Používal jste tohle někdo? Zajímalo by mě jak spolehlivě to v zateplení (polystyren) drží. U vypínače bych se toho nebál, ale co zásuvka, neuvolní se to časem v tom polystyrenu?
Jestli to chápu správně, tak je ta krabice šroubovicí/závitem, který má po obvodu, zašroubována do polystrenu.
https://www.kopos.cz/cs/produkt/12819-krabice-elektroinstalacni-do-finalniho-zatepleni-s-vrtakem
Zaslal: pá srpen 08 2025, 6:36 Předmět:
Nepoužíval jsem , ale nemůže to v běžném polysťáku pro zásuvku vydržet . Ale dělá se i podobná pěnová hmota která je úplně tvrdá , na tu si neklekneš , je to jak beton . Pokud by ten úsek fasády byl z tohoto materiálu , tak ano .
Zaslal: pá srpen 08 2025, 12:31 Předmět:
Nemám přímo s těmito krabicemi zkušenost, ale co jsem přidával nějaké prvky na už hotové fasády, tak jsem používal závrtné hmoždinky do zateplení, fungují na stejném principu. A drží po letech dobře i v polystyrenu, i ve vatě.
Asi bych se toho nebál. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Pokud je zateplení hotové, tohle ti poničí okolí krabice. Normálně se to zavrtává do holého polystyrenu ještě před perlinkou. Pak to zásuvku udrží naprosto v pohodě. Ten vrták je plastový, na fasádě i jen na stěrce se zničí.
Když už je fasáda hotová, nebo když nechci jezdit pro podobné bazmeky, použiju běžnou krabici pod omítku (KO68, KP68). Vykroužím díru obyčejným vykružovákem, vydloubnu polystyrén, zkontroluju že krabice pasuje, fouknu tam nízkoexpanzní pěnu a krabici zamáčknu a zafixuju. Drží to dobře. Je lépe si to nejdřív zkusit na kusu polystyrenu a jednu krabičku obětovat.
Pokud už ze zateplení čouhá kabel, dělám díru těsně vedle něj tak, aby byl kabel 45° od osy díry. Díru po kabelu pak spolehlivě překryje roh namontovaného přístroje. Na holém polystyrenu to je fuk, tam to zakryje pěna nebo lepidlo. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Instaloval som ich na lahke svietidla. Ked je instalovana konzola potom dobre prelepena sklotextilnou sietkou s lepidlom, mysli, ze vydrzi dostatocnu hmotnost instalovaneho predmetu.
Co sa tyka zasuviek, tak pokial z nej uzivatel hlavne odpaja sietovu vidlicu nejakeho spotrebica s rozumom a patricnym citom oboma rukami, tak tomu by som tiez doveroval.
Zaslal: pá srpen 08 2025, 21:53 Předmět:
Pár krabic jsem už dělal. Ale... Odměřím kruh a nožíkem přeřežu perlinku. (Moc nevěřím ostří vykružováku) Pak postupuji dle návodu. Drží to docela fest. Zatím jsem neměl žádnou reklamaci. Můj názor: pokud se zásuvka používá sporadicky - vydrží. Pokud při vysunování se zástrčkou cloumete z boku na bok, tak se logicky uvolní i krabice.
Přívodní kabel jsem naštěstí vždy přivedl vnitřkem budovy. (Sice prasárna, ale napojit se na pergolu, bazén, nebo přístavek na stání auta z pokoje baráku při dodržení patřičných norem - chránič, jištění, průřez vodiče, atd. je docela alchymie).
Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 713 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: so srpen 09 2025, 7:34 Předmět:
Lukar napsal(a):
Pár krabic jsem už dělal. Ale... Odměřím kruh a nožíkem přeřežu perlinku. (Moc nevěřím ostří vykružováku) Pak postupuji dle návodu....
Tu krabici ani návod k ní jsem v ruce neměl. Ale ve videu, viz odkaz výše, také nejdříve nožem proříznou omítku s perlinkou a až poté je použit vykružovák. Takže postupuješ správně.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.