Zaslal: st červenec 30 2025, 10:26 Předmět: MP3 modul
Stavím aplikaci, kde potřebuji přehrávat mnoho MP3 zvuků z SD karty, a vlastní MP3 přehrávač ovládat sériově přes UART z CPU.
Zakoupil jsem na Alíkovi tento modul, funguje skvěle, ale vadí mi poměrně velké zpoždění mezi tím, co modul přijme sériově příkaz a tím, kdy začne hrát. Odhaduji to zpoždění tak na 2-3 desetiny sekundy, potřeboval bych, aby reagoval svižněji.
Nemáte někdo odzkoušený jiný, podobný modul, který by fungoval rychleji?
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19749 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st červenec 30 2025, 15:34 Předmět:
Zkoušel jsem DFPlayer mini. Chtěl jsem z adresovatelných nahrávek na kartě skládat hlasový telemetrický hlášky a vybouchlo to přesně na tom samým problému, velký pauzy mezi nahrávkama, takže třeba složení vícemístnýho čísla bylo problematický, "ucouraný". Třista...dvacet... pět...celých...osm trvalo kolem 7 sekund. _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34264 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st červenec 30 2025, 17:43 Předmět:
Stanislv Kubín vydal kdysi dávno dvě knížky plný návodů pro amatéry. A v titulu Konstrukce, které vás rozzáří popisuje akustickej generátor "čtoucí" výstupní údaje z převodníku ICL7106 jako "hlasovej výstup 3 1/2 místnýho voltmetru" . Tu knížku někde mám zastrčenou, musel bych ji vykutat - ale možná by stálo za to se inspirovat ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Na svižné reakce by to chtělo přehrávat nekomprimovaná data.
To síce ano, ale ak tam on pošle príkaz na playback a ono to, po jeho prijatí, najskôr musí prečítať SD kartu, nájsť súbor v adresári, otvoriť ho, navzorkovať do buffra prvé data - vždy tam bude mať citeľné oneskorenie. Aj ak je to nejaké nekomprimované WAV v PCM. Hudba budiž, ale na zvukové efekty to má nepoužiteľné.
Aby to mal prakticky instant, musel by mať tie zvuky z pamäťovky ešte pred prijatím povelu nasamplované niekde v RAM, aspoň sčasti, s tým že sa zvyšok natiahne ad hoc pri playbacku - ergo výpočtový výkon. A to tieto šikmácke moduly nemajú, a nedajú.
Alebo ten zvukový súbor otvoriť hneď "pri zapnutí" a mať nachystaný seek na časovú pozíciu, miesto otvárania jednotlivých súborov. Lenže seek vôbec nemusí mať dostupný ako príkaz, a navyše i to si vyžiada buffering.
/Tak sa to tiež robilo v dobách dávno minulých, a dal to i 4,77MHz "procesor" bez znateľnej premlky jednotlivých zvukov./
Miniaturne Raspberry Pico 2 dá SD kartu cez SPI a adresuje 520KB SRAM - to už by stačilo na nejaký pársekundový buffer, len holt to nemá onboard zvukový procesor a škriekať to PWMkom po GPIO nemusí byť to pravé orechové.
Klasické RPi má i regulérny audiovýstup, ale to bude už asi kanón na vrabce...
"hlasovej výstup 3 1/2 místnýho voltmetru" . Tu knížku někde mám zastrčenou
Vyšlo to tiež v AR 3/1995.
Hlas má digitizovaný do 256K EPROMky a vzorkovaný na 6 kHz procesorom Z80.
Tá empétroska zo šikmáckeho modulu je proti tomu hi-fi, nech už má latenciu 0,2s. Ale aspoň to môžeš mať retro: pri tých 6K sa hneď vybaví taký Wolfenstein 3D, kde esesáci jak zrevali Schutzstaffel tak to vyznelo jak "buffalo"
Zaslal: st červenec 30 2025, 21:45 Předmět:
A to je v dnešní době takovej problém udělat to samý, ale s 10x vyšším taktem a 10e6-krát větší pamětí? Já to poslal jako NÁMĚT K INSPIRACI. Když to šlo tenkrát se Z80 nebo podobným jádrem, mělo by to tím spíš jít s dnešníma možnostma. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: st červenec 30 2025, 21:58 Předmět:
rampage napsal(a):
Miniaturne Raspberry Pico 2 dá SD kartu cez SPI a adresuje 520KB SRAM - to už by stačilo na nejaký pársekundový buffer, len holt to nemá onboard zvukový procesor a škriekať to PWMkom po GPIO nemusí byť to pravé orechové.
