Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Muža doma zabila elektrina! Na vine bol nelegálny opravár
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> SMS
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
patrikvarga

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 7:44    Předmět: Muža doma zabila elektrina! Na vine bol nelegálny opravár Citovat

citace:
https://zilina.zoznam.sk/sokujuca-tragedia-muza-doma-zabila-elektrina-na-vine-bol-nelegalny-opravar-mrazive-detaily/

citace:
Neodborná oprava zásuvky zapríčinila smrť človeka. Martinský sudca v júli rozhodoval o smutnom prípade nedbanlivosti, ktorý sa skončil tragédiou. Obžalovaný bol muž, ktorý ešte v roku 2022 neodborne opravil zásuvky v martinskom byte. O rok neskôr jeho chyba zapríčinila úmrtie iného človeka.

Ako informuje portál Žilinak.sk, muž sa pustil do opravy elektrickej zásuvky, hoci nemal potrebné vzdelanie ani kvalifikáciu. Pri práci za posteľou nesprávne zapojil fázový a ochranný vodič, čo spôsobilo ich zámenu aj v druhej zásuvke v tej istej miestnosti za sedačkou.

Do tejto zásuvky potom pripojili predlžovací kábel. Izolácia spínača aj predlžovačky časom degradovala, čím sa fázové napätie prenieslo na jej ochranný kolík. Koncom roka 2023 sa muž, ktorý sa v byte zdržiaval, nešťastne dotkol tohto kolíka a zároveň kovového radiátora.
Súd rozhodol o výške trestu

Chyba pri zapojení mala fatálne následky – telom muža prešiel silný elektrický prúd, ktorý ochromil jeho svaly, zastavil dýchanie aj činnosť srdca. Na mieste zomrel.

Muž, ktorý zásuvku opravoval bez kvalifikácie, si za usmrtenie z nedbanlivosti vypočul verdikt: dva roky väzenia, avšak s trojročnou podmienkou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dred

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 8:01    Předmět: Citovat

" Do tejto zásuvky potom pripojili predlžovací kábel. Izolácia spínača aj predlžovačky časom degradovala, čím sa fázové napätie prenieslo na jej ochranný kolík." Hmm... tak že bacha ... "ne-elektrikár" (znalý/neznalý) už bude zodpovedať aj za výrobcu pripojeného zariadenia... Slabý právnik/obhajca...Možno ešte "slabší", ako ten ne-elektrikár !!!
Pikofarad

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 8:07    Předmět: Citovat

3 dráty,to už je na vyšší odborné,co když byl barvoslepý.Nebo to nastražil na tchýni.
jjilek

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 8:13    Předmět: Citovat

Bohužel na podobou instalaci jsem narazil po koupi části chalupy také. Kolik roků byla fáze na ochranném kolíku zásuvek, se už nepodaří zjistit. Že se nic nestalo, je náhoda a skutečnost, že všechno kolem bylo z vysušeného dřeva.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
PavelFF

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 8:22    Předmět: Citovat

Jaký vliv na to měla degradující izolace? Kdyby nedegradovala, tak by se nic nestalo? To vysvětlení je ňáká blbost.
DukeNuke

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 8:34    Předmět: Citovat

Celý je to blbost.
Jestli byla na kolíku fáze, tak v tom případě degradace izolace prodlužovačky neměla žádný vliv - dotek kolíku a topení by znamenal úraz tak jako tak.
Jestli nebyla a nechal kolík "viset v luftě", pak by degradace izolace mohla mít vliv na propojení fáze s kolíkem v prodlužovačce. To by se nestalo, pokud by byl kolík v zásuvce připojen správně.
Každopádně jako příklad toho, že se v elektrice nemá co hrabat laik, to stačí.
ZVUK2000

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 8:37    Předmět: Citovat

Podle všeho snad fáze na ochranném kolíků už byla na první zásuvce.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 8:50    Předmět: Citovat

Jestli tam měl řetězově zapojený zásuvky v soustavě TN-C a v jedný přehodil dráty pokračující k další zásuvce, tak ta "opravená" byla ještě v pořádku a až ty zapojený za ní měly fázi na pravý dutince i na kolíku ... A do ní zapojená 3-žílová prodlužka tu chybu "zopakovala", i když byla podle předpisu. Bohužel ...
ZVUK2000

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 8:54    Předmět: Citovat

Máš pravdu, psal jsem rychleji než myslel Embarassed
lesana87

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 9:01    Předmět: Citovat

Fázi na kolíku jsme měli od výroby v paneláku v dětském pokoji v zásuvkách pod postelí a vedle postele. Párkrát jsem dostala na prdel, když jsem si při hraní pod postelí sáhla a řvala jsem. Naši mysleli, že strkám něco do zásuvky. Pak ji ale koupil tatí od té zásuvky vedle postele při luxování a bylo vysvětleno.
samec

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 10:05    Předmět: Citovat

lesana87, to bola tá skúsenosť predurčujúca tvoje budúce smerovanie? Smile

Ja som si s elektrinou mnoho-krát potriasol rukami, jednoručne aj obojručne. Predstava, že človek umrie pri letmom dotyku elektriny mi príde nie veľmi reálna. Preto si myslím, že ten nešťastník umrel skôr na preľaknutie než od elektriny.

A ešte niečo k ľudskej morálke nepriamo vyplyvajúcej z toho článku... Totiž ten opravár bez papierov im tú zásuvku opravoval pravdepodobne nie z vlastnej iniciatívy, ak vôbec za peniaze. Že ho nabonzovali, nikomu život nevráti. Ako osobné ponaučenie na ceý život je to dostatočné aj bez súdnych papierov a trovov. Ani objasneniu prípadu to nijako nepomohlo.
patrikvarga

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 10:17    Předmět: Citovat

Tie ,, dva drôtiky ,, s odstupom času mohol prehodiť aj sám majiteľ. Ako sa to dokazuje?
ransom

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 10:26    Předmět: Citovat

Autor článku by měl dostat trest za to, že píše o něčem, čemu nerozumí.
tomasjedno

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 10:35    Předmět: Citovat

lesana87 napsal(a):
Fázi na kolíku jsme měli od výroby v paneláku v dětském pokoji v zásuvkách pod postelí a vedle postele. Párkrát jsem dostala na prdel, když jsem si při hraní pod postelí sáhla a řvala jsem.
Léta jsme měli v obýváku kovovou stojací lampu, která podle sdělení rodičů “trochu probíjela”. No nic, trochu to při dotyku brnělo, ale dřevěné parkety a koberec to jistily. Táta tam totiž kdysi vyrobil dvoužilovou prodlužku, která na vidlici měla zapojené jen kolíky, ale na zásuvce měla spojenou pravou dutinku s kolíkem. Zprvu to ani nevadilo, ale pak se koupila televize, do zásuvky ve zdi se přidala rozdvojka a jelo se dál - jenže táta zapojil tu prodlužku na tu stranu, která prohazovala fázi s nulákem. Vydrželo to tak brnět asi 10 let, než jsem se do toho vložil.
asdf

PříspěvekZaslal: so srpen 30 2025, 13:38    Předmět: Citovat

lesana87 napsal(a):
Párkrát jsem dostala na prdel, když jsem si při hraní pod postelí sáhla a řvala jsem.
Teda, vaši byli drsní, když to ani nezkoumali a rovnou ti dali na zadel.

Já jsem si jako malý zase šáhnul do lampičky, ve které nebyla žárovka.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> SMS Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: