Zaslal: po srpen 04 2025, 21:52 Předmět: Rejžákovo startéry a komponenty do nich
Garážník mi vyměnil při repasi pouze půlku dílů (a to kdoví esli, ale hlavně, že duralovej futrál nastříkal stříbřenkou - pro jistotu bez vomytí svrabu a špíny, co tam bylo, takže to celý setřu ai se stříbřenkou k takovýmu kokotovi už nikdy), samozřejmě ani neošetřil závity v cívce, takže teď se do toho stejně nedostanu, abych si dodělal na koleni zbytek, nemám tady ani svěrák, ani rázovej povolovák, a šrouby tam nechal (nebo dal nový, co já vim) s křížovou hlavou tvl. Žádná síla co na to dokážu aplikovat dyž proti podlaze celou vahou tlačím na šroubovák s tím nehne. Pokud použiju ráčnu na větší páku, skoro s jistotou strhnu hlavy, to ani nebudu zkoušet. Sqělý.
No tak sem loni v prosincu, kdy po asi půl roce provozu byl údajně „repasovanej“ startét opět k pýči, a musel sem jezit, koupil u zlínskýho Janoty zbrusu novej rejžáckej (pže repas bošáků už prej nemají) a k tomu eště pastorek, že si to vyměním tam v tom svým. No tak rejžák chodil dobře dva měsíce a pak začal vydávat skřeky při vypnutí spínačky, jak se roztočenej pastorek vracel zpátky. Pak to kdejak různě nekdy drhlo, nekdy v pohodě, teď asi před tejdnem to začlo fakt pořádně, až začal pastorek vyjíždět až na druhej pokus. Dneska úplně v prdeli, až začal klasicky přeskakovat zuby, asi se už vracel, nakonec se kousl, při dalším pokusu v tom zakřupalo (asi planeta) a už jenom točí naprázdno. Sqělý. Šel teda do prdele řádově větším tempem, než ten původní, to se musí nechat. Možná je teda eště víc vojetej setrvačník, ale zas dyž na začátku šlapal perfektně, tak nevim.
Vzal sem do ruky ten novej-nepoužitej pastorek, co sem bral spolu s novým startérem, a jde teda ve volnoběžce z tuha votočit. Su sice na startéry začátečník, ale podle mě to není snad vůbec namazaný, mělo by to jít snad relativně normálně protočit (tím jedním směrem), ne? Nejaká žlutá vazelína je vidět akorát uvnitř v místech jak se to nasadí na hřídel, ale volnoběžka samotná snad bude uvnitř úplně suchá.
Tak si myslim, že rejžáckej to snad vůbec nemaže, to by vodpovídalo ai tomu, co dělal celej ten novej startér, ne? Drhlo to ve volnoběžce a až se to usadilo úplně, pastorek přestal vyjíždět, a jak se to kouslo, servalo to planetu.
Esli tu je nekdo z Phy, případně směr Mělník, kdo by si s tím zejtra dokázal poradit, případně tip, naštěstí bylo místo v (mírným) kopečku, tak bych to měl snad zejtra byt schopnej poslat dolů a natočit, esli nebude nejak extra provoz…
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2790 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: út srpen 05 2025, 20:06 Předmět:
Do Golfa jsem si koupil taky rejžáckej startér, protože se mi nechtělo dávat asi 6ku za Bosch, tak rejžák pracoval bez chyby asi půl roku. Dostala se do něj voda, a uhlíky zarezly v držácích, protože nosič uhlíků je u rejžáků ze železneho plechu. Měl jsem doma jeden rozbitej Bosch, tak jsem přendal nosič z fosforbronzu, a protože rejžák je kopie Bosch, pasovalo to, a přivařil jsem na nosič nový uhlíky, a startér pracuje už asi 4 roky k mé spokojenosti. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Schade, usem to poslal k Janotovi, ať si s tím poradí, tak pozdě, ale budu vést v patrnosti na příště, třeba se zas neco objeví.
Jasný, rejžákovo startéry jsou prakticky 1:1 k originálům (a je jedno esli to dělal bošák, bo nekdo jinačí), což je zas asi dobře aspoň v rámci záměnnosti dílů. Jinak kvalita teda, na to, že v autě byl 3/4 roku a víceméně startoval celou dobu celkem v pohodě, tak zuby vojetý teda brutus. Naštěstí aspoň věnec není z bláta, takže co sem se díval na něj, příde mi to být celkem rovnoměrný a OK, nikoli vokousaný jak na startéru. V díře po něm hromada železnejch pilin a eště upadl vnější kroužek
A to už to ani moc netýrám, sem si skoro zvykl, že jak je to studený, do sání (v létě jenom trochu) drcnu éteru a nastartuje to v pohodě nahned. Žádný předlouhý točení, a stejně to vydrželo hovno. Přítom, týrání, jako, krátce po něm šla stejně vyměnit ai akuna, uhnilý svorky a natáhl sem novej 50kovej šlauch od akuny do startéru, takže to šlapalo jak víno a i když točil třeba 30 sekund, byl maximálně tak vlažnej.
