Vážení,
po nějaké době jsem se dostal k renovaci tohoto kultovního stroje. Mám jeden vcelku zachovalý kus, ve kterém už bohužel někdo vyměnil basové repráky. Dle indicií co jsem dohledal - u originál repráků hnily závěsy, pokud byly vystavené slunečnímu záření neboco. No a tenhle konkrétní kus už je má vyměněné. Problém je ovšem v tom, že dle servisního manuálu měly originál repra 2.7 ohm a vyměněné mají 4 ohm. No a ono to pak jaxi hraje málo bas.
Shodou okolností mám k dispozici ještě jiný kus, kde jsou repráky původní (nechápu že přežily doposud) a pokud vyměním celý předek (rádio se rozpůlí a předek s repráky je připojen konektorem), tak zvuk je úplně jinde.
Otázka je, co se s tím dá dělat.
- Hledal jsem, a 2.7 ohm basáky asi neseženu.
- Preparovat reprák a odmotat nějaké závity z cívky - to mě přijde riskantní a možná by to pak nehrálo dobře (cívka by byla menší), navíc si na to netroufám.
- Další možnost co mě napadla je "pohrát" si s koncovým zesíkem který pohání basáky (jsou tam dva, jeden napájí středy a výšky a druhý basy), nejjednodušší by bylo střed a výšky trochu utlumit - hrálo by to celkově trochu míň, ale možná by se mě podařilo doladit zvuk do podoby originálu.
- Impedance 4 místo 2,7 Ω udělá rozdíl na citlivosti zanedbatelný.
- Odvíjení závitů je naprostá pitomost. Sice získáš menší impedanci, ale zase snížíš citlivost a další parametry (Bl konstantu a vlastně se změní všecky podstatné vlastnosti repráku, a to směrem k nepoužitelnosti).
V tom přenosném heblu byly použité původně repráky spíš s vlastnostmi širokopásmových, tedy s vyšším rezonančním kmitočtem a vyšší citlivostí. Jestli tam někdo implementoval čistokrevné basáčky, tak ty mají za jedno zpravidla menší citlivost, a za druhé nejsou schopné basovat bez podpory odpovídající ozvučnice. Je to přitom zbytečnost, rozpadlé pěnové závěsy se dají jednoduše vyměnit (na Youtube řada záznamů na téma Speaker Refoaming). Tohle se děje, když neznalý kutil zná u repráku jenom Ómy a Vaty. Respektive nejčastěji jenom Vaty.
Za mě buď výměna za vhodnější repráčky (to by se ale musely nejprve ohledat a nejlépe i elektricky/akusticky oměřit ty originální), nebo zkus ten experiment s doladěním v elektrické cestě.
Nejjednodušší by bylo vydloubat originály ze zničeného kusu. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: po říjen 13 2025, 21:38 Předmět:
Originalne basaky maju okrem ineho aj specialny tvar penoveho zavesu.
Pravdepodobne su uz vsetky na svete rozpadnute.
Asi nebude jednoduche najst vhodnu nahradu.
Zaslal: po říjen 13 2025, 22:21 Předmět:
Hmmm.
V tom prvním pěkném kusu někdo vyměnil basáky a naprasáka tam tavným lepidlem implantoval levné dvoupásmové autorepráčky Peiying PY-3510C, ze kterých ovšem odstřihl tu horní část a ponechal jen středobas.
Vymontoval jsem obě originál repro z druhého kusu a je to tak, mají speciální závěs, který se nedá jen tak nahradit. Nicméně vypadají ještě v "cajku", závěs by se možná dal zachránit - čím se renovují tyhle pěnové závěsy - můžu použít Regum?
Možná ty origo dám do toho lepšího kusu a do toho horšího pak zkusím něco jiného, co tam rozměrově vejde.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.