Založen: Oct 11, 2010 Příspěvky: 3770 Bydliště: SK -Žember-ovce
Zaslal: st červenec 23 2025, 7:31 Předmět: Konštrukcia prístrešku - návrh ,odhad iba.
-----------------------
Samože mozem styry podpery este o styry na koniec pridat pred zimov!
Nosne I profyly pre terasu ,ktore trcia vonku na terase ,su uz aj nosnikmi v pivnici pod zelezobetonovov platnov!Teda, jeden kus nosnika vnutri asi 2metre ,je az na koniec tersy.
istic domový marec 25.png
Komentář:
Velikost:
26.59 kB
Zobrazeno:
48 krát
chalupa pristresok.JPG
Komentář:
Velikost:
284.92 kB
Zobrazeno:
125 krát
_________________ Zbieram hlavne nefunkčné náramkové hodinky PRIM,prípadne rôzne opravím.
Naposledy upravil tiktak1953 dne pá červenec 25 2025, 19:27, celkově upraveno 1 krát.
Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 1484 Bydliště: near Liberec (JO70MT)
Zaslal: st červenec 23 2025, 20:23 Předmět:
Když jsem před pěti roky stavěl přístřešek 5 x 3 m, který je jednou dlouhou stranou stranou kotvený do traverz nesoucích balkon a druhou stranu nesou dva stojné trámy 12 x 12 cm a nosník 16 x 12 cm o délce 5 m. Nosníky plného polykarbonátu 3 x 1 m o tl 6 mm jsou po 50 cm (11 kusů o délce 3 m a profilu 7 x 16 cm). Všechno je zakázkově sušené smrkové dřevo z blízké pily. Všechno dřevo prošlo tlakovou impregnací, pak doplňkovou na potřebných řezech a dvě vrstvy ochranného laku a navrch olejová ochranná vrstva - vše z řady OSMO.
Jen pro zajímavost - stojny mám s nosným trámem spojené prošroubováním skrz oboustraně přiložené svařené a následně žárově pozinkované T kusy 700 mm z plocháče 100 x 10 mm. To všechno jen proto, aby mi s rezervou vyšly výpočty nosnosti min. 500 kg/m2. Takovou stavbu nelze odfušovat, protože se pod ní pohybují lidé. A taky to musí nějak vypadat.
Vypočítat to neumím, ale už pohledem když se motám kolem vypočítaných věcí mi toto přijde jako nereálné...
Kdysi jsem měl v garáži o Ičko přivařený hák na zvedání. Jednou jsem tam zvedal skoro ke dvou tunám a měl jsem bobky. No ani se to nehlo. Pak dvě zimy na to řádně nasněžilo, do toho mokrý částečně mrznoucí déšť a to byly jiné síly jak mi na tom pukala omítka. _________________ Internet - metla lidstva
Nie som ani promovaný stavbár, ani projektant, ale z "mechaniky" musí byť jasné, že najväčšie zaťaženie je kladené pri tejto konštrukcii v označenom bode - proti vytiahnutiu nosníka z muriva.... nejaké "zapatlanie" omietkou či zacápenie betónom určite stačiť nebude....z muriva vytrhne dieru ako nič!! (smer najväčšej sily F)
Navrhovaná konštrukcia "laickým okom zvládne veľa, ale to ukotvenie o stenu v žiadnom prípade netreba podceniť... "vodorovná sila" (mierne zakrivená) na nosníku č.2 bude pri žaťažení enormná... To by malo byť kotvené niekde vo "venci" stavby.... tie riedke póro - tvárnice, alebo malta okolo tehly - ako sa to bežne vtedy stavalo, nie sú stavané na bočný - horizontálny - tlak či ťah.. Vertikálne to znášajú/zvládajú v pohode...
Zaslal: pá červenec 25 2025, 19:28 Předmět:
tiktak1953 napsal(a):
-----------------------
Samože mozem styry podpery este o styry na koniec pridat pred zimov!
Nosne I profyly pre terasu ,ktore trcia vonku na terase ,su uz aj nosnikmi v pivnici pod zelezobetonovov platnov!Teda, jeden kus nosnika vnutri asi 2metre ,je az na koniec tersy.
_________________ Zbieram hlavne nefunkčné náramkové hodinky PRIM,prípadne rôzne opravím.
Ja sa nejdem hádať o tom, čo si kedy doplnil a upravoval svoj príspevok (čas a dátum) - myslím tým fakt - že ten íčkový nosník č.2 je súčasťou podlahy vo vnútri ..... jeho vytiahnutie z betónu by nehrozilo, ale je to "hladké" železo, ktoré môže byť problém pri horizontálnom namáhaní...
Ja som vychádzal z prvého TVOJHO obrázka, kde o tom nie je zmienka...
Ale až máš pocit, že doplnenie "rôznych" podpier ti ešte zvýši nosnosť celej konštrukcie, tak ich tam daj... ale uvedom si dôležité body kde je tá vysutá konštrukcia upnutá a aké je "smerové" pôsobenie síl pri zaťažení... Zbytočne budeš mať x-tonovú striešku - keď ti ju neudrží pri zaťažení murivo/stena
Zaslal: ne červenec 27 2025, 19:21 Předmět:
dred,ked som citovat ten prvy odkaz,tak som omylom zaciatok prispevku zmazal!Viaceri co to ako prvy pozorne citali, mi to mozu potvrdit, ze to tam bolo!! Huaweiom som to dnes odfotil,kedze mi to z sony xperia neslo stiahnut.Tu toislo stiahnut za dve -tri minuty.Keby tie icka neboli v pivnici 2metre pod podlahov,inac riadne ukotvene,myslis ze by to strcil 30cm do steny a odflakol?
IMG_20250727_190117.jpg
Komentář:
Velikost:
295.53 kB
Zobrazeno:
29 krát
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.