Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19871 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po září 29 2025, 18:56 Předmět: Řízení hořáku olejovýho topení
Nenašel jsem sekci a tak to dávám sem.
Mám na opravu "profi" řízení hořáku. Je to přes čtvrt století starý a prý to dosud makalo bez poruchy. Nyní, asi dva roky to občas nejde vůbec, občas na heslo poklepáním. Ani se moc nedivím, když jsem viděl pájení výrobce, tak mi bylo šoufl.
Deska je nad otevřenou nádrží na topný olej a za ty léta se na ní nalepily olejový výpary s prachem, ve kterým můžou být kovový částečky, je to nástrojárna. Kousek od desky je navíc hořák a barva na oddělovací plechový přepážce je zkrabatělá horkem. To znamená, že i deska dostává teplotní sódu.
Oprava je jasná, zkontrolovat zdroj jestli nejsou teplem vyschlý elyty, jsou jen cca 10 cm od tý zkrabatělý přepážky. Nejspíš napájení kleslo pod 24V a relátka nemají přítahovou sílu a tím poklepáním se jim pomůže. Nebo tam jsou studeňáky.
Jenže jak vidíte z fotky, je to celý zasviněný výpary z oleje a možná vodivýho prachu. Zkoušel jsem desku jedním rohem umejt teplou vodou a saponátem a špatný, jen se ten sajrajt tak nějak roloval, bude to chtít nějaký silnější rozpouštědlo.
Co by na to bylo nejlepší aby to ale něčemu neuškodilo? Plošáky zespoda snesou aceton, to mám odzkoušený ale co ze strany součástek aby to něco nepoškodilo? Benzín, líh? Izopropyl mi došel.
Díky
Zaslal: po září 29 2025, 19:35 Předmět:
Na mastnotu se mi nejvíc osvědčil tech. benzín. Relé bych všechny vyměnil. Přesně tyhle byly v deskách od řízení myček, co jsem kdysi opravoval a hojně jsem je měnil, právě kvůli nespolehlivosti spínání.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34531 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po září 29 2025, 19:48 Předmět:
Jo, ten benzín na desky potvrzuju. Techničákem umejvám i PC mámoprkna a karty, když děláme se synátorem re-pasting. A občas, když ten poč je z kuřáckýho prostředí, je na těch deskách PJEKNEJ HUMÁČ z tabákovýho dehtu - a ničím jiným než techničákem to umejt nejde ... Občas se to musí nechat i pár hodin "naložený" a následně dost energicky odrbávat štětcem nebo ďubokefkou. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Zaslal: po září 29 2025, 19:49 Předmět:
Pouzil by som nejaky kuchynsky cistiaci prostriedok na mastnu spinu.
Jednym som vycistil mriezku digestora, kde mastna spina odolavala vsetkemu. Lieh a izopropanol to len rozmazaval.
Tohle funguje velmi dobře, prodává se i v tuzemsku.
Obecně s rozpouštědlovými prostředky bacha na ta relé a další věci (jistič, bužírky na elytech, trimry, kryty pojistek, zelené odpory...). _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34531 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po září 29 2025, 20:10 Předmět:
Jasně - protože líh = etanol = etyl-alkohol a izopropanol = izopropyl-alkohol. A alkoholy tuky přímo ne zrovna dost dobře rozpouštěj - může za to právě ta hydroxylová skupina -OH v jejich molekule. To, že se to traduje o žrádle, je zaviněný jiným pochodem, biochemickým - alkohol dráždí žaludeční sliznici, ta vylučuje víc trávicích enzymů a dochází tak k rychlejšímu trávení potravy včetně tý tučnější (husacina, kačacina, bôčik ...). V reálu je na tuky opravdu nutný NEPOLÁRNÍ rozpouštědlo bez obsahu kyslíku v molekule. Takže benzen, toluen a podobný složitější uhlovodíky s dvojnýma nebo i trojnýma vazbama mezi atomama uhlíku v molekule. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Založen: Oct 03, 2005 Příspěvky: 1735 Bydliště: nedaleko Humpolce
Zaslal: po září 29 2025, 20:41 Předmět:
Opatrně bych zkusil ORAPI SDI NEW (504). Tím jako jedinym povolil zaschlej emulzní olej. Žádný běžný rozpouštědlo s nim nehlo. Obsahuje to Dichlormethan CH₂Cl₂.
Naposledy upravil Milan_F dne po září 29 2025, 20:54, celkově upraveno 2 krát.
No, na té digestoři je to směs všeho možného, včetně třeba částečně polymerovaných rostlinných olejů - no a na to je krátké kde co...
K tomu IPA a tukům: dle mých zkušeností se jím docela dají rozpouštět, rozhodně mnohem lépe než etylalkoholem. Samozřejmě benzín, toluen, aceton a příslušné směsi (např. nitroředidlo) fungují ještě lépe, ale kromě toho benzínu mohou být agresivní i vůči použitým materiálům.
Ten Cellpack je vymyšlený tak, že plasty nenapadá a přitom rozpouští fakt dobře.
Edit: teď koukám do MSDS a obsahuje mezi 25 až 50% acetonu, takže stejně na ty plasty pozor! Možná se mi jen zatím nepovedlo potřísnit polystyren apod. Edit #2: potvrzeno testem na kousku EPS, nedává to, i když nemizí před očima. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: út září 30 2025, 6:27 Předmět:
Jestli budeš měnit relé, dej tam radši vzhledem k prostředí hermetické typy. A projdi, nebo radši rovnou vyměň všechny zelené rezistory, ty jsou spolehlivost sama. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: út září 30 2025, 9:24 Předmět:
Z mojí zkušenosti někdy je lépe méně, než více. Ta deska zase tak zapráskaná není, spíš je dobré se podívat co je pod relátky trafem a kondíky opřenými o chladič. jestli tam není něco zateklého. A očistu s citem.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.