Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jaké máte zkušenosti s kurýrními službami

Přidat nové téma   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
RX-20

PříspěvekZaslal: čt říjen 16 2025, 18:31    Předmět: Jaké máte zkušenosti s kurýrními službami Citovat

Popíši, co jsem zjistil a na co NYNÍ mám důkazy:
od jara 2018 mi přestaly kurýrní služby dovážet zásilky. Typicky DPD, GLS, PPL, UPS.
Na jejich trasovacích webech se objevilo: "adresát neznámý","adresát neexistuje", "adresát nebyl přítomen". Následovalo, že zásilka se vrací odesílateli. Tam ale nikdy zásilka nedorazila. V roce 2020 jsem poslal zásilku sám sobě přes DPD. Podle DPD neexistuju a zásilka se ke mě na odesílací adresu dodnes nevrátila. V roce 2019 na jaře DPD ztratila dvě zásilky z Německa s měřícími přístroji k opravě. Na podzim téhož roku se oba přístroje vynořily na německé eBay. Prodejcem na eBay byla zastavárna v Olomouci. Odesílatelé přístroje vykoupili a podle sériových čísel na štítcích přístrojů se jednalo o jejich přístroje, které DPD nedoručila a vracela prý odesilateli.
Podobné to bylo s GLS a PPL a UPS. V roce 2022 před vánoci mi poslali zásilku z Texasu přes UPS. Já zaplatil DPH. To se platí GŘ cel ČR přes dovážející kurýrní službu. GŘ cel potvrdilo, že DPH dostali a uvolnili zásilku do volného oběhu v EU. Ke mě zásilka nedorazila. V tomto případě ai ve všech ostatních případech vždy kurýrní služby mlžily nebo prostě nekomunikovaly.
A co se stalo nyní:
Z Německa mi před 3 týdny šla zásilka službou UPS na moji adresu. Odesilatel mi poslal číslo a foto zásilky. Dle trasovacího webu jsem čekal celý doručovací den na doručení zásilky. Seděl jsem u okna vedoucího na ulici a vyhlížel auto UPS. Na domě jsou navíc kamery se záznamem. Od rána od 8 do večera do 17 hodin jsem se neodtrhnul od okna. Auto nepřijelo. A to mne ještě ráno ten den ujistila paní na klientské podpoře UPS, že zásilka je naložena a jede ke mě. Večer na webu UPS: "zásilku se nepovedlo doručit". Proč? Neuvedeno. Zásilku prý budou doručovat druhý den.
Druhý den jsem opět sednul k oknu, koukal na ulici a vyhlížel auto UPS. Ve 3 hodiny odpoledne jsem to vzdal. Večer se na webu UPS objevilo: "zásilka byla doručena v 11:30".
Zajímavé. Večer přišel majl, že pro moji nepřítomnost byla zásilka doručena na access point do jakési firmy.
Další den jsem se vypravil do oné firmy. Po cestě jsem přemýšlel, jak mohli v té firmě převzít zásilku pro mne, když ode mne nemají plnou moc k přebírání zásilek.
Z oné firmy se vyklubalo jakési skladiště železa a betonu. Žádná cedule, že jsou access point UPS tam není. Dělník mi povídal, že auto UPS tam jezdí 3x denně a navážejí tam krabice. Ukázal mi místnost plnou krabic. Chtěl jsem, aby našel moji zásilku. Dal jsem moje jméno a adresu. Dělník začal přehazovat zásilky a hledal. Pak prohlásil, že to tam není a šel k počítači. Přihlásil se do systému UPS a dle mého jména a adresy našel číslo zásilky. Šel hledat znovu. Zásilku našel a přinesl. Na zásilce nebylo mé jméno ani adresa. Původní štítek s mojí adresou a jménem byl přelepen novým štítkem s názvem betonářské firmy. Zásilku jsem vyfotil. Pochopil jsem, že když UPS přelepí původní nálepku s adresou příjemce, vytvoří tak nového příjemce, pak ten nový příjemce už nepotřebuje plnou moc od původního příjemce zásilky. Prostě. všechny zásilky u betonářské firmy byly s adresou na betonářskou firmu.
Betonářská firma ovšem má přístup do systému UPS k osobním datům adresátů a vidí od koho, kdo dováží zásilky. Myslím, že to je neoprávněné poskytování osobních údajů. Já tedy UPS nedal souhlas s poskytováním mých dat nějaké betonářské firmě.
Fotku zásilky a budovy té betonářské firmy jsem poslal odesilateli do Německa. Tam úplně žasli, co se stalo. Uplynuly už 3 týdny, zásilka je stále u betonářské firmy a podle nálepky na zásilce tam je správně. UPS zásilku odmítá vyzvednout a přivézt ke mě a zřejmě i vrátit odesilateli.
Prostě a jednoduše: kurýrní služby na jejich třídírnách přelepují nálepky na zásilkách. Tím přesměrují zásilky do skladiště, kterému říkají "access point". Nemusí rozvážet, ušetří čas a prachy. Adresát zásilky nechť si tam dojde. S firmou, která pro ně poskytuje skladiště a vydává zásilky skutečným adresátům prý mají smlouvu. V té smlouvě UPS a cizí firma která poskytuje skladiště, se dohodli mimo jiné, že firma provozující skladiště bude zásilky vydávat adresátům a bude kontrolovat jejich totožnost.
Jenže toto je právně neplatné. Dvě smluvní strany (UPS a skladovací firma) nemůžou ve smlouvě zavázat třetí stranu (adresáty) aby si chodili vyzvedávat kamsi zásilky. Otázkou je, zda adresát v tomto případě je vůbec povinnen předkládat ve vlastním zájmu občanský průkaz, dokazovat totožnost a přebírat zásilku, na které není jeho adresa a jméno.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Yarda1

