Poohlížím se po nějaké potvoře. IN-OUT teplota-kdyby nějak ověřená tak tím líp, vlhkost, funkční DCF a nějaké info v ikonách jestli bude chcát či slunce dle změny tlaku. To poslední je víc věštění ze sedliny než skutečné info ale občas to i sedlo. Co bude problém a s tím mě asi nikdo neporadí je citlivé DCF. Mám na stěně jednu co řeším v jiném vlákně a co je paráda tak v paneláku uvnitř místnosti se DCF chytne a spolehlivě funguje. Koupil jsem Garni 545, displej paráda, teplota snad i jo. Purser záda jsou pod úhlem takže na stěnu to nevypadá ok ale sežral bych to. Ale DCF se na stejném místě jako Lidl meteo nechytla. Na balkoně jo ale v místnosti ne. A tím u mě skončila. Na zkoušku jsem z Lidlu nějakou objednal tak jsem na DCF a nejen na to zvědav. Tak kdyby někdo měl dobrou zkušenost s nějakou tak budu rád za info.
Zaslal: pá srpen 15 2025, 12:00 Předmět:
Mám tuhle: https://probit.ekatalog.biz/detail/METEOSTANICE-E6018/666665?zoneId= Má DCF přijímač ve venkovním čidle, chytla se s problémy, po čase už se nechytla vůbec-mám na západ kopec(nevím jak to vadí 77khz). Reklamoval jsem, poslali novou, ta se ještě nechytla vůbec. Má záložní baterky, už to neřeším.
Zaslal: pá srpen 15 2025, 12:40 Předmět:
Kopec na západ příjmu DCF nevadí, zato vadí (a může být příčinou) nesprávné nasměrování antény a rušení v blízkém okolí.
Uvnitř čidla bude asi malá feritová anténa (cívka s jádrem) a její podélná osa musí být vodorovně a se směrem na západ musí svírat úhel 90°. Pokud není o nasměrování nic v návodu, ani není vnitřní poloha antény zřejmá, můžeš zkusit v horizontálním rozsahu 180° několik mezipoloh, dejme tomu po 30°, po každém nasměrování počkat 3 minuty a v některé poloze by se měla chytit. A v takto zjištěné poloze pak je potřeba upevnit na určeném místě. Samozřejmě v blízkém okolí několika metrů nemůže být zdroj rušení, který slabý signál DCF přehluší. Tzn. např. různé nabíječky hodinek, mobilů, tabletů apod. krámy, stejně i zdroje od notebooků, LED osvětlení apod. vesměs čínské dreky, ve kterých je spínaný zdroj.
Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 722 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: pá srpen 15 2025, 16:33 Předmět:
Mám třetím rokem meteostanici Garni 3055 Arcus a zatím jsem s ní spokojený. Není ovšem z nejlevnějších. Má Wi-Fi a po přihlášení do WLAN si čas a datum stáhne a dále udržuje nejspíš z nějakého NTP serveru, který ale nevím, jestli je volitelný. Ke stanici se dá dokoupit hafo různých čidel díky tomu, že je kompatibilní s čidly zn. Ecowitt. Ke stanici je také možné dokoupit čidlo teploty, které v základní jednotce nahradí údaje z integrované vnější jednotky 6v1. Takže je možné měřit rychlost a směr větru v 10 metrech a teplotu vzduchu ve 2 metrech nad zemí. Napájení stanice je pouze síťovým adaptérem.
Máme v přízemí RD staré rádiem řízené hodiny a v posledních letech mají také problém s příjmem signálu DCF77. Asi to bude tím, jak píše sis2, že v domě postupně přibývají různé spínané zdroje a LED "žárovky", které můžou DCF77 rušit.
Zrovna momentálně ve volných chvilkách na malé meteostaničce pracuji, protože to co se prodává jaksi nesplňovalo to co jsem od ní čekal. Takže pokud se rozhodneš jít touto cestou, pár postřehů pro inspiraci:
1) Displeje s barevnýma ledkama jako na úvodním obrázku se za pár let vysvítí a následně je na nich prd vidět. Nenašel jsem vyhovující stanici jež by měla řízení jasu displeje podle okolního osvětlení, aby v noci nesvítila jak kolotoč. Chtěl jsem aby zobrazení po designové stránce pěkně vypadalo a čísla byla veliká. Koupil jsem na alíku 10.1” "inteligentní" displej od nextionu. Když to rychle shrnu: Kontrast a pozorovací úhly naprosto v pohodě, v noci při snížení jasu je černá prakticky úplně černá. Ovládání stupidně jednoduché pomocí UARTu a pár ASCII povelů. Grafika, fonty, animace apod. jsou nahrány na kartě v displeji, takže řízení zcela bez problémů jakýmkoliv i 8bitovým MCU. Je tam dotyk, takže pro nastavování se nemusíš srát s otravnými tlačítky. Zvol kapacitní, displej má lepší kvalitu obrazu než u odporový. Mám i 7” verzi, ale tam je úplně jiný panel a má mizerné pozorovací úhly - na tohle nebrat.
2) DCF je k ničemu. Pokud ti funguje teď, neznamá to že za měsíc nepřestane kvůli nějakému rušení z okolí. Použij GPS modul z alíka. Stojí desetikoruny, funguje spolehlivě a čas chytne většinou i v místnosti, má RTC (stejně jako ten displej).
3) Měření tlaku a věštění deště z tohoto - to je naprostý nesmysl, když si hodíš kostkou budeš mít stejnou úspěšnost. Stáhni si do mobilu apku typu aladin, meteoradar apod. kde je výsledek nesrovnatelně lepší a jedním mrknutím zjistíš předpověď na nejbližší 3 dny.
