Teď z ničeho nic nejde zapnout, mačkám, kroutím a ani neškytne.
Zkoušel jsem proměřit digitálním multimetrem tlačítko:
- když je vypnuté - je na něm 13-16 Ohmů
- po sepnutí mi ukazuje mulitmetr -1
- takže dle tohoto by mělo fungovat, což by mělo značit plnou vodivost(0 Ohmů)
Jelikož jsem si pihery objednal 2, tak jsem zkusil přepájet ještě ten druhý nový a výsledek stejný.
Poradí mi někdo prosím, co jak kde proměřit a najít příčinu? Je tam minimum součástek a výměnu bych zvládl v tom vysavači už všeho. Vysává solidně a nechce se mi to vyhazovat, jak oprava může být levná. Nemyslím to dávat do servisu, to už se nevyplatí.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34288 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st srpen 13 2025, 13:21 Předmět:
A víš vůbec o elektrice něco víc, než že chodí po drátech, není vidět a kope? _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
O elektrice něco vím, proud teče, napětí je mezi body apod, ale elektrikář nejsem.
Elektřinu v zásuvce mám. Jiné zařízení z ní fungují.
Mám i bezkontaktní detektor napětí z Číny, který u přileženého kabelu od vysavače řve, jak je v zásuvce. Jak není, neřve, tak nějak funguej, ale když se přibližuju k jádru vysavače, tak už 10cm před čímkoli taky řve, tak s tím tam nic neodhalím.
Ten multimetr už mi funguje nějak divně, protože na něm nejde měřit test spojitosti vedení. Bzučí pořád namísto bzučení jen při propojení vedení, tak jsem si už objednal nový, ale to měření odporu vypadá, že funguje, tak to zkouším podle toho, pokud to je cesta.
Zkoušel jsem teda měřit odpor(vysavač odpojený ze zásuvky) od kolíku až po po ten můj piher měřím -1 a -1 dostávám i na těch svorkách bílých(na obrázku J3), kde přpojují ten obvod s piherem. Tak problém bude asi někde mezi přívodem na desku(bílé šipky dole) a těmi svorkami J3, pokud bych tam měl nějaký odpor naměřit, ale netuším.
Odpor pak naměřím všude, v tom obvodu, kde to je přívod, označeno červenými kruhy, což je logické, ale jen tak pro jistotu to tu píšu. Po sepnutí tlačítka všude dostávám -1, takže to nějak reaguje, ale potřebuji další pomoc.
Kamarát doniesol X rokov používaný vysávač.. nikdy nebol vyčistený(mimo zásobníka na bordel), alebo aspoň naprázdno "prefúknutý" ..a tak aj vyzeral... čo mohlo zhrdzavieť - zhrdzavelo, čo sa mohlo zaprášiť - sa zaprášilo.. "vnútorné" filtre nabité prachom... komutátor na rotore fialový - pri plnom výkone ťahal oblúk do nekonečna.. ZAHODIŤ!!!
Oprava je drahšia, ako kúpa nového...
Keď to má nejaký "riadiaci" obvod...tak ho obíď... a najlepšie cez reg. trafo samotný motor pripoj..A hneď máš jasno!!
Nejaký reg. / triakový obvod je v prvom rade závislý od "kondície motora".. keď motor bude vadný, - žiadna elektronika ho nezachráni...
Zaslal: st srpen 13 2025, 14:28 Předmět:
Pozeram, ze regulator je jednoduchy - len s diakom, ziadny procesor.
Skus motor pripojit napriamo (dobre miesto na prepojenie je na tom plosaku hore pri triaku). Ked pojde, tak je blby diak alebo triak (tie dva odpory budu asi OK).
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34288 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st srpen 13 2025, 14:31 Předmět:
Nejjednodušší bude spojit přímo na plošňáku triak do zkratu - pokud pak motor naběhne, je to triakem, odcházejí. Náhrada BT136, BT138 a podobný. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Asi bude ťažko nejakú - aspoň jednoduchú diagnózu určovať...lebo užívateľ/rozoberateľ toho moc z elektriky nevie... Vysávač nie je orloj... je tam pár súčiastiek v riadení, ale podľa mňa tam bude len na 99% chyba motora... naťahá vlhkosť, má špatné ložiská, má špatnú medzi závitovú izoláciu, bordel,prach, chladenie... niečo krachne - a následne aj riadenie preťažením...
ZRECYKLOVAŤ - ZAHODIŤ !!!
Dnes som také na "recyklovanie" vyradil 4...a to "najstarší" mal podľa štítu 18 rokov
Zaslal: st srpen 13 2025, 14:46 Předmět:
kolovratek7 napsal(a):
Ahojte, znovu se mi porouchal můj Concept.
Radit ti nebudu - těch už jsi tady dostal dost.
Ale nejsi tu nový - a na stejný (dokonce svůj!) krám otevíráš další vlákno. Admin tě seřve _________________ Honza - kokúň
...
Zkoušel jsem proměřit digitálním multimetrem tlačítko:
- když je vypnuté - je na něm 13-16 Ohmů
- po sepnutí mi ukazuje mulitmetr -1
- takže dle tohoto by mělo fungovat, což by mělo značit plnou vodivost(0 Ohmů)...
Tohle je ukázka absolutní dezorientace (eufemismus).
1. Vypnutý tlačítkový spínač (tlačítko je zavádějící pojem) nemůže mít 13÷16Ω.
2. Symbol "-1" nahrazuje symbol"∞", t.j. nekonečný odpor, nikoliv 0Ω.
3. Spínač zřejmě funguje, ale obráceně, než je popsáno výše.
Za těchto okolností požadovat nějaká měření jen těžko může přinést nějaký pokrok.
A co místo měřáku použít v silové části žárovku nebo vadasku. Hned bude jasné kde se ztrácí napětí. Záměrně myslím zátěž než multimetr který má vstupní odpor 10 MΩ.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.