Nepotrebujem nejaký konkrétny typ, pokúšam sa vyrobiť podsvit pod LCD reflexný - reflexná fólia sa odstráni (nie je nalepená), vznikne transmitný LCD a ten potom podsvietiť na bielo. A tak hľadám info, ako to v praxi vyzerá -nemal som takú možnosť - či by sa nedal nejaký už hotový - použitý v nejakom dostupnom LCD upraviť na rozmer 53x18x2mm - hlavne hrúbka je dôležitá, nie je tam viac miesta. Biela dióda, ktorú spomínaš, by svojou hrúbkou vyhovovala, len nepoznám jej typ a kde ju kúpiť ....
Založen: Aug 02, 2010 Příspěvky: 310 Bydliště: kousek od Brna
Zaslal: čt srpen 07 2025, 14:07 Předmět:
Ta luminiscenční folie časem přestává svitit, potrebuje strídavé napájeni kolem 100V, a cca 1kHz. Dřive se to hodně používalo. Dnes bych zkusil radsí led podsvit, pokud se tam výškově vejde.
Ak by tam na výšku vošiel ten z 16x2, tak ho upravím dookola a vybavené. Lenže on je 3mm hrubý a mne tam vojde cca 2. A problém je tiež v tom, že ten podsvit je zhora "natretý" na bielo, zo spodu je tiež nejako upravený (zatiaľ neviem ako), takže by som potreboval zistiť, či je to celkovo vyrobiteľné doma,
forbidden pošepkal LED-ku, našiel som 5x4x2mm, alebo 3,5x3,5x1,3mm, 2mm akrylát by nemal byť problém, už ide len o to, čo je zhora a zdola, že to svieti homogénne.
Tak je to takto v 16x2:
- zo spodu je biela fólia,
- stred je akryl, zhora hladký, zdola veľmi mierne rastrovaný povrch a myslím,
že práve tento povrch povrch zabezpečuje rovnomerný lom svetla
- zhora je tiež nejaká biela fólia ( teda nie biely náter), myslím, že iný typ, ako
je dole,
Takže fólie by boli použiteľné, ale pokiaľ niekde nenatrafím na tenší - 2mm akryl, tak pre tentokrát finiš. Možno v nejakom menšom - tenšom ako 16x2, ale ktovie .....LED-ka svieti z boka, má výbrus pre uloženie, z bokov sú úkosy akrylu, neviem, či spĺňajú aj nejakú funkciu, alebo len estetika a celý podsvit je dookola olepený striebornou samolepkou - to aby sa svetlo nešírilo do priestoru ....
Zaslal: čt srpen 07 2025, 18:32 Předmět:
Ten rastr je tam důležitý, jsou to vlastně jemné důlky na nichž dochází k lomu světla. Ještě bývají nerovnoměrně rozloženy, aby byl stejný jas i na části vzdálenější od zdroje světla. Taky hrany bývají polepeny stříbrnou fólí pro odraz světla.
Založen: Apr 18, 2011 Příspěvky: 248 Bydliště: Benešov (u Prahy)
Zaslal: pá srpen 08 2025, 12:17 Předmět:
Taky jsem jeden koupil do šuplíku (asi jiný než forbiden), když jsem u těch v obchodě dostupných. Tak to hledám a nacházím, celých Kč 40,63 bez DPH takže asi pade (prostě skoro zadarmo):
https://cz.farnell.com/dfrobot/fit0562/lcd-backlight-module-rgb-dev-board/dp/4457342
Myslel jsem , že se mi na něco hodí a on se určitě někdy hodí (ono je to teprve půl roku, ale věcí co se někdy můžou hodit mám plné skříně, to snad známe všichni bastlíři). Když už jsem tam dělal objednávku za několik tisíc (to jsem ještě nevěděl, že od 1500 je doručení zadarmo), tak jsem kromě věcí, co jsem potřeboval, si do ní přidal pár věcí, co by se mohly hodit.
Doplnění: Koukám do datasheetu, má tloušťku 2,8 milimetru, takže asi moc tlusté.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.