Zaslal: út září 23 2025, 0:21 Předmět: Super I - 01
Nemá někdo scan publikace Slaáva Nečásek - Stavební návod a popis č. 7: Super I-01. Dostalo se mi do rukou rádio podle toho postavené, ale zamontované na šasi a ve skříni z Jiskry Pardubice. Kupodivu to hraje nejsilnější stanice na SV, ale je to dost zbastlené, takže bych to chtěl učesat. A návod vidím pouze u antikvariátů a nebo nedostupný na Radiohistorii.
Děkuji za odkaz, možná se mi leccos z toho bude hodit. Vnoučata dorůstají do věku co by je to mohlo začít zajímat.
Pár těch návodů jsem měl, ale asi někdo chtěl udělat v mých věcech pořádek, takhle se mi ztratilo i deset ročníků časopisu VTM 1961 - 1971.
_________________ Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Založen: Sep 27, 2014 Příspěvky: 740 Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny
Zaslal: út září 23 2025, 9:43 Předmět:
Yarda1: Přeju ti, aby to tvá vnoučata opravdu začalo zajímat, avšak tyto elektronkové přístrojky úplně ztratily své kouzlo s ukončením AM vysílání u nás. Kde jsou ty časy, kdy jsme si mohli poslechnout "středovlnný šum stanice Praha"...
Yarda1: Přeju ti, aby to tvá vnoučata opravdu začalo zajímat, avšak tyto elektronkové přístrojky úplně ztratily své kouzlo s ukončením AM vysílání u nás...
Třeba tady
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/main.nsf/wdocu/0000316
montážní pomůcky by se hodily jako inspirace. Nebo ten sešit Marsík. Sice je tam jen pro přihlášené což já nejsem, ale to jsem si stáhnul již dřív odjinud (taky jsem ho dřív měl mezi sešity co je asi někdo vyhodil:-( _________________ Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34657 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: út září 23 2025, 15:08 Předmět:
Myslím, že ti jde o tuhle publikaci (viz obrázek v příloze). Zatím každej střílel vedle, do jiný publikační řady.
Dej mi do SZ mail, pošlu ti scany a .pdfko.
scan1.jpg
Komentář:
Velikost:
55.77 kB
Zobrazeno:
23 krát
_________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Založen: Sep 27, 2014 Příspěvky: 740 Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny
Zaslal: út září 23 2025, 15:11 Předmět:
Ty Mladé konstruktéry a Marsík jsem také měl, ale zdálo se mi to dnes už úplně nepoužitelné, tak jsem těmito sešitky obdařil kolegu na burze.
Škoda toho vysílání z Liblic, příjem z 20 kW vysílače byl u nás podstatně kvalitnější než z toho mamuta, naposledy 650 kW a hlavně, byla to tradiční vlna 639 kHz!
EKKAR: pod tím odkazem na Svět elektro ten Stavební návod a popis č.7 opravdu je, ale musíš zarolovat trochu dolů a není kompletní.
Zaslal: út září 23 2025, 19:32 Předmět:
Odesláno. A celý. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Došlo v pořádku. Mám mírně hybridizovanou verzi. Zapojení je stejné, ale je to namontované na pardubické šasi. Takže i přepínání rozsahů je zepředu, ne zboku. A použito je standardní trafo se sekundárem pro 2x250V, takže to není univerzál.
Zaslal: út září 23 2025, 21:55 Předmět:
Ony ty příčurky z prodejny Elektra nikdy nebyly bigotně dogmatický - a kdo to uměl, což tenkrát byl skoro každej, kdo k lampárně přičuchnul (bez toho to zkrátka nešlo, nějaký vobráski á-la hádrujýno nebyly ani ve sci-fi), ten si dokázal zapojení poupravit k využití toho, co měl k dispozici. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: st říjen 01 2025, 10:19 Předmět:
jirka5 napsal(a):
Yarda1: Přeju ti, aby to tvá vnoučata opravdu začalo zajímat, avšak tyto elektronkové přístrojky úplně ztratily své kouzlo s ukončením AM vysílání u nás.
Kdyby je to opravdu začalo bavit, alespoň na tu krátkou dobu, aby pochopili základy, než přejdou k mikrovlnám a digitálním modulacím, tak si taky sestaví malý modulátor AM jaký je třeba ve stavebnici Voltík II. _________________ Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.