Zaslal: st srpen 06 2025, 18:58 Předmět: Modul k solární fontáně
Ahoj.
Vyhrabal jsem na zahradě ve skříni starou solární fontánku, tedy spíše rozebraný vrak.
Na Aukro stojí nová asi stovku.
Změřil jsem solár a ten dává na přímém slunci něco přes 7V
Čerparlo jsem připojil ke zdroji 5V a točí se hladce a tiše.
Pak je u toho odpájený a asi zničený modul který je z jedné strany připojen k solárnímu článku a z druhé strany k čerpadlu.
Zkoušel jsem propojení ale motor čerpadla nereaguje.
Změřil jsem výstup a bez připojeného čerpadla naměřím něco přes 5V.
S připojeným motorem jen 1V.
Ten kondík na modulu podle mně je jinej. Měl by tam určitě být menší a naležato aby se to vešlo do krabičky kterou jsem také našel.
Je mi jasné že nemá cenu se tím zabývat, ale není to škoda?
Plánek na nový modul by se hodil. Nebo solár využít na jiné účely?
Na ten panel připoj kondík a teprve na nabitý kondík připoj motor, jestli se rozjede.
Ten obvod je jenom nějaký spínač s hysterzí - když přeleze napětí cca 6V, tak připojí motor - ten se rozjede díky energii v kondíku a pak už mu stačí proud z panelu. Když napětí klesne, tak ten motor zase odpojí.
Když motor na jiný zdroj jede, tak je s největší pravděpodobností špatný kondík.Tomu zbytku se prakticky kromě vody nemá co stát.
To je nejaký primitívny MPPT.
Ťažko radiť, kde hľadať chybu, keď nie je jasné zpojenie.
Odfoť to proti svetlu, nech je vidieť, kadiaľ sú vedené plošné spoje.
Okolo kondenzátora sú nejaké vytrhané. Vidím tam kúsok medi.
Zaslal: st srpen 06 2025, 21:47 Předmět:
Plošný vodivý spoj u levého vývodu kondenzátoru je utržený (nožička kondu je ve vzduchu), a celý utržený kus spoje je zrcadlově otočený a zřejmě připájený na spoj vpravo od něj. Nicméně i v pravém spodním rohu desky plošného spoje je vodivá cestička také utržená
Dále se mi nezdá pájení spodního vývodu u rezistoru 5,1 kΩ, označeného "512". Tam to vypadá jako by tam scházel cín. Anebo byl vlivem vlhkosti a elektrolýzy "odežrán", protože tam prosvítá čistá měď.
Obvod se podle mě chová podobně jako tyristor. Po překročení určitého napětí obvod sepne a čerpadlo se připojí ke kondenzátoru. Rázový proud z kondenzátoru rozběhne čerpadlo a solár jej už v chodu udrží. Pokud není panel dostatečně osvícen, čerpadlo cyklicky "škube".
To je nejaký primitívny MPPT.
Ťažko radiť, kde hľadať chybu, keď nie je jasné zpojenie.
Odfoť to proti svetlu, nech je vidieť, kadiaľ sú vedené plošné spoje.
Okolo kondenzátora sú nejaké vytrhané. Vidím tam kúsok medi.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.