PříspěvekZaslal: čt říjen 16 2025, 19:24    Předmět: Citovat

https://debaty.net/discussions/2872985-jdete-do-soudruzi-kuryri
keemo

PříspěvekZaslal: čt říjen 16 2025, 19:49    Předmět: Citovat

tak a kdo to docte do konce dostane bludistaka Very Happy
RX-20

PříspěvekZaslal: čt říjen 16 2025, 23:29    Předmět: Citovat

zajímavej odkaz. škoda že tam jsou jen starý věci.
Ještě další dva poznatky ke kurýrním službám. Letos v létě na německý TV byl pořad o vykrádání zásilek kurýrama. Šlo o to, že zákazník si něco objednal třeba mobilní telefon u Amazonu. Prodejce Amazon předal zásilku kurýrovi. Ten ji někde stranou umně zespodu nebo zboku rozlepil, vytahnul obsah, třeba mobilní telefon a do balíku nacpal čínský cetky. Tak aby zachoval váhu balíku. Pak to zalepil a doručil balík. Kupující si stěžoval u Amazonu co že to dostal. Amazon odpověděl, že když mobilní telefon vrátí, tak mu vrátěj peníze. Jenže kupující ten mobilní telefon neměl. Tohle se tahlo v Německu dost dlouho, až jednou byl poškozený nějaký policajt. Ten se namíchnul a začalo se to řešit.

A druhá věc, v souvislosti s těmi access pointy UPS mne napadlo, že když tam vyzvednu zásilku, nota bene ani ne adresovanou mě, nýbrž té firmě, co ten access point provozuje a pak zjistím, že obsah zásilky je poškozený, kdo ponese odpovědnost, UPS nebo ta firma co jen skladuje vydává balíky? Budou si to přehazovat jeden na druhýho, nakonec řeknou, že jsem obsah zásilky rozbil já a neměl jsem to vyzvedávat.

Jo a známá, na jaře vyzvedávala zásilku z ešopu v zásilkovým boxu DPD v Berouně. Měla dostat 2 balíky a v boxu byl jen jeden. Z centrály DPD jí odpověděli, že tam určitě byly dva balíky a víc se s ní nebavili.
pocitujlasku

PříspěvekZaslal: pá říjen 17 2025, 7:32    Předmět: Citovat

ja som to cele precital do konca Smile mam rad detektivky.
Co sa tyka kurierov, objednavam velmi casto a doteraz ziadny problem. Ak to bolo mozne, tak rovno do boxov, ak nie, tak nech mi nechaju pri dverach.
Bezne sa stava, ze boxy su plne, tak to daju inde, ale este sa mi nestalo, zeby bola prelepena nalepka. Bud len skrtnute a napisane perom do akeho boxu, alebo vytlaceny mini stitok s adresou boxu a prilepeny vedla povodnej.

rnbw

PříspěvekZaslal: pá říjen 17 2025, 7:52    Předmět: Citovat

Rozpravky od trolla RX-20 = petula/psychosalam/remmidemmi/JPL/kvitko/kyori/dennis/hopkins/alibaba/computerasylum
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: