jsem přesně kvůli potenciálním stodeňákům přepájel - to jsem tedy nepsal, pár kroků jsem bohužel v popisu vynechal, byla už noc a zkoušel jsem toho opravdu hodně, něco mi už vypadlo z hlavy). Nicméně zaměřil jsem se znovu na tuto oblast (také trochu chytřejší ze studia datasheetu) a přineslo to ovoce! Když to zkrátím, pokud zmenším hodnotu R4 (47R → 27R), zdroj se rozeběhne! 🥳 Jakoby dává to smysl, protože jsem zvětšil kapacitu C4 (z 33 na 47uF) a tím zpomalil jeho nabíjení, což může kolidovat s nějakým časovačem, fór je ale v tom, že jsem tam v určité fázi zkoušel i původní hodnotu 33uF (další krok, který jsem nezmínil) a to tehdy nepomohlo. Tak teď trochu váhám, jestli to řešit tou menší hodnotou R4 (ještě bych zjistil, kde se to láme, 27R bylo zrovna po ruce) a prohlásit to za opravené (ale asi by se to nemuselo líbit tomu trafku?) nebo jestli ještě bádat dál..? No, každopádně pokrok jak blázen, paráda, dík! Smile

T.

PS: Pro budoucí generace jsem pořídíl video: https://www.youtube.com/shorts/tUbzYxXG_zc (LEDka monitoruje +5V výstup, osciloskop vinutí P2)
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: