Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Co dneska frčí mezi pájecími hroty?
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Elektrické nářadí
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
martinkopp

PříspěvekZaslal: čt září 11 2025, 20:16    Předmět: Co dneska frčí mezi pájecími hroty? Citovat

Uzrál čas nahradit 15let starou páječku s hroty T12 něčím soudobějším, ale nechtěl bych žádnou exotiku na kterou bych za 5let nesehnal hroty. Hledám systém který budou roky používat Čínští výrobci na alíku podobně jako T12, takže nebude problém koupit levné a dostupné hroty ani po letech.

Našel jsem T245/T210/T115, co si o tom myslíte, nebo je něco jiného co vybublává jako nový "standart"? Jde mi pouze o hroty s integrovaným tělesem a termočlánkem, čistě kovové hroty typu ERS50 už konečně nechme odpočívat v propadlišti dějin. Mám to jen pro hobby použití, takže indukci apod nevyužiju.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ondraN

PříspěvekZaslal: čt září 11 2025, 21:29    Předmět: Citovat

Doma mám páječku na T245 a asi 8 různých hrotů. Pracuji hlavně s THT a staršími (většími) SMD.
V práci máme páječku na hroty T210. To je zase na menší až mrňavé věci.
Na T245 mám nejpoužívanější hrot kopyto s dutinkou (965). Skvěle se s tím pájí při osazování nebo zpětně osazované součástky, protože udrží větší množství pájky. Lopatka je zase skvělá na odpájení součástek, kde se musí zahřát oba vyvody (nebo více v řadě) a deska má velké plochy mědi.
Za mě je to naprosto super a neměnil bych ani za nic. A poměr cena/výkon je slušný.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ok1hga

PříspěvekZaslal: pá září 12 2025, 4:59    Předmět: Citovat

martinkopp napsal(a):
Jde mi pouze o hroty s integrovaným tělesem a termočlánkem, čistě kovové hroty typu ERS50 už konečně nechme odpočívat v propadlišti dějin.

. . . a proč, když mi funguje víc jak třicet let ?
v originále odchází jen tyristor, ten se vymění a jede se dál . . .
v Holicích jsem koupil náhladní "ručku", hroty a mám vystaráno na dalších 20 let . . .
Zmije

PříspěvekZaslal: pá září 12 2025, 6:31    Předmět: Citovat

V práci mám páječku s indukčním ohřevem, RF výkon má 40W ale pájí líp než odporová s 50W. Zpátky k odporovému pájení se vracet nechci, nízký tepelný odpor hrotu je hodně znát.
pocitujlasku

PříspěvekZaslal: pá září 12 2025, 6:38    Předmět: Citovat

ja som si na moje hobby pajkovanie kupil miniware ts101, nahrada za 15 rocnu pajkovacku, na ktoru uz neexistuju hroty.
neskutocny posun vpred. napajanie usb, kabel neprekaza a perfektne sa drzi v ruke. a nahriata za par sekund.

martinkopp

PříspěvekZaslal: pá září 12 2025, 16:02    Předmět: Citovat

ok1hga napsal(a):
. . . a proč, když mi funguje víc jak třicet let ?
v originále odchází jen tyristor, ten se vymění a jede se dál . . .
v Holicích jsem koupil náhladní "ručku", hroty a mám vystaráno na dalších 20 let . . .

Když jsem začínal, pájel jsem s něčím podobným jako na obrázku.
A věřím že bude fungovat i dnes, to ale neznamená, že bych s tím chtěl pracovat. Smile I ta stará T12 mi funguje a to je oproti ERS obrovský skok, já chci ale jít s dobou a například zmíněné T245/T210/T115 odložíš do držáku, teplota se okamžitě sníží třeba na 90C a při vyndání z držáku je do jedné až dvou sekund na 350C, takže než ji přiblížíš k pájenému spoji je připravená pájet. Nejde jen o to, že se nepřepaluje cín, ale i o výkonovou rezervu při pájení věcí jež odvádí víc tepla. T245 má 150W a spolu s termočlánkem prakticky ve špičce hrotu je s tím oproti ERS práce jak z jiného světa. Smile Když si zvykneš na výměnu hrotů pouhým zasunutím, už nikdy nebudeš chtít nic jiného. U T12 jsem musel hrot vytáhnout silikonovou chnapkou, ale tady protože je na konci rozšířená ho stačí jen zaháknout do stojánku a ručku potáhnout a nasunout na jiný hrot. Přehození horkého hrotu a nažhavení nového je otázkou několika málo jednotek sekund. Takže klasické hroty alá ERS dnes už fakt ne.
https://www.youtube.com/watch?v=GCh0kALKB6M

Indukce je bezpochyby skvělá, ale pro domácí bastlení mi příjde už dost drahá

miniware ts101 je tak na práci v terénu spolu s powerbankou, na seriozní pájeníčko ale tohle určitě ne.

ggg.jpg
 Komentář:
 Velikost:  27.73 kB
 Zobrazeno:  3 krát

ggg.jpg

Celeron

PříspěvekZaslal: pá září 12 2025, 18:15    Předmět: Citovat

martinkopp napsal(a):

Když jsem začínal, pájel jsem s něčím podobným jako na obrázku.