3) Teplotní čidla. Zásadně drátové. Natažení drátu dá trochu práce, ale pak už máš do smrti klid. U bezdrátu neustále řešíš baterie které vypadnou většinou v teplotních extrémech kdy nejvíc potřebuješ znát aktuální teplotu a ne tu několik hodin starou a po zahřátí zas jedou, může tam být obdobný problém s rušením pokud máš smůlu apod. Kecy osoby blízké typu vyměň baterku v čidle, ta teplota se mi zas nějak nezdá - sem ji měnil před měsícem - nedals tam tu z jednoty, ty nic nevydrží - to jen elektronika asi navlhla, počkej až vyleze slunko a oschnou kontakty... ti budou neustále sát nervy a na výsledek zobrazeni se nemůžeš nikdy pořádně spolehnout. U drátu zlatá spolehlivost a klid. Čidla buď klasický 18b20 nebo já zvolil celkem povedené moduly RRH62000 od Renesasu které měří teplotu, vlhkost a co je mnohem podstatnější než nějaký přiblblý tlak, měří polétavý prach, kvalitu vzduchu nějakým plynovým senzorem a počítá z toho CO2. Víš tak kdy větrat nebo nevětrat. Kupodivu i na vesnici mimo městské aglomerace jsou občas hodnoty polétavého prachu ve stovkách ppm, což násobně překračuje limity kdy se v Ostravě vyhlašuje smogové nebezpečí. A takový sajrajt si domů pouštět nechceš, případně si můžeš automaticky vypínat rekuperčaku hned když večer začnou zatápět apod. Komunikace je jednoduchá po i2c nebo UARTu, víceméně jen cyklicky posílá výsledky měření.
4) Když si dáš optické čidlo a na základě okolního osvětlení budeš regulovat jas displeje, můžeš staničku mít třeba před postelí abys v ráno viděl kolik je hodin a jaká je venku kosa a jestli má vůbec význam vstávat z postele
Zaslal: pá srpen 15 2025, 21:04 Předmět:
Garni 3055 Arcus to je teda věc. Ale cena je taky mazec.
martinkopp
1 ona stanice má 3 volby jasu a pokud odpojím externí adaptér tak displej zhasne a rozsvítí se dotekem na horní část. Vhodné přes noc.
2 GPS je lepší varianta zdroje času než se drbat s DCF a hledat signál. Skvělé.
3 Za změnou tlaku muže být i změna počasí. Jistě že mobil a příslušné aplikace budou přesnější. Ale letmí pohled na displej mě muže varovat a následně kouknu do mobilu co je na tom pravdy.
4. Zrovna ta moje lidl meteo má venkovní čidlo na dvě baterie o kterým nevím určitě víc jak rok. Pak jsem měl jedno čidlo na dvě mikrotužky co posílalo data přes net do apky. Tam ať jsem koupil baterie jaké jsem chtěl tak čtvrt roku max a v zimě ještě míň. Teď tam mám vzhledově stejný čidlo ale zigbee, dvě AAA z Kiku. V lednu jsem to dal ven a apka hlásí u baterii 100 procent. Takže i na baterie to nemusí být tragédie.
Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 722 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: pá srpen 15 2025, 21:57 Předmět:
martinkopp napsal(a):
Zrovna momentálně ve volných chvilkách na malé meteostaničce pracuji, ...
Tak třeba já bych něco takového do kupy nedal. Pokusil jsem se naučit programovat na stavebnici Arduina, ale vzdal jsem to. Od určitého místa jsem to přestal chápat.
Proto jsem sáhl po hotovém výrobku. Ta stanice Garni 3055 Arcus má řízení jasu displeje podle intenzity venkovního světla a má i časovač ve kterém se dá nastavit čas zhasnutí a rozsvícení displeje. S velikostí čísel je to horší, nejsou úplně veliká. Je to daň za to, že je zobrazováno více údajů na hlavní obrazovce.
S bateriemi v bezdrátových čidlech nemám nejmenší problém, protože jsem použil lithiové baterie ENERGIZER Ultimate Lithium. Sice jsou drahé, ale zato spolehlivě fungují v mrazu i v horku. Za tři roky co stanici mám jsem je ještě nemusel měnit. Integrované čidlo 6v1 má akumulátor dobíjený solárně a baterie jsou v něm jenom jako záloha.
Ke stanici mám dokoupené venkovní čidlo polétavého prachu PM2,5. Je možné také dokoupit čidlo které měří PM1.0, PM2.5, PM4.0, PM10 a CO₂, ale to je určené pro vnitřní použití.
Jestli jsem dobře rozuměl popisu čidel, tak se koncentrace polétavého prachu měří optickými senzory a ty jsou citlivé i na kapky kapaliny ve vzduchu, třeba mlhu nebo vodní tříšť při zalévání, nebo dešti. Píšou, že když se rosný bod blíží venkovní teplotě, tak budou čidla měřit velmi vysoké hodnoty PM2,5 i když ve skutečnosti tomu tak není. Takže v určitých případech budou měřit vysoké znečištění ovzduší i na vesnici, kde bys normálně očekával čistý vzduch. On je přitom opravdu čistý a čidlo jenom v tu chvíli měří místo polétavého prachu kapénky vody.
Mám dokoupené také čidlo blesků a už párkrát jsem koukal kolik jich při některých bouřkách napočítalo. Třeba letos v dubnu při bouřce napočítalo 439 blesků.
Měl jsem dvě z Lidlu, ty fungovaly blbě, pořád pomlčky místo venkovní teploty, teď mám nějakou z Alíka, ta funguje dobře. Typ můžu poslat, až budu doma. _________________ Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.