Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19789 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá září 05 2025, 20:09 Předmět: Stožár průchod Cembrit
Mám 22 let na baráku českou šablonu Cembrit. Včera na půdě koukám a kolem stožár průchodu jde světlo. Průchod šablona a kloub s naklápěcím kónusem jsou v pořádku ale rozpadá se originální těsnící guma (nebo co to je) mezi kónusem a stožárem.
Vyměnit to zvenčí je v podstatě nemožný, musely by se sundat všechny antény a demontovat stožár vytažením nahoru na střechu, což je při dýlce 4 metry v podstatě na šikmý střeše neproveditelný. Navíc hrozí popraskání Cembritu, za ty léta je dost křehkej. No a ta guma se snad ani nedá samostatně sehnat.
Tak mě napadlo to zatěsnit zevnitř. PU-čko by bylo jednoduchý ale je to blbost, po čase ho sežere ÚV záření. Zbyl mě po izolaci podlahy gumoasfalt. Co s ním nasytit nějakej hadr a zespoda to napěchovat kolem stožáru do toho gumovýho, případně naklápěcího kuželu? Gumoasfalt by snad měl být ÚV odolnej. _________________ Jirka
Chtělo by to fotku. Nebo lépe víc z různých úhlů a míst.
Je spousta možností, jak to ošetřit. Asfalt (pouze modifikovaný) asi lze, ale jen pokud má výrobcem definovanou UV odolnost.
Jinak bych volil spíš silikonový, polyuretanový nebo kaučukový tmel, vše opět s definovanou UV odolností. Odkazy jsou jen pro ilustraci, na trhu je toho spousta a chce to číst technické listy.
No a ideálně černý, protože cokoliv takto zbarveného obvykle má UV odolnost nejvyšší (už jsem to tu psal). _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Naposledy upravil JirkaZ dne pá září 05 2025, 21:37, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: so září 06 2025, 7:15 Předmět:
To se už nevyrábí a ani nemůže . V receptuře je asi 5% asbestu . Ideální je mechochrana . Tak jsem provedl na hromosvodech . Vyrobil jsem dva plechové polokornouty a ty jsem na tyč sešrouboval . Vznikly jen malinké nětěsnosti a ty jsem zatmelil . Důležité je , aby tento spoj nebyl mechanicky namáhán . Ten kornout cestuje s tyčí .
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19789 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so září 06 2025, 7:37 Předmět:
U toho DenBraven Gumoasfaltu píšou, že je na renovování a opravy střešních krytin. Ptal jsem se místního pokrývače na penzi a potvrdil mi, že s gumoasfaltem pružně zatěsňoval oplechování komínů nebo zatěsňování modifikovaných pásů k atikám, opravy zatěsnění střešních oken i jiných detajlů a podobně. Je odolnej proti povětrnosti i když u něj o UV nic nepíšou. No a mám ho doma půl kyblíku a těžko ho použiju na něco jinýho. Navíc je tak hustej, že nestéká ze svislých ploch, to mám vyzkoušeno, je to spíš takovej rosol. U jiných zde navrhovaných chemií netuším, jestli to po stožáru při aplikaci zespoda nesteče. Zezhora to aplikovat nejde, viz to popsaný rozšlapání zkřehlýho Cembritu. _________________ Jirka
To se už nevyrábí a ani nemůže . V receptuře je asi 5% asbestu .
Aj keby v tom bol azbest, tak je úplne neškodný. V podstate je to butylénový tmel. Ale najjednoduchšie ho nájdeš pod tým názvom "medvedie hovno". Či má pôvodnú receptúru s asbestom, je nepodstatné. Dôležité je, že je trvalé plastický a trvale priľnavý ku všetkým druhom povrchu. Proti vode najlepšia ochrana. Je to v podstate to, čo navrhoval jirkati v prvom komentári. Ale vyrábajú ho mnohí výrobcí.
Nejlepší řešení bude požádat někoho mladšího a lehčího, aby vylezl nahoru a omotal stožár samovulkanizační páskou. Ta, co používají u čezu, tak vydrží víc jak 20let
Jirko, a co si na to pozvat plošinu? Jak tak koukám na fotce, tak se k tomu stožáru z ulice zcela bez problémů může...
Jo, bude to něco stát, ale bude to bez problémů. Osobně mám něco podobného a těsnění je "sukýnka" z gumy, konkrétně z odpadního zvonu. Z té plošiny by se daly sundat i obě antény a navléknout tam něco podobného, případně přes to ještě hodit něco stínícího a je to "nafurt". _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: po září 08 2025, 7:24 Předmět:
Je uvedeno málo informací. Stožár je trubka,nebo nějaká příhradovina? Je v hřebenu střechy? Jak je nastíněno již výše, základ je k prostupu střechou vodu vůbec nepustit, protože stožár se vždycky hýbe a těsnění nemá naději dlouhodobě vydržet. Takže, pokud je stožár trubka, je potřeba kousek nad střechou na něj těsně upevnit stříšku, která po něm stékající vodu odvede od průchodu střechou. Stříška stačí stočená z plechu, přichycená třeba nerezovou hadicovou sponou a podmazaná silikonem. Pokud je průchod v hřebenu, není jej v podstatě pak potřeba už těsnit nijak, protože se k němu nedostane žádná voda. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.