Zaslal: st září 10 2025, 7:10 Předmět: Hodiny CHRONOTECHNA náhrada NiCd Aku
Mám od dědka na opravu časovací hodiny chronotechna. Je to řízené obvodem U114.
Po 40letech odešel NiCd článek, který slouží jako záloha a stabilizátor. Jak to nejlépe nahradit něčím jiným? Není potřeba zálohovat. Na svorkách aku bylo cca 2,6V a nechtěl se točit "motorek". Při připojení 1,5V z lab zdroje hodiny jedou.
Nápad je vrazit tam elyt dejme tomu 1000u a k němu červenou LED jako omezovač.
Jedinou rozumnou možností je dát tam opět tužkový článek, dnes spíš NiMh. Ty hodiny se z toho dobíjecího odporu nepohnou, protože při kroku je špičkový odběr vyšší. Můžeš zkusit použít 1,5V zenerku/LED paralelně s kondenzátorem, který ti tu špičku podrží. Ale je to kravina, ta baterie ti tam vydrží dalších X let.
Autohodiny do Favorita byly napájený přes srážecí odpor a napětí stabilizovala červená LEDka. U spínacích hodin sph-q s tužkovým NiCd článkem měly stabilizační zenerku na 1.5V jako pojistku, kdyby se přerušil obvod baterie.
Autohodiny do Favorita byly napájený přes srážecí odpor a napětí stabilizovala červená LEDka. U spínacích hodin sph-q s tužkovým NiCd článkem měly stabilizační zenerku na 1.5V jako pojistku, kdyby se přerušil obvod baterie.
Podle mě ta zenerka byla o něco výš, i těch 2,6V by tomu odpovídalo. Zenerku na 1,5V snad Tesla ani nedělala, nejníž byla KZ140, podle katalogu 2,8V.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19789 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st září 10 2025, 18:54 Předmět:
Dej tam 800mAh Eneloopa, nestojí ani stovku a má ho každá elektroprodejna. Vývody stačí krátce přikápnout drát cínem na dýnko a čepičku. Taky jsem to tak dělal dokud jsem nepořídil Glittera bodovku na články. _________________ Jirka
2004 Příspěvky: 20671 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: st září 10 2025, 19:38 Předmět:
Já jsem do těch hodin vpreparoval kontakty z držáku tužkovky a vrazil tam NiMH 2100 mAh, zatím to nejméně čtyři roky jede, i když není obvod napájený třeba týden dva a síťové napětí dostane na dva dny.
Když jsem baterce pomohl s rostoucím vnitřním odporem dvěma paralelně připojenými tantaly 33µ, vydržely ty hodiny klapat od října do dubna, tedy po dobu zazimování kempu, bez napájení. Déle to nemám vyzkoušené, v říjnu se ještě dělá posezónní a koncem dubna předsezónní údržba a úklid, na to se proud na den až tři zapíná a baterka se slušně dobije.
Dej tam 800mAh Eneloopa, nestojí ani stovku a má ho každá elektroprodejna. Vývody stačí krátce přikápnout drát cínem na dýnko a čepičku. Taky jsem to tak dělal dokud jsem nepořídil Glittera bodovku na články.
Toho Eneloopa mají v GME v provedení s páskovými vývody.
Jinak s kombinací 1000u/10V + supercap 1F + červená LED 20mA to jede.
Trvá to dost dlouho než po zapnutí nastartuje. Po asi půl hodině provozu je na capu cca 1,65V.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.