Tvl to taky začíná být firma, naštěstí to kupodivu ai pýčta doručila do asi 20 hodin vod odeslání, akorát teď se mi vrátil po 26 hodinách e-majl v nejakým podivným stavu
citace:
4.4.0 smtp; oblibene.email: 115: 115, Operation now in progress
Persistent Transient Failure - Other or undefined network or routing status
a vopravdu jenom fragment. Tak tam volám esli to došlo, vysvětluju stav, a začne mi vykládat takový hovna že jako esli je do toho vůbec určenej. tak prodali mi to jako náhradu a teď že já sem si vybral blbej? Mě chce asi nasrat Né fak to není slabej startér na bencin, je to přesně ten na dehťáka co tam má byt. Vypadá úplně totožně jak ten původní (esli to je originál bošák, nebo už měněnej, nemám ponětí, dneska po jednom-dvou repasech, kdy se vymění střeva, člověk nic nepozná).
Si tam z toho mezitím udělali kompletní áftoservíc, takže jim tam teď pré neco stojí a podivá se na to nejdřív zejtra. Bezva. Tvl esli to budou posílat až v pátek, tak su skoro tejden nepojízdnej, bezva.
Ale aspoň sem zjistil, proč mi v tom furt třískalo a nejspíš ai proč se vobčas v levotočivejch zatáčkách blokuje řízení, servisák se mě už pokusil počtvrtý zabit. Potřetí neutažený šrouby na nápravě (přetím dvakrát na různejch autech, včetno jeho vlastního co sem měl pučený po dobu servisu, na ramenách, teď na nápravnici vepředu v nosníku v motorovým prostoru), levej držel tak na posledním centimetru, pravej lepší ale taky volnej. Vonehdá mi úplně vypadly tlemiče z kastle, že prej von bral sadu, tak předpokládal, že to čínský děti ve fabrice už utáhnou a von to nebude muset kontrolovat
To bude asi takovej mechanik jako ty elektrikář, ne?
Vzpomínám jak kdysi přijel brácha s 2,5l dieslovou Sierrou. Když chtěl odjet, tak startér bzučel, ale nic. Tak jsme ho sundali a rozebrali. Ve startéru planetová převodovka. Pastorek motorku a planetová kolečka z nějaké mosazi, ale věnec kolem byl z rozpadlého plastu. Vydloubal jsem to, nablil tam plněnej epoxid, opásal lepenkou a když epoxid začal tuhnout, pomalu jsem s tím točil. Kolečka si do něj vymačkala parádní ozubení. Pak to v tom stavu ještě dobu jezdilo. Možná to bylo pevnější než originál. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Já su úplně fpohodě, děkuju pěkně, tudle mě dokonce ředitel krajskýho IBP nabízel esli necu jít dělat kontrolora, že až doteď nepotkal nikoho, kdo vo to má vopravdu zájem. A my co to potkáváme víme z praxe, jaký zvěrstva sou elekrozedníci schopní páchat a v jakým stavu sou prostory kterejma prochází klidně tisíce lidí, 30 let bez revize. Nekoukal ses do žrkadla u toho psaní?
Přemejšlím vo zřízení chlívku revizáků, kam se začne dávat, co ty jsou schopní produkovat a říct si za to prachy.
Z toho plastu je ovšem ta planeta schválně, bezpečnostní prvek.
Hele, sám se obouváš do kdekoho, tak nebuď ješitnej pro trochu srandy. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
To se stát samozřejmě může. Anebo taky už byly vydřený ložiska, volnoběžka, plný prášku z vojetejch uhlíků, cokoli, víš hovno, mohlo se to zrovna šprajcnout a zareagovat správně tak, jak má. Dyžs to rozdělal a předpokládám zase notně vypatlal vazelínou, plus vlastně planetu vytvořil podle vůle mechanismu (ne podle fabrickejch rozměrů) na pár tejdnů (měsíců) to mohlo chodit, proč ne.
Taky už to je nějakých pětadvacet roků.
To byla stará hajtra, rezavá, vrzající, na dojetí. Měli to jako služební, když brácha dělal (coby vyléčená fetka a propuštěnej vězeň) zřízence v azyláku. Akorát s tím potřeboval dojet stopadesát kiláků zpátky. Na to stačilo jednou nastartovat a pak po cestě nechcípat motor. Myslím, že během dalších pár roků všecky Sierry vychcípaly na korozi, pokud někdo nějakou nezavařil na horší časy do sádla. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Jo to se tvrdí že fordky hnily, i dyž taky kdo to vošetřoval žejo.
No Janota tvrdí, že je prej věnec na setrváku vojetej xmrti, a proto sou vojetý dycky zuby na pastorku. To, že pastorek nevyjíždí, nebo jenom částečně, nebo pak zajíždí zpátky, nejak vodmítá pobrat. Kdyby viděl, co ten můj původní startér dělal (a kolik měsíců trvalo, než to definitivně vzdal), zatímco jeho rejžáckej startér s rejžáckým pastorek z rejžáckýho bláta (nikoli oceli) mnohem brutálnějš vodešel za tejden, tak by do mě nevalil todle. Podle mě se 90 % toho vojelo za ten poslední tejden, když to zabíralo jenom částí plochy zubů. Taky ty špony byly úplně čerstvý, kdyby se to takle vojíždělo půl roku, tak by byly tak rezavý a zaprášený uhlíkem (jako celá ta vrstva špíny v domku pro startér v převodovce), že bych je tam skoro neviděl. Ale fakt tam byl náprstek úplně leskejch, ergo čerstvejch, špon.
Má smysl ty zuby při montáži trochu máznout, ať to není nasucho a nebrousí se tak? V postupech sem to neviděl, ale tak zas vono zrovna stran postupů v té dílenské příručce moc není
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.