Zaslal: po říjen 20 2025, 15:56 Předmět: Tesla Color 424 vertikální synchronizace nejde
Dobrý den, koupil jsem údajně funkční Color 424, ale bohužel jak jsem doma zapl, nejde vertikální synchronizace. Zkoušel jsem měnit kondenzátory na modulu V a C420 na velkém spoji, nepomohlo, trimrama na tom modulu jsem taky zkouśel otáčet. Taky při prvním zapnutí něco bouchlo, co jsem ale zatím nepříšel, ve zdroji to moc nevypadá (dolní spoj myslím) (tam jsem ty kondenzátory zkoušel proměřovat multimertem a u všech myslím odpor stoupal. (teda teď mi u jednoho zůstal na 0.2, multimetr nastavený na 20k, neodpojoval jsem ho ale)) Nevěděl by někdo co s tím? Taky ještě v tom konektoru na modul V chybí pod rozdělovacím plastem jeden kontakt, zkusil jsem ho tam dosadit a pořád nic (to bylo ale ještě před výměnou C420).
Za své znalosti se omlouvám, vím že nejsou nejlepší, zatím se mi povedlo tak akorát opravit Šilelis výměnou náhodných kondenzátorů. (Ale nějak k nim přijít musím)
(Mimochodem, kdyby měl někdo z okolí Ostravy nějaký funkční velký černobílý televizor (nejlíp Oravu nebo z podobné doby), koupím)
Jediné měřící zaŕízení co mám je malý multimetr s přetrženým + kabelem nahrazený kabelem s banánkem
Bez osciloskopu můžeš jen zkontrolovat cestu:
pin 6 modulu S - pin 2 zásuvky Z41 - pin 14 modulu V - (C1-T1-C2) modulu V.
---
A s těmi znalostmi musíš začít od základů - kondenzátory nezvyšují odpor, ale nabíjejí se...atd.
Naposledy upravil masar dne po říjen 20 2025, 16:40, celkově upraveno 1 krát.
Color 424 je odvozená od Color 110ST. Tak hlavně při opravách pozor, na šasi je vždy usměrněná síť nezávisle na tom, jak to dáš do zásuvky. Tahle TV je z hlediska bezpečnosti práce dost nepříjemná a ty určitě oddělovací trafo nemáš.
Pokud je rozměr obrazu v podstatě normální a jen nejde nastavit synchronizace, jsou dvě možné příčiny. Buď se ti na modul V nedostávají synchrioimpulzy, které mu vyrábí modul S. Za to můžou obvykle mizerné spoje v konektorech modulů nebo častěji základní desky - stačí propájet. Vada na modulu S, tedy v A250D bývá vzácná.
A nebo je vada na modulu V. Buď je mimo frekvence - to poznáš tak, že se ti nevede nastavit kmitočet synchronizace tak, aby obraz byl vidět, ale jen volně "plaval". Pak bych tipnul C3 nebo nějaký odpor kolem včetně mizerného potenciometru. Jinak je potřeba hledat na modulu V v obvodu tranzistorů T1-T3, podezřelé můžou být C1, C2, kterými se synchropulzy tvarují. Elyt C4 bych moc nepodezíral.
Zaslal: po říjen 20 2025, 16:47 Předmět:
Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
Je oddělovací trafo taková ta krabice ve které je zásuvka? to mám myslím v garáži, mohl bych dovést, teď to mám ale přímo v síti.
Obraz se do výšky vůbec neroztáhne, jenom vodorovný pruh. Kondenzátory na modulu V jsem měnil všechny (ikdyž ty moje starší spoje na něm nejsou teda zrovna nejlepśí, ale podle toho jak jsem to měřil fungují). Trimry jsem otáčel různě.
Pokud se ti obraz do výšky vůbec neroztáhne, tak to není závada synchronizace, ale samotného vychylování. A mohlo by to pak i souviset s tím, že ti někde něco bouchlo. Musíš zkontrolovat, jestli modul dostává vůbec naoájení. A pokud něco bouchlo, tak na základní desce zkontroluj elyt C420 - 2200µF. A dál proměř, jestli neupadly dráty mezi deskou a vychylovacími cívkami + jejich konektor Z45.
Oddělovací trafo bývá těžká krabice se zásuvkou. Ale pokud tam máš ještě něco pro nastavení napětí, může to být taky jen regulační autotransformátor, ten pak neodděluje. Taky to musí zvládnout přenést 150W.
Naposledy upravil xsc dne po říjen 20 2025, 16:56, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: po říjen 20 2025, 16:53 Předmět:
masar napsal(a):
Bez osciloskopu můžeš jen zkontrolovat cestu:
pin 6 modulu S - pin 2 zásuvky Z41 - pin 14 modulu V - (C1-T1-C2) modulu V.
---
A s těmi znalostmi musíš začít od základů - kondenzátory nezvyšují odpor, ale nabíjejí se...atd.
Jo myslím že jsem že je to nabíjení slyšel, ale nazvat bych to asi takhle nedovedl, střední škola mě teprve za rok čeká.
