Byl jsem na návštěvě u švagra. Má takovou dyzajnovou stojací lampu, jedno světlo svítí do stropu (s tím jsem neměl problém), dá se i stmívat, druhá lampa je na husím krku, s tou jsem si svítil, ta se dá jen zapínat a vypínat. Je - tedy byla - tam halogenová žárovka. Jednou jsem ji zapnul, blikla a zhasla. Chtěl jsem koupit novou žárovku, v místní elektře ji neměli, prý už se nedělají, nabídli mi LED žárovku, že je jako náhrada. Když jsem ji do té lampy dal, svítí, ale když ji vypnu tak svítí nižším jasem.
Moc jsem se v tom nešťoural, už jsem byl na odjezdu.
Chci se zeptat čím to může být a co dělat aby to fungovalo jak to fungovat má - že by tam třeba bylo nějaké odrušení kvůli stmívání a ta druhá lampa byla připojena až za tím odrušením a nějaké napětí co by se přes něco indukovalo a stačilo by, aby ta LED žárovka svítila (spíš mžourala)?
Ta LED žárovka mžourá bez ohledu na to jestli to druhé světlo svítí.
Photo0584.jpg
Komentář:
Velikost:
179.6 kB
Zobrazeno:
5 krát
_________________ Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Zaslal: pá říjen 17 2025, 11:14 Předmět:
Většinou je to způsobené souběhem kabelů.
Musel bys tam přidat zátěž.
Sám jsme kdysi používal tyto: https://www.yatun.cz/fibaro-bypass-pro-stmivac-2 _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
2004 Příspěvky: 20737 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá říjen 17 2025, 11:54 Předmět:
LEDkám na síťové napětí spínaných vypínačem většinou stačí paralelně k patici (nebo kdekoli na přívod k patici, ale vždy až za vypínačem) zapojit svitek 47n až 100n na 250 VAC (nebo víc), nejlíp napěťové odolnosti X2, třeba tento. Stojí setinu toho výše odkazovaného zázraku a službu udělá stejnou.
Zaslal: pá říjen 17 2025, 11:56 Předmět:
ja som kupil led ziarovku na klasicke dialkove. A tiez mi po vypnuti cez DO jemne svieti. V inej zasuvke to nerobi. Problem bol, ze v tej istej zasuvke som mal aj spinany zdroj 12V 5A a ten robil problem. _________________ No vidis, a tak si sa bal
2004 Příspěvky: 20737 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá říjen 17 2025, 12:08 Předmět:
pocitujlasku napsal(a):
...Problem bol, ze v tej istej zasuvke som mal aj spinany zdroj 12V 5A a ten robil problem.
No a ten kondík by si s tím problémem poradil, ale odstranil by jen následek, nikoli příčinu, tou je v tomto případě nějaký zbytečný přechodový odpor v přívodu k té zásuvce v součinnosti s mizerným odrušením vstupu zdroje. Zkontrolovat a podotahovat svorky.
Jako obvykle pozor na levné šmejdy z PRCu, zde kondenzátory X2.
Jeden takový typ jsem koupil u slona a při provozu na 230V ztratil kapacitu snad během několika dnů... _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: pá říjen 17 2025, 19:24 Předmět:
Hill: elektroinstalacia ma par rokov, komplet med, 3 zilova, zasuvky schneider. a ten 12v zdroj je klasicky, pouzivam ho na napajanie telky. cize u mna nie je problem v instalacii, ale kombinacia lacny zdroj + lacna led ziarovka _________________ No vidis, a tak si sa bal
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.