Mozes k nemu pripojit DAC.
citace:
Klasické RPi má i regulérny audiovýstup, ale to bude už asi kanón na vrabce...
Nema. Analogovy vystup je pochybny - PWM cez GPIO piny.
ale s 10x vyšším taktem a 10e6-krát větší pamětí? Já to poslal jako NÁMĚT
To, že máme dnes k dispozícii 10e6-krát větší paměti vieme i bez tvojho NÁMĚTu. Ktorý mu je leda tak k hovnu, pretože z toho článku si nezoberie nič. Zvuk načíta z microSD do RAM a má problém s latenciou vyriešený.
Zaslal: čt červenec 31 2025, 7:44 Předmět:
rampage: mam raspi3 a ma hrozny analogovy vystup. Skusal som si z neho urobit mp3 prehravac, ale aj externa usb zvukovka mala kopec rusenia, asi priamo zo zbernice, alebo cpu. _________________ No vidis, a tak si sa bal
Zaslal: čt červenec 31 2025, 8:33 Předmět:
rampage napsal(a):
...
EKKAR napsal(a):
ale s 10x vyšším taktem a 10e6-krát větší pamětí? Já to poslal jako NÁMĚT
To, že máme dnes k dispozícii 10e6-krát větší paměti vieme i bez tvojho NÁMĚTu. Ktorý mu je leda tak k hovnu, pretože z toho článku si nezoberie nič. Zvuk načíta z microSD do RAM a má problém s latenciou vyriešený.
Jenomže přesně tak jsem to myslel - JAKO NÁMĚT na to, jak načíst data do paměti s mnohem rychlejším přístupem a tam je držet pro okamžitý použití procesorem/audio syntezátorem, přičemž dneska k tomu máme neskonale dostupnější mnohem rychlejší obvody s nesrovnatelně vyšší kapacitou ve srovnání s technikou před 25-30 lety. Tzn. že já nabídnul MYŠLENKU, ne konkrétní technický řešení - který by se právě na základě tý MYŠLENKY muselo pomocí dnes dostupný technologie pořešit. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: čt červenec 31 2025, 9:29 Předmět:
Takovou věc jsem řešil jen s MCU, wavy 48kHz mám nahrané v SPI flash a přes DMA je přenáším do dvou PWMek analogově sečtených na odporech 1:256 pro dosažení jakéhosi zdání 16bit rozlišení. Hraje to zcela použitelně a bez lidsky vnímatelných latencí. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: čt červenec 31 2025, 10:15 Předmět:
Díky moc za náměty, bohužel mi žádný moc nevyhovuje.
Zkoušel jsem místo mp3 i nekomprimované WAVy, zkoušel jsem různé formáty karty, nic nemělo valný účinek.
Seekování po skladbě tenhle modul pokud vím neumí, navíc já až do poslední chvíle před přehrátím nevím, která "skladba" se bude přehrávat. Navrhuji pro nás do firmy testovací zařízení a na základě několika podmínek se bude aktuálně vybírat, co se přehraje. Jsou to různé povely, číslovky, zvuky, melodie atd. Prostě obsluha přístroje něco udělá, tester něco změří, a přehraje zvukovou instrukci.
A z důvodu, že návrh samotného testeru mi zabírá už rok a asi i další rok zabírat bude, nemám fakt čas se pouštět do vývoje ještě nějakého zvukového přehrávače, potřebuji něco hotového. Njn, nedá se asi svítit, holt ta zvuková odezva nebude okamžitá.
Zaslal: čt červenec 31 2025, 12:22 Předmět:
a to je vazne taky problem, ak po skonceni merania to hlasovo prehra az o necelu polsekundu neskor? vacsinou tieto hlasove vystupy su brane len ako nieco naviac, aj tak vacsina ludi preferuje skor vizualne zobrazenie - svieti, blika, napise cislo, ako to, ze cakaju kym im to "precita". _________________ No vidis, a tak si sa bal
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.