Zaslal: so srpen 16 2025, 8:11 Předmět: Řemínek do gramofonu SG60 - lepení letecké gumy VYŘEŠENO
Zdar, pokusil jsem se vyrobit řemínek po pohon gramofonu ale nedaří se mi ho slepit. Zkusil jsem chemopren, lepidlo ne lepení duší kol a akrylátové vteřinové lepidlo, jediné co drží je posledně jmenované, chemopren i lepidlo na kola sleze. Konce jsem přebrousil jemným smirkovým papírem a odmastil ale bez výsledku. Koupil jsem letecké gumy i jiné než v odkazu zde https://www.rcobchod.cz/produkty/guma-2x2mm-hranata-4m-P98419.html .
Naposledy upravil jardafiala dne po srpen 18 2025, 14:57, celkově upraveno 3 krát.
2004 Příspěvky: 20628 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so srpen 16 2025, 10:06 Předmět:
Kdysi bývala modelářská (letecká) guma asi jiného složení, alkaprén na ni platil a v jednom SG40 běhá skoro padesát let.
To co se dá sehnat dnes, asi obsahuje něco, nač ten chemopren tak ochotně nechytí.
Asi před pěti lety se mi ale podařilo ty šikmo sbroušené konce, pro jiný gramofon nově koupené, gumky chemoprenem slepit - přiměřeně jsem je stlačil plochými kleštěmi a rukojeti kleští jsem omotal dalším kouskem gumky - a kvůli jiným povinnostem to tak týden zůstalo. Od té doby to drží. Ale, jestli ta guma byla stejná, jako dnes, to netuším.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6987 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: so srpen 16 2025, 10:23 Předmět:
Chce to použít primer, mě bylo doporučeno na silikonové pryže výrobcem použít primer Cyberbond CB 9056 a jako lepidlo silikonový tmel Lukopren S 8280. Kdysi v práci jsem obdobné gumy lepil vteřiňákem s patřičným primerem. Spoj chce v každém případě nechat alespoň 24 h vulkanizovat.
Samec: to je na lepení polyuretanových profilů. Když chceš spojit jenom jeden, tak to jde jednoduššeji: https://youtu.be/mBtHvPWVgDw?t=123
Jardafiala: na setkání v holicích bývá stánek firma Universum. Nabízí a předvádí spojování nejrůznějších materiálů. Můžeš mu to zkusit podstrčit jako vzorek na otestování
Hill: chemoprén od té doby, co ho koupila německá firma, tak stojí za prd.
Zaslal: so srpen 16 2025, 18:16 Předmět:
Za krále klacka, v dřevních dobách jsme lepili těsnicí o kroužky z metráže. Na seříznutí gumiček to nechtělo použít žiletky s teflonovým povlakem ostří. Lepilo se to lepidlem Loctite. _________________ Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Založen: Mar 12, 2008 Příspěvky: 3101 Bydliště: Považie - Vorošilovo
Zaslal: so srpen 16 2025, 20:32 Předmět:
Presne tak! Loctite som používal aj ja a o.k.. Avšak to bol ešte ten originál, kým boli anektovaný Henkelom..... Toto lepidlo bolo vynikajúce aj na lepenie plastových tlačítok funkcií na prastarých kazeťákoch.
Jakej přesně je důvod řemínek do gramofonu lepit, když se dá dostat v potřebném sortimentu průřezů a délek, ze správně tuhé gumy a vyrobený v kuse? _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
2004 Příspěvky: 20628 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: ne srpen 17 2025, 7:32 Předmět:
Třeba není třeba zrovna do továrního výrobku a v požadované délce vyjdou ty prodávané buď příliš tuhé, příliš dlouhé, příliš krátké, a, když už jsou na délku akorát a třeba i slušně odpruží hluk motoru, zase nepasují do řemeničky.
Vždyť i jen do SG40 neseženeš továrně dělaný řemínek. A nejtišší byl ze šedé modelářské gumky 2x2 mm přiměřené napnuté. Na prak příliš tenká, na gramec ideální. Ovšem to ještě byla skutečná guma.
V AME kdysi inzerovali sortiment řemínků do magnetofonů, i objednal jsem si ho. Přišlo všechno ostatní, že řemínky momentálně nejsou. Př každé návštěvě jsem se nezapomněl zeptat, jestli už jsou, po roce jsem to vzdal a objednal na allegru. Přišel jich pytel, většina se asi už nebude hodit do ničeho, a stejně jsem v tom dva rozměry (a oba zrovna do polských mechanik) našel v takových průřezech, že to s nimi funguje, šly nastavit rychlosti, ale už bych na dlouhodobou spolehlivost moc nesázel.
Vhodný průřez by byl, jen zkrátit a slepit...
Zaslal: ne srpen 17 2025, 7:38 Předmět:
Možná (teda spíš určitě ale vždycky něco opomenu) jsem to měl zmínit hned na začátku, HILL už ho to pojmenoval, je to do šasi SG60. Šedá modelářská guma není k mání, koupil jsem žlutou a tu, jak jsem uvedl na začátku, mám problém slepit.
Naposledy upravil jardafiala dne po srpen 18 2025, 10:52, celkově upraveno 2 krát.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19751 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne srpen 17 2025, 11:17 Předmět:
Na lepení gumy, tudíž taky o-kroužků jsem v devadesátkách používal kapilární Loctite 406. Když se k tomu použilo ještě Loctite 770, tak to bylo svatý. Jestli je dnes něco lepšího jsem nezkoumal. V ledničce mi vydržel skoro 10 let, pak zgelovatěl. _________________ Jirka
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.