S těmahle pájkama se pájelo ve většině fabrik Tesla až do jejich zániku. Mám tu samou 75 a 120W a do nich jsem přes měděný pouzdro nabastlil hroty Ersa, který jsou materiálově nezničitelný. Na pájení krabiček z pocín plechu, vývodů na baterky, či pájení článků za sebou pomocí T hrotu jsem zatím nic lepšího neobjevil. Ale na drobotinu to fakt není.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ondraN

PříspěvekZaslal: pá září 12 2025, 19:14    Předmět: Citovat

Tak je docela rozdíl mezi bastlením a osazováním ve fabrice. Při něm ji máš zapnutou celý den a jedeš. Při bastlení ji používáš v delších intervalech, pokud zrovna neosazuješ prototyp.
Já jsem strašně dlouho používal trafopájku a dokázal s ní skoro neuvěřitelné věci. Ale pak jsem zkusil ty výměnné hroty (JBC)a už jsem nechtěl nic jiného Razz
martinkopp

PříspěvekZaslal: pá září 12 2025, 22:52    Předmět: Citovat

Setkali jste se s tímto tvarem hrotu? Přide mi to jako dobrý nápad, na pájení THT. Ale nikdy jsem to neviděl, tak jestli v tom není nějaký háček.
dred

PříspěvekZaslal: so září 13 2025, 0:58    Předmět: Citovat

V robote mám ERSA 80-- dobrá - treba si zvyknúť, ale v podstate ako u každej je treba si nakalibrovať aj teplotu hrotu - nie len teplotu telesa v rúčke ... použiješ iný hrot a teplota je inde...stačí dlhší tenší hrot a je to v pérdeli... Rúčka je "červená" a koniec sa na trošku väčšej ploche "lepí"
Ale aj tak väčšinou používam čínsku mikropájku - rady T900 (hrotov je na to mrte a za zlomkovú cenu - síce nie je tak sofistikovaná ako Ersa, ale do ruky mi lepšie sedí.. Prevádzkujem ju pri "citlivých" obvodoch cez oddelovacie trafo... lebo nemá "patričnú" izoláciu..Ale to je o inom... Na reguláciu aj tak šiaham, len keď "lepí" (pridám) alebo keď hrot fialovie a prepaluje cín (uberiem)... ale každý hrot má iný prestup tepla... Ani dva hroty rovnakého typu nebudú mať rovnaký výstupný teplotný parameter... nie ešte pri rôznych profiloch kedy musia -mali by udržať presnú teplotu spájkovania... To by muselo byť čidlo teploty na špičke hrotu... čo určite nie je... Také niečo by mohlo byť u renomovanej firmy, kde sa to aj zaplatí..
Mne tá 900vková rada vyhovuje - tie "čierne" - viackovové hroty sú u mňa TOPka, aj keď celomedené sú tepelne lepšie , ale meď rýchlo ubúda a hrot je zachvíľu nepoužiteľný .. A tie strieborno- vyzerajúce čo sú vo "výbave" stoja úplne za riťť... To tam môžeš aj klinec priviazať Laughing
martinkopp

PříspěvekZaslal: so září 13 2025, 9:58    Předmět: Citovat

Prakticky jsi vyjmenoval většinu důvodů proč už spoustu let používám jen ty hroty s integrovaným topným tělesem. Smile
Tam je termočlánek opravdu jen pár mm od špičky hrotu a regulace pak podle toho vypadá.

Cust

PříspěvekZaslal: so září 13 2025, 15:07    Předmět: Citovat

Požívám hroty do ručky TD-100 a to jen proto, že jsem dostal páječku Pace. Nevím
Hydrawerk

PříspěvekZaslal: so září 13 2025, 15:31    Předmět: Citovat

martinkopp napsal(a):

Našel jsem T245/T210/T115, co si o tom myslíte, nebo je něco jiného co vybublává jako nový "standart"?

Nemyslím si, že něco vybublává jako novej standard. V práci použivám stanici JBC AM-2A s ručkou T245-A a pájecími kleštěmi AT420-A. Výhodou je především rychlá výměna hrotu.
Jinak se tam používají stanice PACE ADS-200, které mají přece jenom o něco horší přenos tepla, než JBC. ADS-200 mám od jara 2022 i doma.

Následující páječky jsem viděl nanejvýš někde na veletrhu:
Někteří lidi nedají dopustit na indukční páječky Thermatronics a Metcal, které mají většinou pevnou teplotu danou použitým vyměnitelným hrotem.

Jsou tu ještě podle mě divný japonský páječky Hakko. https://www.eevblog.com/forum/reviews/hakko-fx-971-fx-972/msg4839023/#msg4839023

A ještě Weller s aktivními hroty řady WX. Moc se mi ale nelíbí.
https://www.weller-tools.com/us/en/industrial-soldering/products/soldering-irons/wxup-ms

Jo a ERSA nemá žádné aktivní hroty, takže tu nedoporučuji vůbec.

WE_WX_Sales_Guide_FLY02.jpg
 Komentář:
 Velikost:  296.34 kB
 Zobrazeno:  7 krát

WE_WX_Sales_Guide_FLY02.jpg

Naposledy upravil Hydrawerk dne so září 13 2025, 15:49, celkově upraveno 2 krát.
Cust

PříspěvekZaslal: so září 13 2025, 15:48    Předmět: Citovat

Kamarád dělá zástupce Welleru a tak nějak přikývl, že JBC jsou lepší. Smile
Hydrawerk

PříspěvekZaslal: so září 13 2025, 15:51    Předmět: Citovat

Weller se mi sice nelíbí, ale rád bych ho vyzkoušel a též si rád poslechnu zkušenosti uživatelů.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Elektrické nářadí Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: