Zaslal: út červenec 22 2025, 20:52 Předmět: Flexa - teplota převodovky
Ahoj, u nové flexy Bosch Profi GWS 9-125 S zjišťuji po pěti minutách chodu naprázdno při plných otáčkách, že na převodovce neudržím ruku. IR teploměrem jsem naměřil 52 °C. Reklamace v OBI neuznána.
Mám ještě vypůjčenou Makitu, která po stejné době - a nejen naprázdno - má převodovku zhruba o tělesné teplotě. Předtím jsem měl skoro 30 let malou 115 mm flexu Ferm, zřejmě ještě Made in Holland, ta měla kluzná (!) bronzová ložiska, mazal jsem je za tu dobu snad dvakrát, udělala spoustu práce, uhlíky neměněny nikdy, převodovka o teplotě psího čumáku. Kdyby stářím nepraskl spodní polyamidový (a tudíž nelepitelný) kryt a mé bastlířské cti nevadilo jeho potupné omotání izolačkou, jela by dodnes.
Jak moc se zahřívají vaše flexy? Díky.
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2799 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: út červenec 22 2025, 21:11 Předmět:
5 minut na prázdno je hodně bizarní test. Normálně s ní dělej, a uvidíš, že teplota bude naprosto normální. 5 minut broušení v kuse je i na mne dost, a to s flexou dělám denně, tak 50 na 50 s 125kou a 230kou. Za 5 minut nepřerušené práce z flexou ti upadnou ruce _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34288 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: út červenec 22 2025, 21:44 Předmět:
norrsken napsal(a):
Ahoj, u nové flexy Bosch Profi GWS 9-125 S zjišťuji po pěti minutách chodu naprázdno při plných otáčkách, že na převodovce neudržím ruku. IR teploměrem jsem naměřil 52 °C. Reklamace v OBI neuznána.
....
Jak moc se zahřívají vaše flexy? Díky.
Měl jsem nějakou no-name, fčil mám 125mm Makitu, po cca půlhodině hrubýho obrušování 2m dlouhejch stavebních latí 30x40 "osmdesátkou" šmirglem pod nátěr byl reduktor citelně ohřátej, tipoval bych to na 40-45°C, ne horkej (ruku trvale bezproblémově udržím na teplotě kolem 55°C). Doba práce-klid byla zhruba 50:50. U tý tvojí bych se nejdřív podíval, jestli vůbec do ní ve výrobě dali nějaký mazivo, protože to je základ ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Zaslal: st červenec 23 2025, 5:28 Předmět:
Mám Bosch 125 s regulací otáček i Makitu 125 a ta Bosch fakt hřeje víc. Ale mám to tak asi 10 let a nic se neděje. Jen to trochu se*e. že když jsem brousil třeba roubení a povaly šmirglem den v kuse, tak sem musel dávat bacha, protože se na převodovce nedala udržet ruka. Zase se s tim hezky dělá v zimě venku, nemrznou ruce
Zaslal: st červenec 23 2025, 6:45 Předmět:
Mám novou GWS 7-125 (720 W), po 5 řezech trubky 3/4" se zahřála podobně. Typy GWS 7 a 9 jsou spíš lepší Hobby, jako Profi pouze při méně intenzivní zátěži. Professional Bosch made in China.
Zaslal: st červenec 23 2025, 11:20 Předmět:
EKKAR napsal(a):
U tý tvojí bych se nejdřív podíval, jestli vůbec do ní ve výrobě dali nějaký mazivo, protože to je základ ...
To ono tam něco bude, ale klasický bude mazivo odstříknutý na skříni. Do flexy dávám polotekutý mazivo PZOP. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Zaslal: st červenec 23 2025, 15:50 Předmět:
Nečtu návody, k tomuto nářadí, ale dříve se psalo, že po určitejch hodinách provozu, se má převod promazat. Platilo to jak u flexy, tak i třeba příklepovejch vrtaček, a sbíječek. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Zaslal: st červenec 23 2025, 18:06 Předmět:
Sandal napsal(a):
Nečtu návody, k tomuto nářadí, ale dříve se psalo, že po určitejch hodinách provozu, se má převod promazat. Platilo to jak u flexy, tak i třeba příklepovejch vrtaček, a sbíječek.
U příklepu se maže píst(ek), vytvářející pneumatickej ráz. Mazat kuželový (flexy) i čelní (vrtačky) ozubený kola u elektrickýho ručního nářadí ze strany uživatele žádnej běžnej návod nepožaduje, ale každej aspoň trochu přemejšlející uživatel to minimálně čas od času zkontroluje. Ty maziva zákonitě časem i právě vlivem tepla vysychají, něco unikne i kolem hřídele, protože ty reduktory samozřejmě nejsou ideálně hermetický, takže se opravdu vyplatí po nějakým počtu "odmakanejch" hodin u takovýho nářadí mazivo zkontrolovat, případně doplnit nebo i úplně vyměnit. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Aug 10, 2007 Příspěvky: 711 Bydliště: 3 km od Humenného
Zaslal: st červenec 23 2025, 18:25 Předmět:
Na sieťovej Makite som si nejaké zahrievanie nevšimol, na batériovej Parksajdke sa prevodovka zohrieva po niekoľkých minutách prevádzky. EDIT: zohrieva sa odhadom na 40 - 45°C, na dotyk je horúca ale ruku možno normálne udržať.
Pravé spomínaná Bosch GWS125 kupovaná pred 18 rokmi v UK prešla výmenou ozubenia v prevodovke pred 1 rokom. A to som s ňou rezal drážky do železobetónu. A bolo ich dosť. Využívaná denne na stavbe. Pri výmene a kupovaní ozubenia som narazil na servisný plán a v ňom bolo naozaj uvedené mazanie prevodovky po xxx hodinách. Okrem toho som asi 2x menil uhlíky. Pri flexe je dôležité nechať ju pracovať vo vysokých otáčkach, aby sa rotor dostatočne chladil. Takto mi odišla Veľká 240 od Bosch. Brúsilo sa s veľkým dratenim kotúčom, príliš sa tlačilo a flexa sa dusila a zhorel rotor.
Zaslal: st červenec 23 2025, 20:43 Předmět:
dudo02 napsal(a):
... Pri výmene a kupovaní ozubenia som narazil na servisný plán a v ňom bolo naozaj uvedené mazanie prevodovky po xxx hodinách. ...
Přesně - najdeš to jedině když začneš shánět něco k servisu, normálně při běžný koupi prakticky jakýhokoliv elektrickýho nářadí ti takový informace zůstanou utajený. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.