Neodborná oprava zásuvky zapríčinila smrť človeka. Martinský sudca v júli rozhodoval o smutnom prípade nedbanlivosti, ktorý sa skončil tragédiou. Obžalovaný bol muž, ktorý ešte v roku 2022 neodborne opravil zásuvky v martinskom byte. O rok neskôr jeho chyba zapríčinila úmrtie iného človeka.
Ako informuje portál Žilinak.sk, muž sa pustil do opravy elektrickej zásuvky, hoci nemal potrebné vzdelanie ani kvalifikáciu. Pri práci za posteľou nesprávne zapojil fázový a ochranný vodič, čo spôsobilo ich zámenu aj v druhej zásuvke v tej istej miestnosti za sedačkou.
Do tejto zásuvky potom pripojili predlžovací kábel. Izolácia spínača aj predlžovačky časom degradovala, čím sa fázové napätie prenieslo na jej ochranný kolík. Koncom roka 2023 sa muž, ktorý sa v byte zdržiaval, nešťastne dotkol tohto kolíka a zároveň kovového radiátora.
Súd rozhodol o výške trestu
Chyba pri zapojení mala fatálne následky – telom muža prešiel silný elektrický prúd, ktorý ochromil jeho svaly, zastavil dýchanie aj činnosť srdca. Na mieste zomrel.
Muž, ktorý zásuvku opravoval bez kvalifikácie, si za usmrtenie z nedbanlivosti vypočul verdikt: dva roky väzenia, avšak s trojročnou podmienkou.
" Do tejto zásuvky potom pripojili predlžovací kábel. Izolácia spínača aj predlžovačky časom degradovala, čím sa fázové napätie prenieslo na jej ochranný kolík." Hmm... tak že bacha ... "ne-elektrikár" (znalý/neznalý) už bude zodpovedať aj za výrobcu pripojeného zariadenia... Slabý právnik/obhajca...Možno ešte "slabší", ako ten ne-elektrikár !!!
Zaslal: so srpen 30 2025, 8:13 Předmět:
Bohužel na podobou instalaci jsem narazil po koupi části chalupy také. Kolik roků byla fáze na ochranném kolíku zásuvek, se už nepodaří zjistit. Že se nic nestalo, je náhoda a skutečnost, že všechno kolem bylo z vysušeného dřeva.
Celý je to blbost.
Jestli byla na kolíku fáze, tak v tom případě degradace izolace prodlužovačky neměla žádný vliv - dotek kolíku a topení by znamenal úraz tak jako tak.
Jestli nebyla a nechal kolík "viset v luftě", pak by degradace izolace mohla mít vliv na propojení fáze s kolíkem v prodlužovačce. To by se nestalo, pokud by byl kolík v zásuvce připojen správně.
Každopádně jako příklad toho, že se v elektrice nemá co hrabat laik, to stačí.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34283 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so srpen 30 2025, 8:50 Předmět:
Jestli tam měl řetězově zapojený zásuvky v soustavě TN-C a v jedný přehodil dráty pokračující k další zásuvce, tak ta "opravená" byla ještě v pořádku a až ty zapojený za ní měly fázi na pravý dutince i na kolíku ... A do ní zapojená 3-žílová prodlužka tu chybu "zopakovala", i když byla podle předpisu. Bohužel ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Fázi na kolíku jsme měli od výroby v paneláku v dětském pokoji v zásuvkách pod postelí a vedle postele. Párkrát jsem dostala na prdel, když jsem si při hraní pod postelí sáhla a řvala jsem. Naši mysleli, že strkám něco do zásuvky. Pak ji ale koupil tatí od té zásuvky vedle postele při luxování a bylo vysvětleno.
lesana87, to bola tá skúsenosť predurčujúca tvoje budúce smerovanie?
Ja som si s elektrinou mnoho-krát potriasol rukami, jednoručne aj obojručne. Predstava, že človek umrie pri letmom dotyku elektriny mi príde nie veľmi reálna. Preto si myslím, že ten nešťastník umrel skôr na preľaknutie než od elektriny.
A ešte niečo k ľudskej morálke nepriamo vyplyvajúcej z toho článku... Totiž ten opravár bez papierov im tú zásuvku opravoval pravdepodobne nie z vlastnej iniciatívy, ak vôbec za peniaze. Že ho nabonzovali, nikomu život nevráti. Ako osobné ponaučenie na ceý život je to dostatočné aj bez súdnych papierov a trovov. Ani objasneniu prípadu to nijako nepomohlo.
Autor článku by měl dostat trest za to, že píše o něčem, čemu nerozumí. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Založen: Oct 11, 2008 Příspěvky: 6491 Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Zaslal: so srpen 30 2025, 10:35 Předmět:
lesana87 napsal(a):
Fázi na kolíku jsme měli od výroby v paneláku v dětském pokoji v zásuvkách pod postelí a vedle postele. Párkrát jsem dostala na prdel, když jsem si při hraní pod postelí sáhla a řvala jsem.
Léta jsme měli v obýváku kovovou stojací lampu, která podle sdělení rodičů “trochu probíjela”. No nic, trochu to při dotyku brnělo, ale dřevěné parkety a koberec to jistily. Táta tam totiž kdysi vyrobil dvoužilovou prodlužku, která na vidlici měla zapojené jen kolíky, ale na zásuvce měla spojenou pravou dutinku s kolíkem. Zprvu to ani nevadilo, ale pak se koupila televize, do zásuvky ve zdi se přidala rozdvojka a jelo se dál - jenže táta zapojil tu prodlužku na tu stranu, která prohazovala fázi s nulákem. Vydrželo to tak brnět asi 10 let, než jsem se do toho vložil.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.