Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19719 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne srpen 03 2025, 19:10 Předmět: Obojetný závitník trubky
Vážení, nevíte někdo, kde by se dal sehnat obojetný závitník na trubky? Potřebuju ve zdi zaslepit dvě coulový trubky topení, který jsou asi 2 cm od sebe, takže nic jinýho se tam nedá použít.
Taky netuším, jak se to správně jmenuje.
Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 1484 Bydliště: near Liberec (JO70MT)
Zaslal: ne srpen 03 2025, 20:12 Předmět:
To ty trubky (ocelové) namůžeš zaslepit trvale přivařením vloženého víčka? Měl jsem vypůjčenou sadu trubkových závitníků z půjčovny nářadí. Chtěl jsem závitovou zátkou zaslepit zrušenou topnou trubku z kombi boileru. Gumové ani teflonové kroužky dobře netěsnily. Nakonec jsem dával vsuvku na konopí s fermeží a ni venkovní zátku. Nic vzhledného. "Naštěstí" to při výměně kotle topenářům překáželo, takže řez a vložená a přivařená záslepka.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19719 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne srpen 03 2025, 23:36 Předmět:
Nojo, autogén... Mám jen propanovej a ten železo na sváření neohřeje. Teoreticky bych mohl zkusit ty víčka zapájet mosazí ale nikdo neví jak se to při svislým pájení povede a zda to nebude časem týct.
A propo, tos řezal do trubek vnitřní závit? To ti fakt zátka netěsnila? Konopí na fermež nebo barvu jsi nezkoušel?
Jova, jestli to je jen na plast netuším. Ale kámoš topenář mi říkal, že má závitovou hlavičku co dokáže řezat venkovní závit na trubky s mezerou 2 cm. Nevím, co by to bylo jinýho. Jenže je z druhýho konce republiky.
Mě napadlo do trubek vyříznout závit závitníkem a dát tam zátku. Jen zatím nevím, jakej vnitřní průměr ty trubky topení mají a zda tam bude průměrově pasovat nějaká vyráběná zátka a nebo si ji budu muset vytočit sám. Závitníky a očka na trubky naštěstí kámoš nástrojař má. Ty očka si dělal sám, jsou asi 20 mm tlustý, jednostranný a řežou mírně kuželovej závit, určitě víš proč. _________________ Jirka
Založen: Dec 20, 2007 Příspěvky: 1332 Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Zaslal: po srpen 04 2025, 6:15 Předmět:
Mám závitníky i očka na vodovodní trubky, ale ty ti jsou k ničemu. Očko 1“ bys tam sice asi nasadil, ale neměl bys ho čím otáčet. Závitník ¾ ti taky nepomůže, protože ta 1“ trubka by měla mít vnitřní průměr cca 27,2mm, ¾ závitník má o trochu méně. Podle mě jsou jen dvě řešení. Buď si sehnat závitník M30 v jemnějším stoupání (ta trubka by měla mít vnější průměr 33,7mm, takže nějaká stěna by tam zbýt měla), nebo si udělat roztahovací ucpávku v tomto duchu, ale dovnitř trubky: https://eshop.panfitinka.cz/p/gebo-quick-univerzalni-sverne-sroubeni-qa-s-vnejsim-zavitem-1-171950003 V obou případech bude asi třeba nejprve vybrousit ten vnitřní šev, pokud tam je. Jinak toho pájení mosazí bych se nebál, kyslíko vodíkovou svářečkou jsem si takhle připájel ½“ potrubí mosazí, na odbočku k novému radiátoru, bez problémů.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.