C1-T1-C2 jsou spojené, modul S teď ale teda ani nikde nevidím
Zaslal: po říjen 20 2025, 16:54 Předmět:
xsc napsal(a):
Pokud se ti obraz do výšky vůbec neroztáhne, tak to není závada synchronizace, ale samotného vychylování. A mohlo by to pak i souviset s tím, že ti někde něco bouchlo. Musíš zkontrolovat, jestli modul dostává vůbec naoájení. A pokud něco bouchlo, tak na základní desce zkontroluj elyt C420 - 2200µF. A dál proměř, jestli neupadly dráty mezi deskou a vychylovacími cívkami + jejich konektor Z45.
AHA. Tak chlapče - hlavně opatrně! Na kostře je nebezpečné napětí proti zemi (jak už psal xsc). To oddělovací trafo to řeší. Ale každá "krabice se zásuvkou" to fakt být nemusí.
Zaslal: po říjen 20 2025, 17:02 Předmět:
xsc napsal(a):
Oddělovací trafo bývá těžká krabice se zásuvkou. Ale pokud tam máš ještě něco pro nastavení napětí, může to být taky jen regulační autotransformátor, ten pak neodděluje. Taky to musí zvládnout přenést 150W.
Z45 zapojené je, kabely k cívkám taky vypadají v pořádku, akorát je to dost zaprášené
Zaslal: po říjen 20 2025, 17:07 Předmět:
masar napsal(a):
AHA. Tak chlapče - hlavně opatrně! Na kostře je nebezpečné napětí proti zemi (jak už psal xsc). To oddělovací trafo to řeší. Ale každá "krabice se zásuvkou" to fakt být nemusí.
Zatím jsem to ani v rozebraném stavu nezapínal, takhle jsem měl zapnutého jenom merkura. Zkusím se na to trafo potom až budu někdy v garáži podívat, vypadalo to ale tak zhruba jak to ve videu o opravě tesly dukla (0:50) od teletýmu.
Zaslal: po říjen 20 2025, 17:12 Předmět:
xsc napsal(a):
Změř samozřejmě při vyplé TV odpor těch vychylovaček na konektoru Z45.
A pak po zapnutí napětí napájení modulu V (piny 2,3 proti zemi).
mezi pinem 3 a 1 na Z45 je odpor zhruba 3 ohmy (ale dost se mi to střídalo jak jsem to různě přikládal), po zapnutí se mi to ale moc teda měřit nechce, možná jestli budu mít to trafo, a navíc já mám na tom svojem méřáku u konce akorát namotaný kabel na holý drát, tak bych to mohl maximálně oblepit (ale stejně se mi dost často ten spoj roztrhne) a banánek (původní kabel od něho se asi někde přerušil, nechtělo mi to měřit).
A zem je ten dolní černý kabel který vždycky při vyndání spoje musím přišroubovat?
A co bych vlastně vůbec mohl zjistit pomocí toho osciloskopu? já tak akorát vím, že tam je nějaká křivka, a to je tak všechno.
Za pár korun si kup nové měřící hroty, jinak to riziko je mnohem dražší.
A hlavně - základy elektrotechniky: proud, napětí, odpor, kapacita, indukčnost,
a zákony (hlavně ten Ohmův).
----
A osciloskop - zobrazuje napěťový průběh (velikost napětí a jeho změny) v reálném čase.
Zaslal: po říjen 20 2025, 17:30 Předmět:
Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
Tyhle věci právě doufám že se tam potom naučím, my se teď akorát tak učíme kde je jaký pól v cívce a ani to moc nechápu. (Ohmův zákon jsme se vlastně minulý rok učili a měli na to příklady, ale z hlavy bych se na něho radši nespoléhal)
Ono by to ten měřák stejně možná chtělo nejlíp celý nový, nějaký větší, tenhle ani nejde pořádně položit na stůl. S tím banánkem jsem samozřejmě počítal jenom na nízké napětí no. Navíc v podstatě nevím jestli bych to vůbec zapnuté měřit měl, mám asi tak přesné ruce že jsem při výměně kondenzátoru v B4 kleštěma rozthrl reproduktor...
Ten změřený odpor na Z45 vypadá OK.
Takže si nejdřív pořiď měřák/sondy, kterými se nebojíš měřit a zjisti, jestli máš to oddělovací trafo. Osciloskop neřeš, bez oddělovacího trafa bys ho ani nemohl použít. Navíc chyba není v synchronizaci ale v samotném rozkladu, ze začátku je třeba zkontrolovat napájení a případně oměřit výkonové tranzistory.
Jestli něco bouchlo, tak se ještě podívej na C422 a C423 na základní desce a pak na pojistku Po2 na modulu U.
Ano, zem/kostra je třeba na tom černém drátu propojujícím z boku desky a zároveň na celém tom kovovém rámu kolem desky.
Pokud se chceš učit, tak je lepší začít s nějakým tranzistorákem napájeným z baterií nebo zdroje, který je bokem.
Naposledy upravil xsc dne po říjen 20 2025, 17:40, celkově upraveno 1 krát.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.